search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:10
MENU CLOSE

Φαρμακονήσι: Σοβαρά ερωτήματα – Καταγγέλλουν «εγκλήματα»

23.01.2014 14:22
Επιμένει ο Μ. Βαρβιτσιώτης ότι το λιμενικό δε φταίει για το Φαρμακονήσι - Media

Σοβαρές καταγγελίες για τη στάση των λιμενικών αρχών μετά τις δηλώσεις των επιζώντων ναυαγών από την επιχείρηση «διάσωσης» των μεταναστών στο Φαρμακονήσι. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αρνείται τις καταγγελίες. «Ατυχέστατες» οι δηλώσεις του υπουργού λέει το ΠΑΣΟΚ.

 
Σοβαρές καταγγελίες για τη στάση των λιμενικών αρχών μετά τις δηλώσεις των επιζώντων ναυαγών από την επιχείρηση «διάσωσης» των μεταναστών στο Φαρμακονήσι. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αρνείται τις καταγγελίες, αν και τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ ζητά διερεύνηση σε βάθος. «Ατυχέστατες» οι δηλώσεις του υπουργού λέει το ΠΑΣΟΚ.
 
Στις 10:20 το πρωί έφτασαν οι διασωθέντες στο λιμάνι του Πειραιά όπου οι δηλώσεις τους παραπέμπουν σε άμεσες ευθύνες του Λιμενικού Σώματος που οδήγησε στον πνιγμό πολλών μεταναστών μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά και γυναίκες.
 
«Έβλεπαν να πνίγονται γυναίκες και παιδιά και δεν έκαναν τίποτα»
 
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του πατέρα που έχασε τα τρία του παιδιά και τη γυναίκα του ο οποίος ανέφερε ότι «επίτηδες τους έριξε το λιμενικό στη θάλασσα». Όπως καταγγέλλει, προσπάθησαν να τους πνίξουν. Οι επιζώντες αναφέρονται στα θύματα και ζητούν να βρεθούν τα πτώματα των δικών τους ανθρώπων. «Ενώ είχαν 100 μέτρα απόσταση από τις ελληνικές ακτές, το λιμενικό τους ρυμούλκησε με υψηλή ταχύτητα και κάποια στιγμή έπεσαν στη θάλασσα. Ακόμη, οι άνδρες του λιμενικού τους έβριζαν, τους απειλούσαν με τα όπλα τους και τους χτυπούσαν» αναφέρουν οι επιζώντες περιγράφοντας την κτηνωδία.
 
 «Οι λιμενικοί χτυπούσαν τη βάρκα των προσφύγων με τα πόδια τους προσπαθώντας να την αναποδογυρίσουν», μαρτυρούν με τρόμο οι επιζώντες και κάνουν λόγο για απειλές από τον επικεφαλής των λιμενικών. Μάλιστα, άνδρας του λιμενικού εμπόδισε ένα παιδί να πιάσει ένα ξύλο και να διασωθεί, αναφέρει ένας εκ των προσφύγων. Οι άνδρες του λιμενικού κατέγραφαν σε βίντεο το περιστατικό και αρνούνταν να πετάξουν σωσίβια για τους ανθρώπους που πνίγονταν. «Μπορούσαν να σώσουν τους ανθρώπους μας και δεν το έκαναν» δηλώνει συντετριμμένος ένας από τους ναυαγούς που διασώθηκαν.

ΟΗΕ: ΝΑ γίνει έρευνα εις βάθος
 
Ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα απαίτησε έρευνα σε βάθος καθώς οι μάρτυρες αναφέρουν ότι το σκάφος του λιμενικού έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές αρχές και δεν τους βοήθησε όταν ανατράπηκε το πλοιάριο με τους πρόσφυγες: 

 
Συμβούλιο της Ευρώπης: ΝΑ τηρήσει η Ελλάδα την υπόσχεσή της
 
Την Τετάρτη, ο Νιλς Μουίζνιεκς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιλώντας στο "Associated Press", δηλώνει σοκαρισμένος και αναστατωμένος από τη νέα τραγωδία κοντά στο Φαρμακονήσι, κάνει λόγο για αποτυχημένη μαζική επαναπροώθηση και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της και να δώσει τέλος στην παράνομη αυτή πρακτική.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Το Λιμενικό τους βοήθησε
 
Απάντηση στις καταγγελίες των μεταναστών από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, δίνει ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δηλώνοντας ότι οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος ήταν εκείνοι που έσωσαν τους μετανάστες ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια που γίνεται να σπιλωθεί το Λιμενικό Σώμα.

«Ο Μούιζινιεκς (σ.σ: επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης), και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί» δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ενημερώθηκε για το αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στις ελληνικές αρχές για την άσκηση δίωξης στους υπεύθυνους.
 
«Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα» διευκρίνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και συμπλήρωσε: «Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και μια παιδί στη θάλασσα γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος, η γυναίκα και το παιδί. Άλλοι διασώθηκαν αλλά άλλοι χάθηκαν».
 
«Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα. Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα» κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης

ΠΑΣΟΚ: «Ατυχέστατη δήλωση» από τον Μ. Βαρβιτσιώτη
 
Για «ατυχέστατη δήλωση» από πλευράς του υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, έκανε λόγο το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο σε δηλώσεις του υπουργού σχετικά με την τραγωδία .
 
Όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, είναι αναγκαία η πλήρης διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την τραγωδία.
 
«Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος» καταλήγει η ανακοίνωση.
 

ΣΥΡΙΖΑ: «Προμελετημένο έγκλημα»

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί ενδελεχή έρευνα για το αν οι άνδρες του Λιμενικού φέρουν ευθύνη για τη βύθιση του σκάφους, ενώ παράλληλα εξαπολύει επίθεση κατά του κ. Βαρβιτσιώτη.
 
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν φάνηκε να έχει συναίσθηση της σοβαρότητας των γεγονότων, ενώ όσα είπε αποτελούν «μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής».
 
Είναι ώρα η κυβέρνηση να εισακούσει την έκκληση του επιτρόπου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουΐζνιεκς και να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Μεσόγειος δεν μπορεί να είναι θάλασσα θανάτου» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Βασιλική Κατριβάνου από το λιμάνι του Πειραιά μίλησαν για το τραγικό περιστατικό. Μίλησαν για «προμελετημένο έγκλημα» όπως το χαρακτήρισαν, λέγοντας ότι δε μπορεί το Αιγαίο να αποτελεί νεκροταφείο.


 
Η «υποδοχή» στο λιμάνι του Πειραιά
 
Οι ναυαγοί που επέζησαν έφτασαν σήμερα με το πλοίο "Διαγόρας" στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεντρωμένοι τους υποδέχτηκαν με αντιρατσιστικά συνθήματα, όπως «λαέ θυμήσου ο λόγος που πεινάς δεν είναι οι μετανάστες αλλά ο Σαμαράς». Παρόντες ήταν οι βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου και Θοδωρής Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Η «επόμενη μέρα» για τους διασωθέντες
 
Οι διασωθέντες θα οδηγηθούν στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες GCR, όπου θα καταγραφούν. Στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν σε ξενώνα του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), όπου -μετά από παρέμβαση της Ελένης Πορτάλιου- θα εξασφαλιστεί η στέγαση και η σίτισή τους. Μαζί τους θα βρίσκονται διερμηνείς και ψυχολόγοι, δεδομένου ότι υπάρχουν ανάμεσά τους άνθρωποι που έχασαν δικά τους πρόσωπα και βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός ναυαγού που συντετριμμένος δήλωσε στις κάμερες ότι έχασε τα τέσσερα του παιδιά και τη σύζυγό του.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:06