search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:16
MENU CLOSE

Iούνιο και… βλέπουμε

15.01.2014 22:00
oldphotospn1601ypoik1389896735-1.jpg

Υπομονή μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να κάνουν οι περίπου 700.000 δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων.

 
Υπομονή μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αντί για τον Μάρτιο, θα πρέπει να κάνουν οι περίπου 700.000 δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων, προκειμένου να λάβουν την πρώτη και δεύτερη δόση.
 
Η καθυστέρηση των πρώτων δόσεων οφείλεται στους ελέγχους που απαιτούνται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν νομοθετηθεί.
 
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους μέχρι σήμερα δικαιούχους δεν θα δικαιούνται πλέον λαμβάνειν οικογενειακό επίδομα.
 
Η καθυστέρηση αυτή στην καταβολή της πρώτης δόσης του οικογενειακού επιδόματος στην πράξη σημαίνει ότι όσο αργότερα υποβληθεί η φορολογική δήλωση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η καθυστέρηση στην είσπραξη των χρημάτων από τους δικαιούχους.
 
Στη σχετική απόφαση χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «η καταβολή των επιδομάτων αναστέλλεται την 1η Ιανουαρίου προκειμένου να ελεγχθεί το εισόδημα που θα δηλωθεί το έτος αυτό. Τα επιδόματα επαναχορηγούνται από την ημερομηνία αναστολής, αφού διαπιστωθεί μη υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου εισοδήματος και αν εξακολουθούν να πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις».
 
Το ενιαίο επίδομα τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων θα καταβληθούν φέτος για δεύτερη φορά σε δικαιούχους που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Το καταβαλλόμενο ποσό εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών αλλά και το ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου, ενώ την ευθύνη για τη χορήγηση των επιδομάτων έχει ο ΟΓΑ.
 
Με βάση τη νομοθεσία, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται σε τρίμηνες δόσεις (με τις δύο πρώτες να δίδονται ταυτόχρονα, όπως προαναφέρθηκε), ενώ το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων καταβάλλεται κάθε τέσσερις μήνες (δηλαδή τρεις φορές τον χρόνο).
 
Πάντως, για όσους δικαιούχους εκκρεμεί η καταβολή κάποιας δόσης για την περυσινή χρονιά, η διοίκηση του Ταμείου προσανατολίζεται στο να υπάρξει μία πληρωμή μέσα στον Ιανουάριο. Πρόκειται για δικαιούχους που στην πορεία προχώρησαν σε διορθώσεις και εκκρεμεί η καταβολή της τελευταίας δόσης, ώστε να υπάρξει εξόφληση για το 2013.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:16