search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:20
MENU CLOSE

Στάινμαγερ: Στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί

10.01.2014 06:08
Στάινμαγερ: Στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί - Media

Στην πρεμιέρα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ ήταν αυτός που επισκέφθηκε πρώτος την Αθήνα για να διαμορφώσει «μια εικόνα»…

Στην πρεμιέρα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ ήταν αυτός που επισκέφθηκε πρώτος την Αθήνα για να διαμορφώσει «μια εικόνα» μέσα από συζητήσεις που θα έχει στις 36 ώρες της ελληνικής διαμονής του με μέλη της κυβέρνησης, επιχειρηματίες και μαθητές.

Το πρώτο ραντεβού του Γερμανού αξιωματούχου ήταν με τον ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο. Με τη λήξη της συνάντησης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν στους δημοσιογράφους αναφερόμενοι κατά κύριο λόγο στην ελληνική κρίση αλλά και στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο κ. Στάινμαγερ απαντώντας σε ερωτήσεις υπογράμμισε το μήνυμα ότι η χώρα μας «με τις μεταρρυθμίσεις βρίσκεται σε καλό δρόμο», ενώ το πλεόνασμα καθιστά «βιώσιμη και μακροχρόνια την εξυγίανση».

Ο Γερμανός αξιωματούχος επεσήμανε ιδιαιτέρως ότι «οι θυσίες των Ελλήνων και η υλοποίηση αυτής της απαραίτητης πολιτικής φέρουν καρπούς», ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί παρά να συμβουλεύσει τους Έλληνες «να μην μιλούν συνεχώς για νέα πακέτα διάσωσης. Κάτι τέτοιο δεν υπονομεύει μόνο τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τη σταθερότητα» είπε.

Ως προς τον ρόλο και την αποστολή της τρόικας, ο κ. Στάινμαγερ δήλωσε «σαφέστατα» πως διατηρεί και σήμερα ως υπουργός την προσωπική του άποψη – ότι δηλαδή στην τρόικα «εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί», προσθέτοντας πως η τρόικα είναι ένα σημαντικό όργανο που προέρχεται από δημοκρατικά νομιμοποιημένους θεσμούς.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις, υπογράμμισε ιδιαιτέρως ότι «θεμελιώδης στόχος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και τόνισε πως οι καλές εξελίξεις του πλεονάσματος θα επισημοποιηθούν όταν γίνει η επιβεβαίωση, από την Eurostat, των στοιχείων του 2013.

Παραπέμποντας εξάλλου στις δηλώσεις του Γερμανού ομολόγου του για την ανάγκη ενίσχυσης των αναπτυξιακών προσπαθειών της ελληνικής οικονομίας με γερμανική συνδρομή, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι το χρέος δεν θα διευθετηθεί μόνο με την επιτυχή προσέγγιση του δημοσιονομικού στόχου, αλλά με την παράλληλη τήρηση ενός σταθερού ρυθμού πραγματικής ανάπτυξης, «και η βοήθεια των γερμανικών φορέων επ΄αυτού θα είναι καθοριστική, δεδομένου ότι ήδη ο διεθνής ιδιωτικός τομέας δείχνει ενδιαφέρον για τη χώρα μας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφορικά με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως σέβεται τους θεσμικούς φορείς που εκπροσωπούνται στην τρόικα, αλλά επίσης «σέβεται» και τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «που θέλει να έχει γνώση και άποψη για όσα συμβαίνουν στην ΕΕ».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετική με την ελληνική Προεδρία, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι θα ήταν ικανοποιημένος αν στη λήξη της Προεδρίας είχαν συντρέξει δύο προϋποθέσεις: 1) αν οι ευρωεκλογές (που θα έχουν μεσολαβήσει) «επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή ιδέα και την αφήγηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και 2) αν ο «μεγάλος εθνικός στόχος» της οριστικής στροφής προς την έξοδο από την κρίση «με την πολύτιμη στήριξη των εταίρων – χωρίς την οποία θα είχαμε οδηγηθεί σε ασύντακτη χρεοκοπία» – φθάσει «στο τέλος του».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15