search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:03
MENU CLOSE

Ο Βορράς με ποπ διάθεση…

19.01.2014 22:00
Ο Βορράς με ποπ διάθεση... - Media

Ένα σουρεάλ Ημερολόγιο για τη Θεσσαλονίκη από τον δημοσιογράφο Στέφανο Τσιτσόπουλο και τον φωτογράφο Δημήτρη Καραθάνο. Ζητήσαμε από τον συγγραφέα να βγει μια βόλτα στην Τσιμισκή και τη Νίκης και να μας πει τι βλέπει…

Ένα σουρεάλ Ημερολόγιο για τη Θεσσαλονίκη από τον δημοσιογράφο Στέφανο Τσιτσόπουλο και τον φωτογράφο Δημήτρη Καραθάνο. Ζητήσαμε από τον συγγραφέα να βγει μια βόλτα στην Τσιμισκή και τη Νίκης και να μας πει τι βλέπει…

«Κάθε Πέμπτη στέλνω ανταποκρίσεις για την ‘‘Athens Voice’’, δέκα χρόνια τώρα, η Θεσσαλονίκη έτσι, η Θεσσαλονίκη αλλιώς, τα στέκια, οι δρόμοι, οι άνθρωποι, τα συνθήματα, οι συζητήσεις στα μπαρ, τα κορίτσια στα λεωφορεία, τα αδέσποτα σκυλιά, οι αναπλάσεις, οι ήχοι, όλα τέλος πάντων αυτά που στο μυαλό μου συνθέτουν την “πόλη εν τω όλω”, που λέει κι ένας από τους αγαπημένους μου μέντορες, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

Και κάθε μήνα στέκομαι στην πλατεία Αριστοτέλους και καμαρώνω στο κεντρικό περίπτερο, στη γωνία με Τσιμισκή, βλέποντας το περιοδικό ‘‘Soul” να κυματίζει περήφανο με ύλη μία από τα ίδια: η Θεσσαλονίκη και οι ήρωές της, τα ταβερνεία, ο μολυσμένος Θερμαϊκός, ο ξάστερος ορίζοντας, οι περιπατητές της Νέας Παραλίας, οι κιθαρίστες Μπάμπης Παπαδόπουλος και Ασκληπιός Ζαμπέτας, κάποια πανό που ανεμίζουν στην Καμάρα το σλόγκαν ‘‘Love is the new like’’, αναμνήσεις από Γάλλους στρατιώτες που επιστρέφουν κάθε φορά που το βλέμμα μου ανταμώνει με το ‘‘Mediterranean Palace’’ και σφοδρές συγκινήσεις στα λουτρά του Λαγκαδά.

Εκτός από μένα, που καταγράφω την πόλη με λέξεις, υπάρχει ένας δεινός instagramer που την περιπολεί και την απαθανατίζει, με μια πολύ ποιητική ματιά. Λέγεται Δημήτρης Καραθάνος, τον θεωρώ μικρό μου αδελφό, και τρία χρόνια τώρα που βγάζω αυτό το ημερολόγιο μου εμπιστεύεται τις εικόνες του.
Αν δεν ταιριάζαμε, δεν θα συμπεθεριάζαμε, αφού μας κυνηγούν και τους δύο τα φαντάσματα των Χάντερ Τόμσον, Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, Λου Ριντ, Λέστερ Μπανκς, Μάιλς Ντέιβις, Χρ. Βακαλόπουλου, Μ. Καραγάτση και άλλων που σημάδεψαν τις ζωές και κατ’ επέκταση τον τρόπο αφήγησής μας.

Λαϊκές τραγουδίστριες στα δυτικά, φραπεπρολετάριοι στη Λεωφόρο Νίκης, ο Κιθ Ρίτσαρντς στη βιτρίνα του ‘‘Ιανού’’ και ο Μεγάλος Γκάτσμπι κάθε Ιούνιο στη Βουρβουρού να περιμένει να γίνει καλοκαίρι. Σε αυτό το ημερολόγιο ο Βορράς προελαύνει με μια διάθεση ποπ σουρεάλ. Ένας γάτος στην Άνω Πόλη επιβεβαιώνει τη συγγένειά του με τον Ρεμπό και το ΚΤΕΛ Ξάνθης στη Μοναστηρίου παραμένει αδιάψευστος μάρτυρας πως, είτε φεύγεις από εδώ είτε έρχεσαι για εδώ, οι επιθυμίες είναι η μόνη μας πατρίδα και η αληθινή μας ζωή. Τι άλλο να προσθέσω; Καλή χρονιά και καλά γραψίματα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:59