search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:26
MENU CLOSE

Το σασπένς ενός πολέμου

23.01.2014 22:00
Το σασπένς ενός πολέμου - Media

«Το μίσος είναι μεγάλο φορτίο» φαίνεται να σκέφτηκαν οι Σύμμαχοι μετά την προβολή της ταινίας για τα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου που σόκαρε ακόμη και τον ίδιο τον Άλφρεντ Χίτσκοκ. 

«Το μίσος είναι μεγάλο φορτίο» φαίνεται να σκέφτηκαν οι Σύμμαχοι μετά την προβολή της ταινίας για τα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου που σόκαρε ακόμη και τον ίδιο τον Άλφρεντ Χίτσκοκ. Το «άγνωστο» ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο μετρ του σασπένς, το 1945, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά, προβλήθηκε ελλιπές στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1984 και πρόκειται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες της Βρετανίας μέσα στο 2014.
Το να θελήσεις να μεταφέρεις στο σινεμά αυτούσια την εικόνα της τραγωδίας φανερώνει τόλμη, σεβασμό και ψυχή. Δεν υπάρχει χώρος για ανατριχίλες, σασπένς και αλλαγή γωνίας. Το 1945, ο Χίτσκοκ θα πειστεί από τον φίλο του Σίντνεϊ Μπερνστάιν να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για τα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου. Στο περιβόητο στρατόπεδο Μπέρκεν – Μπέλσεν, που δημιουργήθηκε από τους Γερμανούς το 1940, κρατούνταν Εβραίοι, αιχμάλωτοι πολέμου, πολιτικοί κρατούμενοι, Ρομά, ομοφυλόφιλοι. Στις 15 Απριλίου του 1945, ο 24χρονος λοχίας τότε Ντικ Γουίλιαμς έλαβε τη διαταγή να ψάξει στα δάση της Βόρειας Γερμανίας και να βρει ένα «άγνωστο» στρατόπεδο. Ο Γουλίαμς δεν πίστευε στα μάτια του όταν μπήκε στο Μπέρκεν – Μπέλσεν. Πίσω από το συρματόπλεγμα που ξεπερνούσε σε ύψος τα τέσσερα μέτρα, το θέαμα ήταν ανατριχιαστικό. Οι καμεραμέν του βρετανικού στρατού κινηματογράφησαν καρέ – καρέ τις αγριότητες της ναζιστικής θηριωδίας, τα σκελετωμένα σώματα που ήταν διάσπαρτα παντού, τους ομαδικούς τάφους που σχημάτιζαν πυραμίδες. Λέγεται ότι, όταν ο Χίτσκοκ είδε τα πρώτα πλάνα από το Μπέρκεν – Μπέλσεν, έπαθε σοκ και έκανε μια βδομάδα να ξαναπατήσει στο στούντιο. Η ταινία άργησε να τελειώσει και εν τω μεταξύ οι Σύμμαχοι θεώρησαν ότι η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ευρώπης δεν θα διευκολυνόταν αν υπενθύμιζαν στους Γερμανούς την ενοχή τους.
Σε αντίθεση με το Άουσβιτς, τίποτε δεν έχει μείνει από το στρατόπεδο του Μπέρκεν – Μπέλσεν. Οι συμμαχικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα πάντα και έθαψαν σε ομαδικούς τάφους πάνω από 10 χιλιάδες πτώματα, για να αποτρέψουν την εξάπλωση των επιδημιών.
Οι πέντε από τις έξι μπομπίνες της ταινίας παραδόθηκαν στο Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο. Ο Χίτσκοκ δεν μίλησε ποτέ για το «άγνωστο» ντοκιμαντέρ. Το 1984, ένας Αμερικανός ερευνητής θα ανακαλύψει την ξεχασμένη ταινία σε ένα σκουριασμένο κουτί. Μια ιστορία από την Κόλαση που στοίχειωνε τις νύχτες του Χίτσκοκ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:24