11/12/2019 03:49:11

Το ΥΠΟΙΚ ελπίζει να έχει 950 εκατ. ευρώ πλεόνασμα

Το ΥΠΟΙΚ ελπίζει να έχει 950 εκατ. ευρώ πλεόνασμα - Media

Στο ποσό των 950 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι θα διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, σημειώνοντας σημαντική υπέρβαση από τον αναθεωρημένο στόχο των 812 εκατ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
 
Τα στοιχεία για το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα και να επικυρωθούν από την Eurostat τον Απρίλιο, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε ήδη, από χθες Τρίτη, ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διανείμει το 70% της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έτσι, μετά την επικύρωση των στοιχείων από τη Eurostat, τον Απρίλιο, μπορεί να προχωρήσει σε αποφάσεις για την κατανομή και διανομή του μεγαλύτερου μέρους του ποσού αυτού σε οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
 
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαθέσει περίπου 700 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων αφού ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού του 2013 ήταν «μηδενικό» πλεόνασμα.
 
Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας κατά την επικείμενη άφιξή τους στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.