search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:20
MENU CLOSE

Πώς λειτουργεί ο κόσμος

23.01.2014 22:00
Πώς λειτουργεί ο κόσμος - Media

Ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στο ελληνικό κοινό, ο Noam Chomsky εκφράζει το ιδανικό μοντέλο αριστερού διανοουμένου κυρίως γιατί ξέρει να αναλύει και να κρίνει την αμερικανική πολιτική τόσο στην εσωτερική της εφαρμογή όσο και στον παγκόσμιο ηγεμονικό της ρόλο.

Noam Chomsky
Μετάφραση: Μαρία – Αριάδνη Αλαβάνου
Εκδόσεις:
Κέδρος
Σελ.: 418
 
Ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στο ελληνικό κοινό, ο Noam Chomsky εκφράζει το ιδανικό μοντέλο αριστερού διανοουμένου κυρίως γιατί ξέρει να αναλύει και να κρίνει την αμερικανική πολιτική τόσο στην εσωτερική της εφαρμογή όσο και στον παγκόσμιο ηγεμονικό της ρόλο. Στο βιβλίο του «Πώς λειτουργεί ο κόσμος», του οποίου ο τίτλος παραπέμπει περισσότερο σε εγχειρίδιο για κατασκευές παρά σε πολιτικό κείμενο, συνυπάρχουν ομιλίες και συνεντεύξεις του οι οποίες δόθηκαν στο διάστημα των δεκαετιών του ’80 και κυρίως του ’90. Σε αυτές τις ομιλίες – συνεντεύξεις διαπιστώνει κανείς ότι στις ΗΠΑ γεννήθηκαν πολύ πριν από τον Μάη του ’68 μια σειρά πρωτοποριών αλλά και κινημάτων που αμφισβήτησαν ευθέως τον αμερικανικό τρόπο ζωής, έθεσαν δυναμικά το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων και δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα έντονο αντιπολεμικό μέτωπο που στρεφόταν κατά της αμερικανικής επέμβασης στο Βιετνάμ.
Παράλληλα, με τον δικό του τρόπο, με τον όποιο αποκαλύπτει τις κρυμμένες πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από «αθώα» υποτίθεται γεγονότα, ο Chomsky βάζει στο κριτικό του στόχαστρο την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με τις ηγεμονικές της προεκτάσεις. Έτσι, βλέπουμε πώς εννοούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και πώς καλείται η Αμερική ως «πλανητικός χωροφύλακας» να τα υπερασπιστεί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του πολιτικού διανοητή στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ χειρίζονται και παρουσιάζουν τη διεθνή τους πολιτική, η οποία βασίζεται στην έννοια της «προστασίας» μέσα από μια μονοδιάστατη και δίχως αντίλογο λογική όπως αυτή επικράτησε στον περίφημο Πόλεμο Του Κόλπου ή στην κρίση του Κοσόβου και στην προληπτική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:20