search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:54
MENU CLOSE

Σαν σήμερα, 90 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν

21.01.2014 16:39
Σαν σήμερα, 90 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν - Media

Μόλις μερικές δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη πλατεία της Μόσχας, για να τιμήσουν την ενενηκοστή επέτειο από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης

Μόλις μερικές δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη πλατεία της Μόσχας, για να τιμήσουν την ενενηκοστή επέτειο από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης και του κόμματος των Μπολσεβίκων, Βλαντιμίρ Λένιν.
 
Οι καιροί αλλάζουν και ορισμένα διεθνή δίκτυα θυμήθηκαν τις τεράστιες ουρές και τον κόσμο που συνωστιζόταν άλλοτε για να αποτίσει φόρο τιμής στον ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης. Παράλληλα συνεχίζεται η συζήτηση για τη μεταφορά της σορού του Λένιν από το Μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας, αυτή τη φορά σε κοιμητήριο, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, λόγω του συμβολισμού και των αντιδράσεων.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2013, ένα 60% των Ρώσων υποστήριζαν την ιδέα της ταφής, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 57% αντιμετωπίζει θετικά τον ηγέτη της Οκτωβριανής επανάστασης.


 
Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, η Κόκκινη Πλατεία στις 22 Ιανουαρίου του 1979, τότε, 55 χρόνια από τον θάνατό του.
 
Ο Ρώσος επαναστάτης πέθανε σε ηλικία 54 ετών στην Γκόρκι, κοντά στη Μόσχα στις 21 Ιανουαρίου του 1924. Η Αγία Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ προς τιμήν του.
 
Τον επικήδειό του εκφώνησε τότε ο Ιωσήφ Στάλιν.


 
Ο Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν είχε γεννηθεί στις 22 Απριλίου του 1870  στην πόλη Σιμπίρσκ της Ρωσίας.
 
Ο πατέρας του, Ιλγιά Νικολάγιεβιτς Ουλιάνοφ (1831 – 1886) και η μητέρα του, Μαρία Αλεξάνδροβνα Μπλανκ (1835 – 1916) ήταν εκπαιδευτικοί.
 
Καθοριστικό γεγονός στη ζωή του Λένιν ήταν η εκτέλεση του μεγαλύτερου αδερφού του, Αλεξάντρ (μέλους της «Ναρονδοβόλτσι», της επαναστατικής οργάνωσης των Ναρόντικων) το 1987, με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα κατά της ζωής του τσάρου Αλέξανδρου Γ’…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:53