24/10/2019 03:40:11

Τα (χαμένα) ανθρώπινα δικαιώματα

Τα (χαμένα) ανθρώπινα δικαιώματα - Media
Μια έκθεση 667 σελίδων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) που εξετάζει περισσότερες από 90 χώρες για 24η συνεχόμενη χρονιά αναφέρεται με σκληρά λόγια στην ωμή πραγματικότητα που ισχύει στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο συγκεκριμένο θέμα.
 
«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετράται με πράξεις, όχι με λόγια» δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, ερευνήτρια της HRW. «Οι απλοί άνθρωποι - από τους άστεγους στην Ουγγαρία ως τους μαύρους και τους Άραβες εφήβους τους οποίους σταματά συνεχώς η αστυνομία στη Γαλλία καθώς και τους Σύρους πρόσφυγες στην Ελλάδα - πληρώνουν το τίμημα της μη επιβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
 
Το κεφάλαιο για την Ελλάδα ειδικότερα τονίζει ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών, οι οποίες έφθασαν τις 104 από την αρχή του 2013 ως το τέλος Αυγούστου, και ότι παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων εναντίον ομοφυλοφίλων. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση το Νοέμβριο για τον ρατσιστικό λόγο και την παρότρυνση στη βία«δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην υπάρχουσα νομοθεσία για την ρατσιστική βία».
 
Η έκθεση περιέχει εκτενή αναφορά στις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και Σύρων προσφύγων στην Τουρκία
 
Αναφορικά με τη νέα υπηρεσία χορήγησης ασύλου, που άρχισε να δέχεται αιτήσεις στην Αθήνα τον Ιούνιο, η HRW τονίζει ότι η πρόσβαση στο άσυλο παραμένει δύσκολη τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και σε συνθήκες κράτησης. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό χορήγησης ασύλου στην ΕΕ (0,9% σε πρωτοβάθμιο επίπεδο το 2012).
 
Έντονη είναι η ανησυχία της οργάνωσης και για τους Ρομά: τους πρώτους εννέα μήνες του 2013, η ελληνική αστυνομία πραγματοποίησε 1.131 επιχειρήσεις σε καταυλισμούς, ενώ τα παιδιά των Ρομά συνεχίζουν να διαχωρίζονται στα σχολεία.  
 
Το κεφάλαιο της έκθεσης της HRW για την ΕΕ συνολικά τονίζει ότι τα προβλήματα στα ανθρώπινα δικαιώματα «συχνά παραμένουν ακόμη και όταν θεωρούνται ότι έχουν αντιμετωπιστεί». Φέρνει ως παράδειγμα τις προσπάθειες της ευρωπαϊκές Επιτροπής για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία και τις απελάσεις Ρομά στη Γαλλία.
 
«Ο ρατσισμός και η ομοφοβία παραμένουν σοβαρά προβλήματα στην ΕΕ», σύμφωνα με τη HRW. «Οι Ρομά, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο είναι ιδιαίτερα περιθωριοποιημένοι ενώ οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε πολλά πεδία, περιλαμβανομένου της θρησκευτικής ελευθερίας».  
 
Η έκθεση κάνει εκτενή μνεία στον «καταχρηστικό πλειοψηφισμό», δηλαδή στις δήθεν δημοκρατικές εκλογές που διοργάνωσαν πολλές δικτατορίες το 2013«Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η Αίγυπτος» όπου «μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, η στρατοκρατούμενη κυβέρνηση του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ξεκίνησε την χειρότερη καταστολή που έχει γνωρίσει η Αίγυπτος επί δεκαετίες, κατά την οποία μεταξύ άλλων σκοτώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας».     
 
Η έκθεση είναι πολύ επικριτική για την Ρωσία, κυρίως για την φίμωση της αντιπολίτευσης, καθώς και για τις ΗΠΑ που, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα με κορυφαία παραδείγματα την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τις μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA).

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.