search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:41
MENU CLOSE

Κλείνουν τα σχολεία για τους ξενοδόχους

15.01.2014 22:00
oldphotosski1389808778.jpg

Με καλό… μάτι είδαν τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Τουρισμού την πρόταση που έκανε η Ομοσπονδία Ξενοδόχων Ελλάδας να κλείσουν τα σχολεία για δύο μέρες στο πλαίσιο της… ανάπτυξης που μας περιμένει το 2014, έστω κι αν οι μαθητές «στερούνται γνώσης»!

 
Με καλό… μάτι είδαν τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Τουρισμού την πρόταση που έκανε η Ομοσπονδία Ξενοδόχων Ελλάδας να κλείσουν τα σχολεία για δύο μέρες στο πλαίσιο της… ανάπτυξης που μας περιμένει το 2014, έστω κι αν οι μαθητές «στερούνται γνώσης»!
 
Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο ακολουθεί τα ευρωπα­ϊκά πρότυπα, καθώς εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιτυχία. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν έχουμε την οργάνωση, προς το παρόν, για ένα τέτοιο μέτρο. Κι αυτό γιατί απαι­τείται η συνεργασία πολλών υπουρ­γείων – και όχι μόνο –, προκειμένου να υπάρχουν εμφανή και επαρκή αποτελέσματα.
 
Επίσης απαιτείται το αυτονόητο: να έχουν χρήματα οι Έλ­ληνες πολίτες για να γεμίσουν τα ξε­νοδοχεία και οι ξενοδόχοι να ρίξουν, όντως, τις τιμές κατά 50%, όπως εί­παν, για να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Στον βωμό της… ανά­πτυξης και των συμφερόντων των ξενοδόχων, πάντως, όλα μπορούν να συμβούν!
 
Τη Δευτέρα το μεσημέρι πραγμα­τοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουρ­γείο Παιδείας, προκειμένου να διε­ρευνηθεί η δυνατότητα να κλείσουν τα σχολεία για δύο ημέρες – και όχι για μία εβδομάδα –μετά την Καθαρά Δευτέρα. «Υπάρχει η πρόθεση από τους υπουργούς που θα συντονί­σουν αυτή την προσπάθεια να πραγ­ματοποιηθεί με επιτυχία το συγκε­κριμένο μέτρο, προκειμένου να ενι­σχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Φυ­σικά και είδαν θετικά την πρόταση της Ομοσπονδίας.
 
Βέβαια, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλος συντονισμός, καθώς τα παιδιά δεν θα κάνουν μόνα τους διακοπές. Θα πρέπει να πάρουν άδειες και οι γονείς, γεγονός που συ­νεπάγεται συνεννόηση και των Ομο­σπονδιών των εργαζομένων», έλε­γαν στο «Π» ασφαλείς πηγές από το υπουργείο Παιδείας.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Κ. Αρ-βανιτόπουλος είναι θετικός στην εφαρμογή του μέτρου, ενώ αναφο­ρικά με το πότε θα αναπληρωθούν οι «χαμένες» μέρες διδασκαλίας φέρε­ται να τόνισε στους στενούς συνερ­γάτες του πως «μπορούμε να αφαι­ρέσουμε κάποιους περιπάτους ή εκ­δηλώσεις των σχολείων». Οι ίδιες πη­γές προσθέτουν ότι «τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα, εξετάζουμε σοβαρά την πρόταση για να δούμε αν προλα­βαίνουμε ή όχι να συντονιστούμε. Πάντως, υπάρχει πρόθεση να υλο­ποιηθεί το μέτρο και να αναπληρωθεί ομαλά το κενό που θα δημιουργηθεί. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει κάτι οριστικό».
 
