03/12/2020 03:36:39

Το χάδι

Το χάδι - Media
Αλέξανδρος Στεφανίδης
Εκδόσεις:
Άγρα
Σελ.: 62

Δώδεκα αλυσιδωτές ιστορίες που αφηγούνται με διακριτικότητα τη σπαρακτική ιστορία ενός νέου αγοριού που η μάνα του το εγκαταλείπει σε ένα ορφανοτροφείο…
Πρόκειται για δώδεκα ψηφίδες που ο τόπος και ο χρόνος όπως και οι λεπτομέρειες – τα πώς και τα γιατί – χάνουν την καθοριστική τους σημασία. Διαβάζοντας κανείς αυτά τα διηγήματα δεν θα σκοτιστεί για τους λόγους που εγκατέλειψε η μητέρα το παιδί της στο ορφανοτροφείο. Έτσι κι αλλιώς σοφά παραλείπει παρόμοιες λεπτομέρειες ο συγγραφέας, μια και δεν επιδιώκει να υπερκεράσει η αγοραία περιέργεια και τα εύκολα συναισθήματα που αυτή γεννά, το βάρος του δράματος.
Ο αφηγητής σέβεται τη συντριβή του ήρωα σχεδόν σαν αισθητικό γεγονός. Με μεγάλη λεπτότητα αντιμετωπίζει τις κακοτυχίες του: πατέρας φυλακισμένος για απόπειρα δολοφονίας εναντίον της μάνας του, μάνα που απλώς τον εγκαταλείπει (δεν έχει καμιά σημασία ο λόγος…) στο ορφανοτροφείο και ο ίδιος μόνος απέναντι στην πιο επώδυνη εκδοχή για τη διαμόρφωση ενός νεαρού αγοριού: την πλήρη εγκατάλειψη.
Το χάδι απουσιάζει ως γεγονός· υπάρχει σαν ανάμνηση – σαν μια φαντασίωση. Ο μικρός ήρωας της τριτοπρόσωπης ιστορίας είναι ευγενής εσωτερικά, από εκείνους τους χαρακτήρες που δεν «υπομένουν» προκειμένου να δημιουργήσουν άλλοθι στην κακότητα τους. Εκείνος απλώς βιώνει έναν εχθρικό κόσμο γεμάτο μικρές και μεγάλες ατυχίες. Δώδεκα περιστατικά περιγράφουν τον εσωτερικό σπαραγμό ενός αγοριού που βιώνει την τρυφερότητα ως έλλειψη και το χάδι ως βία.
Σύντομα και λιτά διηγήματα, που λειτουργούν σαν μια έννοια αφήγησης, όπου η λογοτεχνία συνταιριάζει με την απλότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.