search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:14
MENU CLOSE

Δεξιά και Αριστερά

23.01.2014 22:00
Δεξιά και Αριστερά - Media

Σε εποχές γενικότερης σύγχυσης εκπίπτουν πριν απ’ όλα οι έννοιες, χάνουν το νόημά τους οι λέξεις, δεν αποτυπώνονται οι αποχρώσεις. 

Νορμπέρτο Μπόμπιο
Προλεγόμενα: Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Εκδόσεις:
Πόλις
Σελ.: 242
 
Σε εποχές γενικότερης σύγχυσης εκπίπτουν πριν απ’ όλα οι έννοιες, χάνουν το νόημά τους οι λέξεις, δεν αποτυπώνονται οι αποχρώσεις. Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά σε ιδεολογικά αδιέξοδα αφού δεν είναι διακριτές οι διαφορές στο περιεχόμενο της πολιτικής. Ό,τι ήταν ιδιαίτερα κατανοητό και αυτονόητο ως πολιτική διαφοροποίηση πριν από μια εικοσαετία, σήμερα μοιάζει να είναι ασαφές, δυσδιάκριτο – σχεδόν ανύπαρκτο. Σήμερα οι λέξεις μοιάζουν κενές περιεχομένου – πιο πολύ από ποτέ. Σαν να έχουν χάσει ξαφνικά κάθε νόημα, κάθε σημασία.
Στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο του Μπόμπιο επιχειρείται να καταδειχθεί ότι η διάκριση ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά υπάρχει ως ζωντανό περιεχόμενο ως προς το πώς εννοούν και κατανοούν την ιδέα της ισότητας. Αλήθεια, ποιες είναι οι βασικές, οι ουσιώδεις διαφορές ενός δεξιού από έναν αριστερό μέσα σε μια κοινωνία όπου η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε αλυσιδωτή κρίση αξιών, πολιτισμού και πολιτικής; Πώς είναι δυνατόν σε μια κοινωνία που χάνει βασικές βεβαιότητες με βίαιο και ολοκληρωτικό τρόπο, να σταθούν όρθιες θεωρητικές διακρίσεις όταν έχει τεθεί νοκ-άουτ ο ορθολογισμός και έχει πληγεί βίαια η κοινή λογική;
Η θέση του καθηγητή της Πολιτικής Φιλοσοφίας είναι ότι οι διακρίσεις αυτές βρίσκουν τη σωστή τους διάσταση στην περί ισότητας αντίληψη. Αντίθετα με τον αριστερό, που πιστεύει ότι η οικοδόμηση μιας εύρυθμης κοινωνίας αναγκαστικά θεμελιώνεται πάνω στην αντίληψη της ισότητας των πολιτών, η Δεξιά τη θεωρεί ως ανασταλτικό παράγοντα στην κοινωνική πρόοδο. Έτσι, αυτή η μελέτη έρχεται να αναζωπυρώσει τις προσπάθειες όλων εκείνων που αγωνιούν να διατηρήσουν την πολιτική τους ταυτότητα μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον στο οποίο όλα μοιάζουν κατακερματισμένα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:13