Οι μέρες διδασκαλίας θα χαθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα αναπληρωθούν. Ούτε, βέβαια, ότι οι ξενοδόχοι δικαιούνται να επεμβαί­νουν στη μαθησιακή διαδικασία. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης με σχόλιό του εμφανίστηκε, για ακόμη μία φορά, καυστικός ανα­φορικά με τη συγκεκριμένη πρότα­ση: «Στην αρχή νόμιζα ότι είναι μάλ­λον ένα κακόγουστο αστείο, από τα πολλά που κυκλοφορούν στο διαδί-κτυο. Μετά αντιλήφθηκα πως πρό­κειται για μια ‘‘πραγματική μεταρ­ρύθμιση’’, τα επιχειρηματικά συμφέ­ροντα (οι ανάγκες των ξενοδόχων) να επικαθορίζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα! Επιτέλους μια πραγματι­κή τομή…», ανέφερε αρχικά ο Θ. Κοτσιφάκης. Και προσέθεσε: «Τι κι αν οι οικογένειες των μαθητών στενάζουν οικονομικά, τι κι αν εκατοντάδες χιλι­άδες οικογένειες δεν διαθέτουν ούτε έναν εργαζόμενο για να επιβιώσουν, τι κι αν παιδιά πεινούν στα σχολεία, η ‘‘λευκή εβδομάδα’’ θα ανεβάσει σε όλους την αδρεναλίνη στα ύψη. Μα είναι δυνατόν αυτό το υπουργείο Παιδεί­ας, που νοιάζεται μην χαθεί ακόμη και μία ώρα μά­θημα, όταν πρό­κειται για απερ­γία καθηγητών ή για κινητοποίηση μαθητών, να δέχεται να αφιερωθεί μια ολόκληρη εβδο­μάδα στο… σκι;».
 
Και είχε δίκιο. Γιατί, όταν πρόκειται για απεργία εκπαιδευ­τικών, που διεκδικούν τα αυτονόη­τα, ή για καταλήψεις μαθητών, το υπουργείο Παιδείας… βρυχάται σαν λιοντάρι και βάλλει με μένος εναντίον των καθη­γητών, «οι οποίοι στερούν τη γνώση από τους μαθη­τές».
 
Το μέτρο αυτό, πάντως, εί­ναι αποδοτικό εφόσον οι πο­λίτες έχουν λεφτά και όχι όταν οι τσέπες είναι άδει­ες, εξ αιτίας των μνημονιακών επιταγών της τρόικας. Ας μην ξεχνάμε πως το υπουργείο, πέραν της «λευκής εβδομάδας», θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο για τα κενά καθηγητών στα ΕΠΑΛ της χώρας και τους μαθητές που είναι ήδη εκτός ύλης, λόγω… διαθεσιμότητας των δι­δασκόντων. Τη νέα δύσκολη οικονο­μική χρονιά που διανύουμε, πάντως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα βγουν για… σκι τα παιδιά με τους γο­νείς τους και αν θα κατακλύσουν τα ξενοδοχεία με τις εξορμήσεις τους.
 
Οι εξετάσεις
 
Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και οι εξε­τάσεις της πρώτης Λυκείου τον Μά­ιο, ανεξαρτήτως αν θα εφαρμοστεί ή όχι ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων, παρά τα όσα κυκλοφόρησαν τις τε­λευταίες μέρες στο Διαδίκτυο. «Μέ­σα από το ωρολόγιο πρόγραμμα θα εφαρμοστούν κανονικά οι εξετάσεις με ή χωρίς τον θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων. Και οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά. Δεν τίθεται κανένα θέμα αναβολής των εξετάσεων, ωστόσο εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο «Π» πηγές από το υπουργείο Παι­δείας.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έδωσε σαφείς οδηγίες στο Ινστιτού­το Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με την εφαρμογή του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων, τονίζοντας πως θα διεξαχθούν κανονικά οι εξετάσεις. Φέρεται να ζήτησε τη συγκρότηση μιας επιτροπής για την κατάρτιση της Τράπεζας Θεμάτων, στην οποία θα προτείνονται θέματα από εκπαιδευ­τικούς.
 
Ανοιχτό, βέβαια, παραμένει το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί ο θεσμός, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γε­γονός πως θα πραγματοποιη­θούν κανονικά οι εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυ­κείου. Ο υπουργός «πέ­ταξε» το μπαλάκι στο Ιν­στιτούτο Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής για να διε­ρευνήσει αν μπορεί τελικώς να εφαρμοστεί ο θεσμός της Γενικής Τράπεζας Θεμάτων. Σχετικά με τη χρηματοδότη­ση, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρ­μογή του μέτρου για το… υπερσύγ­χρονο νέο Λύ­κειο, αυτή θα προέλθει από το ΕΣΠΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:40