search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:56
MENU CLOSE

Η ανασφάλεια του Σαμαρά και η βεβαιότητα του Τσίπρα

16.01.2014 09:44
Η ανασφάλεια του Σαμαρά και η βεβαιότητα του Τσίπρα - Media

Καμία βεβαιότητα δεν έχει πλέον ο Σαμαράς για την τύχη του ιδίου, του κόμματός του και της κυβέρνησής του. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί – ούτε για τα μάτια – να εκφραστεί αναλόγως.

Καμία βεβαιότητα δεν έχει πλέον ο Σαμαράς για την τύχη του ιδίου, του κόμματός του και της κυβέρνησής του. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί – ούτε για τα μάτια – να εκφραστεί αναλόγως.
 
Μιλώντας χθες στη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρόντος και του ξένου τύπου που δεν χαρίζεται αν λάβει κανείς υπόψη και τα δημοσιεύματα για την ελληνική προεδρία ο Αντώνης Σαμαράς  προέβη στη διαβεβαίωση «Δεν θα είμαστε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές».
 
Επίσης όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές είπε πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι εκλογές να γίνουν το 2016 (σ.σ. μην τυχόν  και διασαλευθεί η «ανοδική πορεία» της χώρας) εκτός κι αν αυτές προκληθούν νωρίτερα, δηλαδή το 2015, λόγω μη συμφωνίας στο θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Ούτε θα είμαστε «πρώτο κόμμα», ούτε «οι εκλογές θα γίνουν το 2016»…
 
Βέβαια, ακόμη κι αν βλέπει εκλογές νωρίτερα από το 2015, δηλαδή εντός του τρέχοντος έτος, προφανώς για ευνόητους λόγους πολιτικής τακτικής δεν θα το πει δημόσια. Προς το παρόν φαίνεται να ζυγίζει τις σχετικές εισηγήσεις για τριπλές τον Μάιο ή πρόωρες τον Απρίλιο που δέχεται από τους συνεργάτες του, τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Ζυγίζει επίσης, αν μπορεί να πείσει ως «αρχάγγελος της κάθαρσης», διαχειριζόμενος τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τουλάχιστον αυτό θα προσπαθήσει να κάνει – τι άλλο έχει να χάσει άλλωστε – ισχυριζόμενος ότι τα σκάνδαλα δεν ξεκίνησαν επί των ημερών του. Άλλο αν είναι μπλεγμένο το κόμμα του και το κόμμα με το οποίο συγκυβερνά. Άλλο αν στενός του σύμβουλος βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ και παραμένει ακόμη ένα χρόνο μετά, ανέλεγκτος. Άλλο αν ετοιμάζεται να επιστρέφει τις μετοχές των τραπεζών στους πρώην ιδιοκτήτες τους έναντι πολύ χαμηλότερου τιμήματος από το ποσό που έδωσε το δημόσιο (40 δις) για την ανακεφαλαιοποίησή τους, τη διάσωσή τους ουσιαστικά, χρεώνοντας τη χασούρα στους πολίτες. Άλλο που είναι αμέτρητα τα αδιαφανή πεπραγμένα επί των ημερών του.
 
«Πρωτόγνωρα καθήκοντα»
 
Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει όλο και περισσότερο τη βεβαιότητα ότι και οι εκλογές θα γίνουν σύντομα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – με ή άνευ συμμάχων – θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.
 
Ενδεικτικά, χθες μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα τόνισε πως  η κυβέρνηση καταρρέει ενώ οι συσχετισμοί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν καθημερινά και πως «είναι βέβαιο ότι γρήγορα θα βρεθούμε μπροστά σε πρωτόγνωρα καθήκοντα και νέες, πρωτόγνωρες απαιτήσεις». Η Κουμουνδούρου άλλωστε εκτιμά ότι είναι πιθανός ένας εκλογικός αιφνιδιασμός τον Απρίλιο, πριν δηλαδή τις ευρωεκλογές.
 
Το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ενώ φαίνεται να έχει κατοχυρώσει την πρωτιά, τουλάχιστον, αν όχι και την αυτοδυναμία ( η ηγεσία έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι το ρεύμα νίκης θα «ξεκλειδωθεί» όταν προκηρυχθούν εκλογές, παραταύτα η ηγεσία φαίνεται να παλεύει να πείσει και τους τελευταίους αναποφάσιστους προκειμένου να σιγουρέψει την πλειοψηφία) δείχνει να επικεντρώνει περισσότερο στην προσπάθεια αποδόμησης του Σαμαρά και της κυβέρνησης – κάτι που το κάνουν καλά και μόνοι τους πάντως, καθώς  ο πανικός είναι πλέον καθημερινός τους σύντροφος – και λιγότερο στα «πρωτόγνωρα» καθήκοντα της επόμενης μέρας. Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να αναδεικνύει τα πολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν, με καταιγιστικούς μάλιστα ρυθμούς. Ω στόσο και η επόμενη μέρα, δεδομένου του εγχώριου και διεθνούς εχθρικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα βρεθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται εξαντλητική προετοιμασία διπλωματικά,  προγραμματικά, στην κοινωνία, κ.λπ. Όχι γιατί έτσι θα αποσοβηθούν πλήρως οι κίνδυνοι και τα αρνητικά σενάρια, αλλά προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός και οι σπασμωδικές κινήσεις μπροστά στους εκβιασμούς που αναμένεται να υπάρξουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:55