search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:01
MENU CLOSE

Σ’ ευχαριστώ για το μάθημα, σενιόρ…

22.01.2014 22:00
Σ’ ευχαριστώ για το μάθημα, σενιόρ... - Media

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δημοσιογραφικά ταξίδια μου ήταν το 1995 στη Χιλή. Τότε, στο Σαντιάγκο, σε μια επίσκεψή μου στο Πανεπιστήμιο της πόλης γνώρισα τον Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ. 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δημοσιογραφικά ταξίδια μου ήταν το 1995 στη Χιλή. Τότε, στο Σαντιάγκο, σε μια επίσκεψή μου στο Πανεπιστήμιο της πόλης γνώρισα τον Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ. Είχαν περάσει μόνο δυο χρόνια από τότε που είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Κέντρου Αρχαίων, Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών «Φώτιος Μαλλέρος» και ήταν γεμάτος όρεξη να κάνει πράγματα για την Ελλάδα, τη μεγάλη του αγάπη.
 
Κάναμε μια βόλτα στους κήπους του πανεπιστη­μίου και μιλήσαμε – στα ελληνικά, παρακαλώ -για πολλά πράγματα. Μου είπε για τον δάσκαλό του Μαλλέρο που τον μπόλιασε με την ελληνική ιδέα, για την αγάπη του στη διαχρονική Ελλάδα, για το όνειρό του να φτιάξει στη Χιλή μια μεγάλη βιβλιοθήκη με βιβλία αρχαίων συγγραφέων, αλλά και των μεγάλων ποιητών μας. «Οι Χιλιανοί διψούν για τον Όμηρο αλλά και τον Καζαντζάκη» μου είπε κι εγώ τον κοιτούσα με απορία σκεπτόμενος πόσο υπεραισιόδοξος είναι.
 
Από τότε πέρασαν σχεδόν είκοσι χρόνια. Πάντα παρακολουθούσα, από ενδιαφέρον – και περιέργεια, βεβαίως-, την πρόοδο του ονείρου του. Και πήρα το μεγάλο μάθημά μου! Θέλετε έναν μικρό απολογισμό της θητείας του; Πάνω από 170 μελέτες με ελληνικά θέματα, σχεδόν 50 εργασίες για τη μουσική μας και μια τεράστια βιβλιοθήκη με 10.000 περίπου τόμους για τον ελληνικό πολιτισμό!
 
Αυτή του η δράση τιμήθηκε από την Ελλάδα, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με Χρυσό Σταυρό όσο και από την Ακαδημία Αθηνών, ελάχιστα μπροστά σ’ αυτά που μας έδωσε…
 
Το πιο μεγάλο βραβείο, όμως, ας είναι ένα «ευ­χαριστώ» που θα του πούμε σφίγγοντάς του το χέρι στις 29 Ιανουαρίου που έρχεται καλεσμένος του Ινστιτούτου «Θερβάντες» να μιλήσει για το βιβλίο του «Φραντσίσκο ντε Μιράντα, Φιλέλλη­νας Πρόδρομος και Ήρωας της Λατινοαμερικανικής Ανεξαρτησίας».
 
Τέτοιοι πρεσβευτές είναι εθνικός πλούτος!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:59