search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:16
MENU CLOSE

Καταθέτει στο Ευρωκοινοβούλιο ο Σνόουντεν

09.01.2014 14:42
Ο Σνόουντεν γίνεται ταινία - Media

Η κατάθεση του Αμερικανού πρώην εργαζόμενου στην NSA θα γίνει μέσω video-link και θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ασφάλειά του. "Φόβοι" πως η απόφαση θα δημιουργήσει πρόβλημα με τις ΗΠΑ.

 
Το πράσινο φως για μια ακρόαση του Έντουαρντ Σνόουντεν έδωσε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου με 36 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή.
 
Θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την εγγύηση της ασφάλειάς του Σνόουντεν, καθώς ο ίδιος καταζητείται από τις ΗΠΑ για παραβίαση της Πράξης περί Κατασκοπείας και κλοπή κρατικών εγγράφων. Τα αδικήματα αυτά επισύρουν ποινές κάθειρξης έως 30 έτη.
 
Ο Σνόουντεν, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ που διέρρευσε τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία, δεν θα μεταβεί ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Στρασβούργο, αλλά θα μιλήσει μέσω μιας "διαδραστικής" τηλεδιάσκεψης. Μόνον υπό αυτόν τον όρο οι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) δέχονταν να γίνει η ακρόαση.
 
Οι Ευρωβουλευτές θα μπορούν να υποβάλουν ερωτήματα στον Σνόουντεν και θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για "την εγγύηση της ασφάλειάς" του, δήλωσε η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Βερονίκ Ματιέ Ουιγιόν, προσθέτοντας ότι διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί κάθειρξη 30 ετών στις ΗΠΑ για παραβίαση της Πράξης περί Κατασκοπείας και για κλοπή εγγράφων που ανήκουν στο κράτος.
 
Ο Σνόουντεν και οι συνήγοροί του έχουν λάβει πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την συμμετοχή του σε αυτήν την διαδραστική τηλεδιάσκεψη, αλλά δεν έχουν ακόμη απαντήσει, έγινε γνωστό από πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, η ακρόαση, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους τους Ευρωβουλευτές, μπορεί να διεξαχθεί ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ως "τα τέλη Φεβρουαρίου", σύμφωνα με την Ουιγιόν.
 
Ο συντηρητικός Ευρωβουλευτής της Βρετανίας Τίμοθι Κερκχόουπ σημείωσε ότι η πρόσκληση στον πρώην σύμβουλο της NSA ήταν κάτι το "άκρως ανεύθυνο" και καταφέρει πλήγμα στην "αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου".
 
Ένας εκπρόσωπος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο οποίος είχε προκληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, είχε προειδοποιήσει για τις "αρνητικές συνέπειες" που θα έχει μια ακρόαση του Σνόουντεν στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. "Αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό για τους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ", είχε δηλώσει ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:16