search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:06
MENU CLOSE

Σύγκρουση εξουσιών με φόντο τον Ξηρό

09.01.2014 11:12
Για την εκλογική πτώση φταίνε τα εσωκομματικά μας, λέει ο Δένδιας - Media

Η δικαιοσύνη ενεργεί με αποδείξεις και όχι με ενδείξεις. Αυτό είναι κάτι που ο κύριος Δένδιας, ως έμπειρος νομικός, το γνωρίζει.

Η δικαιοσύνη ενεργεί με αποδείξεις και όχι με ενδείξεις. Αυτό είναι κάτι που ο κύριος Δένδιας, ως έμπειρος νομικός, το γνωρίζει.
 
Ταυτόχρονα όμως ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει το χάρισμα του επικοινωνιακού πολιτικού. Μια ικανότητα που την αξιοποιεί στο έπακρο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη.
 
Είναι γεγονός πως μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να αναδιαρθρώσει τις αποδιοργανωμένες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, να δώσει προτεραιότητα στην επιχειρησιακή δραστηριότητα της υπηρεσίας και να παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, καθώς και της τρομοκρατίας.
 
Την ίδια περίοδο όμως έμεναν στην αφάνεια είτε περιορίζονταν στα μονόστηλα των συστημικών εφημερίδων οι καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα Κέντρα Κράτησης, οι νεοναζιστικοί θύλακοι στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. που έκαναν πλάτες στα Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής, τα σαραβαλιασμένα περιπολικά και μηχανές των αστυνομικών τμημάτων, οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή στην πυροσβεστική.
 
Θάβοντας τα «κακώς κείμενα» κάτω από το χαλάκι και οικοδομώντας το προφίλ του πλέον επιτυχημένου υπουργού της Κυβέρνησης Σαμαρά., άρχισε να αναπτύσσεται στο μυαλό του κυρίου Δένδια  η συγχώνευση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης  με τον ίδιο επικεφαλής, να ελέγχει τόσο τις διωκτικές όσο και τις δικαστικές αρχές.
 
Η συγκεκριμένη προσδοκία έχει αρκετούς υποστηρικτές και εντός του Μεγάρου Μαξίμου και βρέθηκε ένα βήμα από την υλοποίηση του στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και των υπουργών της από τη συγκυβέρνηση.
 
Ο Ανδρέας Ρουπακιώτης άλλωστε ποτέ δεν έγινε αποδεκτός από το κλειστό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, δεχόμενος συχνά παρεμβάσεις στο νομοθετικό του έργο, με χαρακτηριστικότερο το «σαμποτάζ» του  Παναγιώτη Μπαλτάκου στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
 
Η ανάγκη όμως να βρεθεί υπουργική θέση στον  Χαράλαμπο Αθανασίου, άνθρωπο της εμπιστοσύνης του Αντώνη Σαμαρά και επιτυχημένο τέως Εισαγγελέα, συνέβαλε στη διατήρηση της αυτονομίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Το γεγονός αυτό όμως δεν απέτρεψε το Νίκο Δένδια από το να επιχειρεί να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης, είτε μέσω συνεντεύξεων είτε στηριζόμενος σε γεγονότα που αφορούσαν τη δράση πρώην κρατουμένων ή κατηγορουμένων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
 
Η φαινομενική εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού έδωσε μια ακόμα αφορμή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ώστε να εξαπολύσει μύδρους εναντίον των εκπροσώπων της Θέμιδας, κατηγορώντας τους εμμέσως για «ευνοϊκή μεταχείριση των κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».
 
Ήταν όμως και η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» από τη μεριά των δικαστικών αρχών, οι οποίες αφού αρχικά κατέρριψαν τον ισχυρισμό της ΕΛ.ΑΣ. ότι έχει προειδοποιήσει για τις άδειες που χορηγούνται σε βαρυποινίτες κρατούμενους, υποστηρίζοντας πως είναι ευθύνη των διωκτικών αρχών ο έλεγχος των κατάδικων όσο βρίσκονται εκτός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, στη συνέχεια δεν έχασαν την ευκαιρία να υπενθυμίσουν στον κύριο Δένδια πως δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και το υπάρχον πλαίσιο χορήγησης αδειών, έχοντας και ο ίδιος διατελέσει στο παρελθόν Υπουργός Δικαιοσύνης.
 
«Το σχετικό νομικό πλαίσιο  είχε την πλήρη ευχέρεια ο καταγγέλλων νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη να μεταρρυθμίσει επί το ταχύτερον , ενώ διατελούσε υπουργός Δικαιοσύνης, πλην όμως, δεν το έπραξε», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
 
Επίσης, είναι συχνές οι αναφορές εισαγγελέων και ανακριτών σχετικά με ελλιπή  αποδεικτικά στοιχεία σε πολλές δικογραφίες σοβαρών  υποθέσεων, όπως π.χ. της Χρυσής Αυγής ή κατηγορουμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις , που προσκομίζει η ΕΛ.ΑΣ.  με συνέπεια οι ανακριτές να κρίνουν συχνά προσωρινά ελεύθερους τους συλληφθέντες.
 
Διότι, όπως γνωρίζει  πολύ καλά ο κύριος Δένδιας, ουδείς θεωρείται ένοχος μέχρις αποδείξεως του εναντίου. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:03