search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:39
MENU CLOSE

Δίλημμα #5

20.01.2014 22:00
Δίλημμα #5 - Media

-Είναι πιο εύκολο να γίνουν μπεστ σέλερ τα πολυσέλιδα βιβλία;

-Είναι πιο εύκολο να γίνουν μπεστ σέλερ τα πολυσέλιδα βιβλία;

Νώντας Παπαγεωργίου εκδότης

«Τα πολυσέλιδα βιβλία είναι η χαρά του δεινού αναγνώστη. Βέβαια βοηθάει και το γεγονός της υπογραφής που αυτά φέρουν: αν στο εξώφυλλό τους φιγουράρουν ονόματα όπως του Jo Nesbo, της Τζίλιαν Φλιν, του Γιάννη Καλπούζου ή του Βασίλη Τζανακάρη, τότε ο όγκος του βιβλίου δεν μπορεί παρά να υπόσχεται στον αναγνώστη περισσότερες ώρες απόλαυσης. Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς εάν είναι ευκολότερο να γίνουν μπεστ σέλερ τα πολυσέλιδα βιβλία. Οι 635 σελίδες της Άρτεμις Κούπερ κερδίζουν το κοινό, γιατί σε αυτές πρωταγωνιστεί ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, και οι 587 του "Φαντομά" μονοπωλούν τις πρώτες θέσεις των πωλήσεων παγκοσμίως, γιατί τις υπογράφει ο βασιλιάς της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo. Βιβλία σαν αυτά, θα είχαν την ίδια εμπορική επιτυχία και με λιγότερες σελίδες.
Ωστόσο, ίσως τελικά να υπάρχει μια αίσθηση κέρδους για τον αναγνώστη όταν "κερδίζει" ένα βιβλίο με περισσότερες σελίδες με μικρό αντίτιμο, κάτι για το οποίο οι εκδόσεις Μεταίχμιο φροντίζουν καθημερινά. Ρίξτε μια ματιά σε βιβλία όπως οι "35 νεκροί" του Σέρχιο Άλβαρες και "Στον κήπο με τα θηρία" του Έρικ Λάρσον και θα το διαπιστώσετε».

Γιώργος Κουκουλάς συγγραφέας

«Τα τελευταία χρόνια τα πολυσέλιδα βιβλία, και ειδικά οι τριλογίες, καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στις λίστες των μπεστ σέλερ. Η εξήγηση του φαινομένου ίσως κρύβεται στην ψυχολογία του ανθρώπου. Πηγάζει από την ανάγκη μας οι ιστορίες που μας αρέσουν να μην θέλουμε να τελειώσουν. Πολλές φορές έχω συλλάβει τον εαυτό μου να στεναχωριέται που ένα ωραίο βιβλίο ή μια ταινία που απόλαυσα τελείωσε. Θα ήθελα και άλλο, θα ήθελα συνέχεια… Αυτό το κενό μάλλον συμπληρώνουν τα πολυσέλιδα βιβλία και οι τριλογίες. Μια απόδειξη ακόμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η τεράστια επιτυχία που σημειώνουν την τελευταία πενταετία οι ποιοτικές τηλεοπτικές σειρές που κρατάνε πέντε, έξι, ακόμα και οκτώ χρονιές με αμείωτη θεαματικότητα. Η ανθρώπινη φύση θέλει να παρατείνει πάντα την απόλαυση σε όλες τις μορφές της…».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:36