10/07/2020 21:15:19

Πρωτογενές πλεόνασμα 691 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

Πρωτογενές πλεόνασμα 691 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας - Media

Στα 691 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2013, έναντι ελλείμματος 3,46 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2012 όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση στο 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε 5,35 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 15, 68 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 52,91 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 328 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι του αναθεωρημένου στόχου.

Βιώσιμο το πλεόνασμα σύμφωνα με τον αναπ. υπουργό

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία ο Χ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει και ενισχύει τις εκτιμήσεις μας για τη χρονιά που κλείνει. Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και με τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, θα επιτύχει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα.

» Πλεόνασμα το οποίο, σε διαρθρωτικούς όρους, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Πλεόνασμα σημαντικό, το οποίο οφείλεται στην επίτευξη των στόχων στο σκέλος των εσόδων και στην υπέρβαση αυτών στο σκέλος των δαπανών. Πλεόνασμα βιώσιμο, αφού, μεταξύ άλλων, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι επιστροφές φόρων, βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, διαμορφώθηκαν τελικά στο ύψος του Προϋπολογισμού, υψηλότερα από το 2012».
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.