search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:06
MENU CLOSE

Aρβανιτάκη: E, όχι και μνημείο πολιτισμού

22.01.2014 22:00
Aρβανιτάκη: E, όχι και μνημείο πολιτισμού - Media

Είναι όντως πολύ τιμητική για την Ελευθερία Αρβανιτάκη η πρόσκληση από το φημισμένο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη να τη φιλοξενή­σει στη σκηνή του. Αλλά… μην τρελαθούμε κιόλας.

 
Είναι όντως πολύ τιμητική για την Ελευθερία Αρβανιτάκη η πρόσκληση από το φημισμένο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη να τη φιλοξενή­σει στη σκηνή του. Μαζί με τον σολίστα Ara Dinkjian θα παρουσιάσουν την 1 η Φεβρουα­ρίου ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τρα­γούδια από το προσωπικό της ρεπερτόριο, αλλά και ρεμπέτικα, δημοτικά και παραδοσι­ακά.
 
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Carnegie Hall διαβάζουμε τα εξής κολακευτικά λόγια για τη δική μας τραγουδίστρια: «Μία από τις πιο ταλαντούχες Ελληνίδες ερμηνεύτριες που έχει το μοναδικό χάρισμα να ερμηνεύει ρεμπέτικη, παραδοσιακή, αλλά και σύγχρονη μουσική. Με μία εξαιρετική ικανότητα να συν­δυάζει διαφορετικά μουσικά είδη, η φωνή της διαθέτει μια καθαρότητα και ένα συναισθη­ματικό βάθος που καταγράφεται βαθιά στην ψυχή κάθε ακροατή».
 
Μέχρι εδώ όλα καλά. Η Αρβανιτάκη όμως, μέ­σα στη χαρά και τον ενθουσιασμό της, όπως είναι φυσικό, δεν έκρυψε και την πίκρα της για το ότι, όπως διαβάζω, έφαγε – λέει – πόρτα από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο αδια­φόρησε και δεν θα τη στηρίξει. Η καλλιτέχνι­δα ήθελε να μαγνητοσκοπηθεί η συναυλία. Το κόστος όμως είναι τεράστιο, ανέρχεται στα 160.000 ευρώ.
 
Και εγώ αναρωτιέμαι: Μα είναι δυνατόν σε μια εποχή που το υπουργείο έχει κόψει από παντού, που νέοι καλλιτέχνες περιμένουν να χρηματοδοτηθούν με τα ελάχιστα για να κάνουν μια ταινία, να ανεβάσουν μια παρά­σταση, και γενικά να κάνουν τέχνη, να ζητάει η Αρβανιτάκη τη στήριξη του υπουργείου για μια συναυλία στο εξωτερικό;
 
Και στο φινάλε, δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη συναυλία θα ήταν μνημείο πολιτισμού ώστε να πρέπει το υπουργείο να συμβάλει στη μαγνητοσκόπη­σή της. Και εδώ που τα λέμε, εντάξει, είναι επιτυχία το ότι θα δώσει εκεί συναυλία και είναι σημαντικό το ότι θα τραγουδήσει ρε­μπέτικα και παραδοσιακά, αλλά, συγγνώμη κιόλας, δεν είναι και η πρέσβειρα της ελληνι­κής πολιτιστικής παράδοσης.
 
Το να πήγαινε στο Carnegie Hall, για παράδειγμα η Δόμνα Σαμίου, θα ήταν μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, όπου όντως το υπουργείο θα είχε άλλες ευθύνες.
 
Γιατί η Σαμίου ήταν η ελληνική παράδοση. Η Αρβανιτάκη είναι μια εντελώς άλλη περίπτωση, σημαντική και εξαίσια βέ­βαια τραγουδίστρια, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Υποτίθεται ότι αυτή η κρίση έχει ρίξει τους τόνους. Μας έχει κάνει πιο συνετούς και έχει στείλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.
 
Αλλά μάλλον… υποτίθεται.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:05