search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:16
MENU CLOSE

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας η εκτροπή του Αχελώου

12.01.2014 22:00
Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας η εκτροπή του Αχελώου - Media

Με μια ιστορική απόφαση το ΣτΕ κλείνει οριστικά την πόρτα στην εκτροπή του Αχελώου και δικαιώνει τον εικοσαετή αγώνα φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ενάντια σε ένα παράλογο και κακοσχεδιασμένο έργο για το οποίο έχουν σπαταληθεί δισεκατομμύρια ευρώ.

Με μια ιστορική απόφαση το ΣτΕ κλείνει οριστικά την πόρτα στην εκτροπή του Αχελώου και δικαιώνει τον εικοσαετή αγώνα φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ενάντια σε ένα παράλογο και κακοσχεδιασμένο έργο για το οποίο έχουν σπαταληθεί δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως επισημαίνει το WWF Ελλάς, πρόκειται για μια δικαστική απόφαση ιστορικής σημασίας, που σφραγίζει με τρόπο καθοριστικό την προστασία του περιβάλλοντος τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας το ουσιαστικό περιεχόμενο που πρέπει να έχει η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης στις μέρες μας.
Με την απόφαση 26/2014, η  Ολομέλεια του ΣτΕ, κάνει δεκτούς όλους τους λόγους που είχαν προβάλει οι οργανώσεις και οι φορείς που αντιτίθενται στην εκτροπή και συγκεκριμένα:
 
–       Παραβίαση του αρθ. 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος
 
–       Παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα
 
–       Παραβίαση της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ για τη εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων
 
–       Παραβίαση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και τα είδη
 
–       Παραβίαση της Σύμβασης της Γρανάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
 
Με δεδομένες όλες αυτές τις παραβιάσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός του έργου αντιβαίνει στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η κρίση του ανώτατου δικαστηρίου θέτει πλέον σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και για τις αποφάσεις που ετοιμάζονται για νέο ‘πράσινο φως’ στα έργα εκτροπής, δηλαδή τα υπό έγκριση σχέδια διαχείρισης υδάτων Δυτικής Στερεάς  Ελλάδας και Θεσσαλίας, τουλάχιστον για τις σχετικές με το έργο προβλέψεις.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, αισθάνονται δικαιωμένες για τον 20ετή τους αγώνα. Καλωσορίζουν επίσης την απόφαση ως σταθμό για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και ως αφετηρία για οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμες γεωργικές πολιτικές και πρακτικές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:16