search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:02
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις συνθλίβονται κάτω από τα χρέη

22.01.2014 19:50
Θεσσαλονίκη: Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις συνθλίβονται κάτω από τα χρέη - Media

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης αποτελεί, πλέον, η τακτοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, η οποία αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση της λίστας των σημαντικότερων προβλημάτων τους για το 2013.

 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης αποτελεί, πλέον, η τακτοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, η οποία αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση της λίστας των σημαντικότερων προβλημάτων τους για το 2013, όταν το 2012 την πρώτη «τριάδα» απάρτιζαν κατά σειρά η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση του τζίρου και οι επισφάλειες.

Πλέον, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 38%), έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία, εξαιτίας του ελλείμματος ρευστότητας, της πιστωτικής ασφυξίας και της αύξησης των πάσης φύσεως φορολογικών υποχρεώσεων, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προκύπτουν από νέα έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Η έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 201 μελών του ΕΒΕΘ, στο χρονικό διάστημα από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, μέσω του συστήματος «PrimoQ» της «Palmos Analysis», έδειξε ακόμη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων των επιχειρήσεων για άνοιγμα πίστωσης απορρίπτεται από τις τράπεζες. Η έρευνα παρουσιάστηκε στην πρώτη –για το νέο έτος- συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΘ.

Σύμφωνα με την έρευνα, από το σύνολο των επιχειρηματιών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι μισοί οφείλουν στην εφορία (49% λόγω ΦΠΑ και 61% λόγω άμεσων φόρων), το 69% στον ΟΑΕΕ, το 27% στο ΙΚΑ (σ.σ το ποσοστό είναι χαμηλότερο προφανώς λόγω ευνοϊκότερων ρυθμίσεων) και το 13% σε άλλα ταμεία. Την ίδια στιγμή το 16% δηλώνει ότι δικαιούται επιστροφής ΦΠΑ και το 9% επιστροφής φόρου εισοδήματος (σ.σ η έρευνα δεν αποτυπώνει τα ποσά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι προφανής η ανάγκη για συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αποτυπώνουν τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου.
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η εικόνα συνεχίζει να είναι μαύρη αλλά διακρίνεται μια τάση επιβράδυνσης στη μείωση του κύκλου εργασιών και των θέσεων εργασίας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15