27/09/2020 16:56:36

Εconomist για την κατάσταση στην Ελλάδα: Η Κόπρος του Αιγαίου

Εconomist για την κατάσταση στην Ελλάδα: Η Κόπρος του Αιγαίου - Media
 
Με άρθρο που τιτλοφορείται «Aegean Stables» (λογοπαίγνιο με την Κόπρο του Αυγεία στα αγγλικά augean stables) σχολιάζει ο Economist τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ελάχιστο χρόνο που απομένει στην κυβέρνηση για να «σώσει την παρτίδα» ενόψει ευρωεκλογών και επέλασης ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο Economist αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, τη συρρίκνωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, την πιθανότητα επιστροφής της στις αγορές εντός του έτους και την απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η οικονομική και η πολιτική κατάσταση της χώρας παραμένει προβληματική, με την απώλεια του ενός τετάρτου της οικονομικής παραγωγής του 2007 εξαιτίας των σφαλμάτων των κυβερνήσεων και των πιστωτών, το υψηλό επίπεδο της ανεργίας, την επίτευξη της μείωσης του κόστους εργασίας μέσω μισθολογικών περικοπών και όχι της αύξησης της παραγωγικότητας, τη μείωση των εξαγωγών, το δυσλειτουργικό κράτος.

Ο Economist σημειώνει ότι η αναδιάρθρωση της οικονομίας και η επανίδρυση του κράτους χρειάζεται χρόνο και αποφασιστικότητα, όμως ο Α. Σαμαράς δεν έχει τίποτε από τα δύο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. «Ο φωτογενής και πανούργος αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας είναι πανευρωπαϊκός υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής.
 
«Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ» συνεχίζει ό Economist και προσθέτει, «μία νίκη όμως του κ. Τσίπρα στις εκλογές θα μπορούσε να υπονομεύσει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Σαμαρά».
 
Σύμφωνα με τη βρετανική έκδοση από το 2015 η ΕΕ είναι πιθανόν να πρέπει να συνδιαλλαγεί με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό, ή τουλάχιστον ως ρυθμιστή.

Αν και στο εξωτερικό ο κ. Τσίπρας στέλνει το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ, στο εσωτερικό υπόσχεται να αθετήσει τους όρους του μνημονίου με τους πιστωτές της Ελλάδας. 

«Ακόμη και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ποιον τρόπο θα απαλλαγούν από τους όρους, αλλά θα διατηρήσουν τη χρηματοδότηση» παρατηρεί.
 
Συμπερασματικά, ο Economist αναφέρει ότι περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους από την ευρωζώνη, με αντάλλαγμα την άμβλυνση της λιτότητας και την επικέντρωση στην ανάγκη μεταρρύθμισης της οικονομίας και του κράτους θα αποτελούσε μια αρχή για την ομαλοποίηση της κατάσταστης στη χώρα

*Σημείωση: Στη φωτογραφία, σκίτσο του Economist με τον αμφορέα που γράφει "'ανάκαμψη'' να έχει επισκευαστεί πρόχειρα, με κόλα και σελοτέιπ...
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.