search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:24
MENU CLOSE

Το μεγάλο κόλπο με τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους πυροπαθείς

07.06.2010 00:35
Το μεγάλο κόλπο με τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους πυροπαθείς - Media

Δυο ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το «Π» σκέφτηκε να… χαλάσει λίγο την εορταστική ατμόσφαιρα και να στρέψει το βλέμμα σε ένα σκάνδαλο που δεν βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας γιατί δεν αφορά πρωτοκλασάτους και μέχρι πρότινος «λαοπρόβλητους», αλλά χιλιάδες πυροπαθείς που είδαν πριν από τρία χρόνια τη ζωή τους να ανατρέπεται τραγικά από τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007.

Δυο ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το «Π» σκέφτηκε να… χαλάσει λίγο την εορταστική ατμόσφαιρα και να στρέψει το βλέμμα σε ένα σκάνδαλο που δεν βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας γιατί δεν αφορά πρωτοκλασάτους και μέχρι πρότινος «λαοπρόβλητους», αλλά χιλιάδες πυροπαθείς που είδαν πριν από τρία χρόνια τη ζωή τους να ανατρέπεται τραγικά από τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007.

Γιατί ως σκάνδαλο χαρακτηρίζεται από τον νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα ο τρόπος με τον οποίο διατέθηκαν 97 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία προορίζονταν για την αντιστάθμιση μέρους των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Όπως καταγγέλλει στο «Π» ο νομάρχης Ηλείας, τα ευρωπαϊκά κονδύλια «δαπανήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με αδιαφανή τρόπο, με ανισομερή κατανομή και σε δαπάνες που τελικά δεν οδηγήθηκαν στους πυρόπληκτους. Αυτό δεν είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους;».

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους… Τα χρήματα του ΤΑΕΕ προορίζονταν αποκλειστικά για την ανακούφιση των πυροπαθών και για έργα άμεσης ανάγκης, όπως αποκατάσταση πρόσβασης στις κατοικημένες περιοχές, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, αποκατάσταση υποδομών.

Με βάση τον κανονισμό της Ε.Ε., οι ενέργειες που ήταν επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΤΑΕΕ είναι:

-Τα επείγοντα μέτρα πρώτης ανάγκης για την αποκατάσταση των υποδομών στους τομείς της ενέργειας, των υδάτων και των λυμάτων, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της υγείας και της εκπαίδευσης.

-Η άμεση ιατρική βοήθεια και τα μέτρα προστασίας από τους υγειονομικούς κινδύνους, ιδίως με την παροχή φαρμάκων, ιατρικού υλικού και εμβολίων.

-Τα προσωρινά μέτρα που λαμβάνονται για τη διασφάλιση της στέγασης και την κάλυψη των βασικών αναγκών των πληθυσμών.

-Οι επείγουσες ενέργειες για τη δημιουργία υποδομών πρόληψης.

-Τα μέτρα άμεσης προστασίας της πολιτιστικής και της φυσικής κληρονομιάς.

-Οι επείγουσες ενέργειες για τον καθαρισμό των ζωνών που επλήγησαν.

-Η παροχή ιατρικής, ψυχολογικής και κοινωνικής βοήθειας.

«Κράτησαν τα λεφτά»

Όπως καταγγέλλει ο Χαράλαμπος Καφύρας, η πλειονότητα των κονδυλίων «δεν οδηγήθηκε στους πυρόπληκτους και στις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά η τότε κυβέρνηση τα χρησιμοποίησε ως ταμιακή διευκόλυνση δική της».

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι περίπου το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών κονδυλίων διατέθηκε για δαπάνες προσωπικού, έξοδα καυσίμων και λιπαντικών καθώς και για δαπάνες της Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, από τα 97 εκατομμύρια ευρώ της Ε.Ε., για δαπάνες προσωπικού χορηγήθηκαν 10.500.000 ευρώ, για καύσιμα, λιπαντικά 23,7 εκατ. ευρώ, για δαπάνες της Πολιτικής Προστασίας 2,45 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια, ως «ανακούφιση των πυροπαθών» και «έργα άμεσης ανάγκης» βαφτίστηκαν μισθοί, καύσιμα και λιπαντικά, κονδύλια που έτσι κι αλλιώς η πολιτεία οφείλει να χορηγεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πολλά ερωτήματα, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα, προκαλεί και η χορήγηση του 10% της συνολικής ευρωπαϊκής βοήθειας σε ανώνυμες εταιρείες, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, που έλαβαν συνολικά 10,1 εκατομμύρια ευρώ «για την αποκατάσταση ζημιών που έγιναν στο δίκτυό τους» και στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης «που ήταν υποχρέωσή τους να το επιδιορθώσουν», όπως καταγγέλλει ο Χαράλαμπος Καφύρας. Και ακόμα για δαπάνες πυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης (ΓΕΑ και ΓΕΣ) διατέθηκαν 32,5 εκατ. ευρώ, το 36% της συνολικής βοήθειας, για ενοικίαση αεροπλάνου, ελικοπτέρου, υπερωρίες για εκτός έδρας προσωπικού, οδοιπορικά, ανταλλακτικά, διατροφή, ιματισμό.

Τα υπόλοιπα ποσά διατέθηκαν: στα δασαρχεία και στις Διευθύνσεις Δασών 18,3 εκατ. ευρώ, στους δήμους 10,5 εκατ. ευρώ, στις νομαρχίες 15,3 εκατ. ευρώ και στις περιφέρειες 7,1 εκατ. ευρώ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε η Νομαρχία Ηλείας, προκύπτει ότι για τον νομό ο οποίος υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, που υπερέβαινε το 50% των καταστροφών, διατέθηκαν 23,7 εκατ. ευρώ.

Πρόταση ανασυγκρότησης

Τρία χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές, που είχαν αποτέλεσμα 67 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, χιλιάδες να μείνουν άστεγοι και η χώρα να χάσει 2,5 εκατ. στρέμματα δάσους, δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών, εκ των οποίων τα 301.320 στρ. αφορούσαν προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, το σχέδιο αποκατάστασης των πληγέντων κινείται με αργούς ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά την καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές, η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εκδήλωση μεγάλης έκτασης κατολισθήσεων, καθιζήσεων και διαβρώσεων στο οδικό δίκτυο του νομού αλλά και εντός κατοικημένων περιοχών, με αποτέλεσμα δεκάδες δρόμοι και βασικές οδικές αρτηρίες της Ηλείας να είναι αδιάβατοι.

Ο νομάρχης Ηλείας επισημαίνει ότι δεν μπορεί να μιλάμε για ανασυγκρότηση της περιοχής αφού δεν έχει γίνει ακόμα η αποκατάστασή της, ενώ προτείνει συγκεκριμένα έργα και δράσεις: ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Απασχόλησης στις πυρόπληκτες περιοχές και κυρίως ανέργων στο πλαίσιο επιχορήγησης της Αυτοδιοίκησης από τον ΟΑΕΔ, αναπλάσεις των πυρόπληκτων Δημοτικών Διαμερισμάτων, αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, αποκαταστάσεις υποδομών επαρχιακού και διαδημοτικού δικτύου στις πυρόπληκτες περιοχές, αποκατάσταση υποδομών, καθαρισμό και οριοθετήσεις χειμάρρων και ποταμών του νομού, αποκατάσταση Αγροτικού Δικτύου στις πυρόπληκτες περιοχές και προμήθεια μηχανημάτων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:24