search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:49
MENU CLOSE

Αμυντικό στριπτίζ στην Ελλάδα…

21.01.2014 22:00
oldphotossel231390297468.jpg

Τη στιγμή που η γειτονική υπερεξοπλισμένη Τουρκία εισέρχεται σε διαδικασία αστάθειας, με επικίνδυνα απροσδιόριστη κατάληξη στην Ελλάδα, παρακολουθούμε το ξεγύμνωμα των αμυντικών της αδυναμιών 

Τη στιγμή που η γειτονική υπερεξοπλισμένη Τουρκία εισέρχεται σε διαδικασία αστάθειας, με επικίνδυνα απροσδιόριστη κατάληξη στην Ελλάδα, παρακολουθούμε το ξεγύμνωμα των αμυντικών της αδυναμιών καθώς τα δισεκατομμύρια που διέθεσε για εξοπλισμούς εμφανίζονται να δαπανήθηκαν μόνο και μόνο για να δουλέψουν οι μίζες και όχι για να εξασφαλιστεί η άμυνα της χώρας.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα της μεταπολίτευσης, ειδικότερα δε αυτά που «υλοποιήθηκαν» από το 1996 και έπειτα, θα λάβουν τη θέση που τους αρμόζει στην ελληνική Ιστορία, δίπλα σε άλλες «δαφνοστεφανωμένες» υποθέσεις ρεμούλας και διαφθοράς, όπως τα δάνεια της ανεξαρτησίας που φαγώθηκαν πριν καν φτάσουν στο αγωνιζόμενο για την ύπαρξή του ελληνικό κράτος.
Μετά την απολογία του Αν. Κάντα, τρίτου στην ιεραρχία του «συστήματος προμηθειών» στο οποίο ηγείτο ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Άκης Τσοχατζόπουλος, έχοντας πολύτιμο συμπαραστάτη τον επίσης καταδικασμένο και φυλακισμένο Γιάννη Σμπώκο, οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων επιταχύνονται, καθώς οι αρχές «τσίμπησαν» δύο ακόμη… εξέχουσες προσωπικότητες οι οποίες μάσησαν –κατά τα φαινόμενα – δεκάδες εκατομμύρια σε μίζες προκειμένου να πάρει μπροστά η ναυπήγηση των απαραίτητων για τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας υποβρυχίων. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ και τον στενότατο συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννη Μπέλτσιο.
Ο Εμμανουήλ, που συνελήφθη στο φτωχικό του των 600 τ.μ., στην Κηφισιά, κατηγορείται ότι έλαβε «μίζα» 40 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της σύμβασης των υποβρυχίων. Ο έτερος, ο Γιάννης Μπλέτσιος, κατηγορείται ότι πήρε 3 εκατ. ευρώ από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal AG, η οποία ανέλαβε την κατασκευή 4 υποβρυχίων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της σύμβασης 012Β/00. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δόθηκαν από τον Μπέλτσιο στον τότε υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες έχουν πολλά στοιχεία στη διάθεσή τους που μπορεί να φωτίσουν τις έρευνες και να βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη να φτάσει ώς το τέλος.

Ποιοι είναι

Οι εν λόγω κύριοι φιγουράρουν σε καταθέσεις μαρτύρων αυτής της αμαρτωλής ιστορίας, τόσο στη γερμανική όσο και στην ελληνική Δικαιοσύνη. Στις εν λόγω καταθέσεις οι άξιοι αυτοί συμπαραστάτες στο μνημειώδες έργο που έχει αφήσει κληρονομιά στη χώρα ο Άκης Τσοχατζόπουλος εμφανίζονται να εισπράττουν πακτωλό εκατομμυρίων προκειμένου να ευνοηθεί η γερμανική εταιρεία η οποία κέρδισε τελικά τη σύμβαση με τα υποβρύχια.
Ο Σ. Εμμανουήλ υπήρξε άνθρωπος παντός καιρού και κατάστασης αφού «αξιοποιήθηκε» ακόμη και από τον Κων. Μητσοτάκη. Στην προκειμένη περίπτωση, κατά την οποία πιάστηκε, όπως φαίνεται, με τη γίδα στον ώμο, υπήρξε στενός συνεργάτης των «ισχυρών ανδρών» των εξοπλιστικών προγραμμάτων Ιωάννη Σμπώκου και Σπύρου Τραυλού, και ως εκ τούτου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζημιογόνες συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών» που αφορούσαν την κατασκευή αλλά και την επισκευή 3+1 υποβρυχίων τύπου 214. Αξίζει και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι για την εν λόγω σύμβαση το ελληνικό κράτος έχει καταβάλει δισεκατομμύρια για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων και έχει παραλάβει ένα (που γέρνει). Αξιοσημείωτο είναι επίσης το παρεπόμενο αυτής της υπόθεσης, που έχει να κάνει με το κλείσιμο (επί της ουσίας) του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, όπου σαπίζουν τα πληρωμένα και υπό παράδοση υποβρύχια! Εναντίον του οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ασκήσει διώξεις για τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου, απιστίας περί την υπηρεσία κατά του Δημοσίου, τελεσθείσας με ιδιαίτερα τεχνάσματα, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).
Ο Γιάννης Μπέλτσιος, πολιτικός μηχανικός, υπήρξε στενός συνεργάτης και φίλος του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου. Εξαιτίας αυτής της φιλίας, όταν ο Τσοχατζόπουλος ήταν στα πάνω του, ο Μπέλτσιος απολάμβανε κομματικά αξιώματα, δύναμη και, όπως αποδεικνύεται πια, και πολύ (βρόμικο) χρήμα.  
Οι δυο συλλήψεις (Εμμανουήλ και Μπέλτσιου), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα πυροδοτήσουν σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι οποίες έλαβαν μια νέα ώθηση μετά την απολογία του Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, ο οποίος ουσιαστικά σκιαγράφησε τις διαδρομές των μιζών που δίνονταν σε Έλληνες αξιωματούχους για τις συμβάσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ερώτημα

Από τη στιγμή που αποκαλύπτεται ότι τις μίζες έδωσαν συγκεκριμένες γερμανικές εταιρείες, τι είναι αυτό που εμποδίζει την ελληνική κυβέρνηση να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το αίτημα του αποκλεισμού των εν λόγω εταιρειών από διαγωνισμούς σε χώρες της Ε.Ε.; Επίσης, γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προβάλλει το εν λόγω απόλυτα λογικό και δίκαιο αίτημα;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:49