search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:44
MENU CLOSE

Η επιστροφή του Τρίτου!

10.01.2014 22:00
Η επιστροφή του Τρίτου! - Media

Επιστρέφουν, σταδιακά, στις συχνότητες των ραδιοφώνων μας τα προγράμματα της παλιάς ΕΡΑ. Η αρχή γίνεται ήδη από το Τρίτο.

Επιστρέφουν, σταδιακά, στις συχνότητες των ραδιοφώνων μας τα προγράμματα της παλιάς ΕΡΑ. Η αρχή γίνεται ήδη από το Τρίτο. Από τη Δευτέρα εκπέμπει δοκιμαστικά από τις παλιές του συχνότητες, 90,9 και 95,6, αλλά και από τις πρώην συχνότητες του Δεύτερου, 103,7 και 102,9. Προς το παρόν, και για μια εβδομάδα τουλάχιστον, μεταδίδει μόνο μουσική.

«Μια πολύ προσεκτικά επιλεγμένη play list», όπως λέει ένα από τα μέλη της επιτροπής, η οποία έχει αναλάβει την ανασυγκρότηση του Τρίτου, ο συνθέτης Τάσος Ρωσόπουλος, «για να ξαναλειτουργήσουν οι συχνότητες, να το ξαναβρεί ο κόσμος».
«Την επόμενη ή, το πολύ, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αν δεν υπάρξει κάποια καθυστέρηση στις διαδικασίες, θα εκπέμπει κανονικό πρόγραμμα», εξηγεί ο διευθυντής της δημόσιας ραδιοφωνίας Θανάσης Γεωργακόπουλος. Έως τότε ελπίζεται πως θα έχουν λυθεί, ή θα έχουν βρεθεί νόμιμοι τρόποι να ξεπεραστούν, θέματα τα οποία έχουν σχέση και με τη Δ.Τ., από τα στούντιο της οποίας θα εκπέμπει και με την οποία έχουν υπογράψει μερικοί συνεργάτες, και τη ΝΕΡΙΤ, στην οποία θα μεταβιβαστούν τα πάντα.

Οι εκπομπές
«Το πρόγραμμα θα είναι όπως ήταν και παλαιότερα, κατά τη γνώμη μου, λίγο καλύτερο, πιο ζωντανό, πιο τακτοποιημένο σε ζώνες» λέει ο κ. Γεωργακόπουλος. «Κατά 90% θα είναι το παλιό Τρίτο, αλλά θα υπάρχουν και μερικές νέες εκπομπές και ορισμένοι καινούργιοι συνεργάτες, μικρές εκπλήξεις στους ακροατές του». Την ευθύνη του, εξηγεί, δεν έχει αναλάβει ένας διευθυντής, αφού ακόμα όλα βρίσκονται σε μεταβατική φάση και κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε ακόμα περισσότερο τη μακρόχρονη διαδικασία μέχρι να υπάρξει η ΝΕΡΙΤ, αλλά μια πενταμελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Διονύση Μαλούχο, Τάσο Ρωσόπουλο, Στέλιο Μούστο, Ιλάν Σολομών, συνεργάτες και του προηγούμενου Τρίτου, και την Κατερίνα Σχοινά.
«Δεν κινούμαστε με βάση κάποιο μακροπρόθεσμο όραμα, αλλά με δεδομένο πως μιλάμε για μια μεταβατική φάση, η οποία θα κρατήσει ένα δίμηνο. Η διαδικασία είναι συμμετοχική, πέντε άνθρωποι έχουμε αναλάβει να συντονίσουμε μια ομάδα που ήδη ξέραμε από το παλιό Τρίτο» διευκρινίζει ο Τ. Ρωσόπουλος.

Οι συνεργάτες
Από τους παλιούς συνεργάτες κληθηκαν όλοι να συμμετάσχουν. Μερικοί αρνήθηκαν για λόγους που έχουν σχέση με το ότι ακόμα περιμένουν την αποζημίωσή τους από την ΕΡΤ, λόγους συνδικαλιστικούς, πολιτικούς ή απολύτως προσωπικούς. Οι περισσότεροι πάντως δέχτηκαν την πρόταση που τους έγινε και έτσι θα ξανακούσουμε εκπομπές όπως «Τα πρωινά του κόσμου», «Ο συνθέτης της εβδομάδας», «Πού πάει η μουσική» κ.ά. Όλοι θα είναι εξωτερικοί συνεργάτες με συμβάσεις έργου για αυτό το μεταβατικό δίμηνο. Αργότερα, όταν ρυθμιστούν τα της ΝΕΡΙΤ και θα διαμορφωθεί το κανονικό πρόγραμμα, θα αποσαφηνιστεί και η σχέση τους με τον νέο φορέα. Η τάση πάντως είναι να λειτουργεί το ραδιόφωνο κυρίως με παραγωγούς και συμβάσεις έργου και λιγότερο με μόνιμους υπαλλήλους. Το κόστος του νέου προγράμματος θα είναι χαμηλό. Όσο περίπου και του παλιού Τρίτου, του οποίου τα μηνιαία έξοδα δεν ξεπερνούσαν τα χρήματα τα οποία δίνονταν μόνο για τη βραδιά επιλογής του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπούσε στη Γιουροβίζιον.

Οι άλλες φωνές
Μετά το Τρίτο, σταδιακά θα ξαναλειτουργήσουν και τα περισσότερα προγράμμα της παλιάς ΕΡΑ. Πιθανότα πρώτα ο Κόσμος και μετά τα υπόλοιπα, με την ΕΡΑ Σπορ να ενσωματώνεται στο ειδησεογραφικό Πρώτο. Tελευταίο θα ξεκινήσει το Δεύτερο, μια που, μεταξύ άλλων, οι περισσότεροι συνεργάτες του δεν βρίσκονται σήμερα στη Δ.Τ. Αντιθέτως συνεργάζονται με το ιντερνετικό Δεύτερο της ERTopen και, όπως και όλοι όσοι συνεχίζουν τα προγράμματα της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο, αντιμετωπίζουν με πάρα πολλές επιφυλάξεις τα περί «αναγέννησης» της δημόσιας ραδιοφωνίας. «Σιγά μην την έπιασε την κυβέρνηση ο πόνος για το Τρίτο», λένε. «Βεβαίως και το ζητά ο κόσμος. Βεβαίως και θα αποδειχθεί πως χρειαζόταν και αυτό και τα άλλα προγράμματα. Όμως όλη αυτή η κίνηση είναι νομικά, τουλάχιστον, έωλη και γίνεται εκ του πονηρού. Επειδή, ειδικά τώρα με την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., οι κυβερνώντες ‘‘καίγονται’’ να παρουσιάσουν κάτι πληρέστερο και ποιοτικότερο από τη Δ.Τ., την οποία ακόμα δεν αναγνωρίζει η EBU. Έχουν καταλάβει πολύ καλά πόσο λάθος ήταν το λουκέτο στην ΕΡΤ και ψάχνουν ένα άλλοθι νομιμότητας».
Η συνέχεια στα ραδιόφωνά μας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:43