search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:19
MENU CLOSE

Τσίπρας για επικεφαλής του ιταλικού ψηφοδελτίου της Αριστεράς…

13.01.2014 22:00
oldphotostsipras1389630254.jpg

Ακόμη πιο βαρύ και φορτωμένο θα είναι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο εξής, καθώς ξεκινούν οι ευρωπαϊκές περιοδείες του.

Ακόμη πιο βαρύ και φορτωμένο θα είναι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο εξής, καθώς ξεκινούν οι ευρωπαϊκές περιοδείες στο πλαίσιο της υποστήριξης της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Κομισιόν.

Η υποψηφιότητά του, που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή Αριστερά, φαίνεται να έχει ιδιαίτερη αποδοχή στην Ιταλία, όπου έχει ανοίξει η συζήτηση να είναι ο Αλέξης Τσίπρας υποψήφιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ιταλικής Αριστεράς.
Για την ακρίβεια, ύστερα από σχετική πρότασης της δημοσιογράφου και συγγραφέα Μπάρμπαρα Σπινέλι, κόρης του Αλτιέρο Σπινέλι, εκ των εμπνευστών της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης, γίνεται μια προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα ευρύ ψηφοδέλτιο υποστήριξης της υποψηφιότητας Τσίπρα, που να περιέχει, αλλά να υπερβαίνει πολιτικά τα κόμματα της ιταλικής Αριστεράς και να περιλαμβάνει προσωπικότητες, διανοούμενους, καλλιτέχνες κ.λπ.

Τα κόμματα που μετέχουν σ’ αυτή την υπόθεση και ουσιαστικά με αυτή την πρόταση πιέζονται να ξεπεράσουν τις διαμάχες και τους σεχταρισμούς τους, είναι το ομόλογο του ΣΥΡΙΖΑ κόμμα που μετέχει και στο ΚΕΑ, η Κομμουνιστική Επανίδρυση, οι Ιταλοί Κομμουνιστές, οι Πράσινοι και το Κόμμα του Νίκι Βέντολα Αριστερά – Οικολογία – Ελευθερία (SEL).

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται ότι δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, καθώς η αποδοχή που συγκεντρώνει στους κόλπους της κινηματικής Αριστεράς και σε ευρύτερους χώρους πανεπιστημιακών, διανοουμένων κ.λπ. – ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών για την υποστήριξή της – προκαλεί τριγμούς στο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ετοιμάζεται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Σουλτς.

Ήδη εμφανίζεται και σχετική αρθρογραφία στον ιταλικό Τύπο:

♦  Σε σχολιογραφικό άρθρο του στη «Repubblica», ένας από τους πιο γνωστούς Ιταλούς δημοσιογράφους και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Γκαντ Λέρνερ, μιλά για την «υποβλητική γοητεία» της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα έναντι της υποψηφιότητας Σουλτς. Την ίδια ώρα επισείει στο κόμμα του την απειλή της τύχης του ΠΑΣΟΚ που «αυτοκαταστράφηκε από την υποταγή του στις συνταγές που ήρθαν από τα πάνω».

♦  Υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα τάσσεται και ο γνωστός Ιταλός φιλόσοφος, θεωρητικός του μαρξιστικού ρεύματος της Αυτονομίας και πολέμιος της έννοιας του έθνους – κράτους Τόνι Νέγκρι. Μαζί με τον καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας Σάντρο Μετζάντρα υπογράφει το εντιτόριαλ του ιταλικού περιοδικού «EuroNomade», το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ευκαιρία η Ευρώπη να αναδειχθεί ως πεδίο του ταξικού αγώνα. Για τους δύο συγγραφείς αυτή η ευκαιρία φαίνεται ότι ανοίγει με την υποψηφιότητα Τσίπρα.

Στο εν λόγω κοινό κείμενο σημειώνεται: «Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, για πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναλαμβάνει σε αυτό το πλαίσιο μια αναμφισβήτητη σημασία και έχει καθορίσει σε πολλές χώρες το άνοιγμα θετικής συζήτησης στην Αριστερά, παρ’ όλο που σε άλλες, μεταξύ των πρώτων και η Ιταλία, φαίνεται πως υπερέχουν τα συμφέροντα των μικρών ομάδων ή ‘‘κομματιδίων’’, ανίκανων να αναπτύξουν ξεκάθαρο πολιτικό ευρωπαϊκό λόγο».
Προς το παρόν οι διεργασίες στη γείτονα συνεχίζονται και δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι θα καρποφορήσουν, ωστόσο άνθρωποι που έχουν καλή γνώση της κατάστασης μας μεταφέρουν τον ενθουσιασμό που επικρατεί στους ιταλικούς κινηματικούς χώρους…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:18