search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:14
MENU CLOSE

Η Ουκρανία, μήλον της έριδος και εκτός ελέγχου!

23.01.2014 16:39
Η Ουκρανία, μήλον της έριδος και εκτός ελέγχου! - Media

Μετά την κατάσταση που θεωρείται σχεδόν εκτός ελέγχου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς για να του δηλώσει ότι «η βία δεν είναι η λύση στην πολιτική κρίση».

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Ουκρανία η οποία βρίσκεται στη δίνη της σχέσης της Δύσης με τη Μόσχα.
 
Ο φιλορώσος πρόεδρος  Βίκτορ Γιανουκόβιτς επιχειρεί να θέσει προσκόμματα στην προσέγγιση με τη Δύση και την Ε.Ε., όπως πρόσφατα έγινε μέσα από το νόμο κατά των διαδηλώσεων που στοχεύσει στην φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση αλλά και πριν, με την ακύρωση της εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. μετά από ρωσικές πιέσεις.
 
Σήμερα, μετά την κατάσταση που θεωρείται σχεδόν εκτός ελέγχου, με πέντε νεκρούς διαδηλωτές μέσα στο τελευταίο 48ωρο και εκατοντάδες τραυματίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς για να του δηλώσει ότι «η βία δεν είναι η λύση στην πολιτική κρίση».
 
Παράλληλα η αντιπολίτευση απέστειλε τελεσίγραφο στον πρόεδρο της Ουκρανίας να αποδεχθεί τα αιτήματα των διαδηλωτών μέχρι τις 20:00 απόψε απειλώντας ότι έρχεται νέος γύρος συγκρούσεων.
 
Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Μπαρόζο αποδοκίμασε με τους σκληρότερους όρους την βία και καταστολή που επικρατεί στο Κίεβο καθώς και τη βία εναντίων δημοσιογράφων και εξέφρασε έντονη ανησυχία σε ό,τι αφορά σε ειδήσεις για αγνοούμενους.
 
Ο Ζοζέ Μπαρόζο παρότρυνε τον Πρόεδρο Γιανουκοβιτς να ξεκινήσει άμεσα διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο με την αντιπολίτευση, υπενθυμιζοντάς του πως εάν δεν εξομαλυνθεί άμεσα η κατάσταση στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει να εξετάζει μέτρα στις σχέσεις της με την Ουκρανία.
 
Επίσης τόνισε την προθυμία της ΕΕ να συμβάλλει στην προώθηση εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου στη χώρα με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.
 
Για το λόγο αυτό, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε θα μεταβεί στο Κίεβο αύριο, Παρασκευή.
 
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεσμεύτηκε να ξεκινήσει σοβαρό διάλογο με την αντιπολίτευση, να μην κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση κήρυξη έκτακτης ανάγκης, ενώ υποσχέθηκε να συναντήσει την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε για να συζητούσαν το μείζον θέμα της χώρας.

Ανάκληση θεωρήσεων εισόδου από τις ΗΠΑ: 
 
Την ίδια ώρα η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κέιβο ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τις θεωρήσεις εισόδου(visa) μεγάλου αριθμού Ουκρανών σε απάντηση της αστυνομικής βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Απόπειρα πραξικοπήματος, λέει από το Νταβός ο Ουκρανός πρωθυπουργός
 
Για προσπάθεια πραξικοπηματικής ανατροπής του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς με πρόωρες προεδρικές εκλογές από πλευράς της αντιπολίτευσης έκανε λόγο από το Νταβός ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ.
 
Ο ίδιος χαρακτήρισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για εκλογή προέδρου ως «μη ρεαλιστικό», όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
 
«Αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μια αυθεντική προσπάθεια για πραξικόπημα», δήλωσε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο κ. Αζάροφ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:11