search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:44
MENU CLOSE

Θυγατρική της «GAZPROM» αναλαμβάνει την μισθοδοσία καθηγητών του ΕΚΠΑ

24.01.2014 06:53
Οι αναπληρωτές πρυτάνεις σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ - Media

Λίγο μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία τριών επώνυμων εδρών από τη ΔΕΗ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, άλλη μια παρόμοια συμφωνία έρχεται να προστεθεί στην εμβάθυνση των συμπράξεων μεταξύ ΑΕΙ και επιχειρήσεων, στο πνεύμα του αντιδραστικού νόμου-πλαισίου που εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό πια στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

 
Λίγο μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία τριών επώνυμων εδρών από τη ΔΕΗ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, άλλη μια παρόμοια συμφωνία έρχεται να προστεθεί στην εμβάθυνση των συμπράξεων μεταξύ ΑΕΙ και επιχειρήσεων, στο πνεύμα του αντιδραστικού νόμου-πλαισίου που εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό πια στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
 
Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ σε συνεδρίασή της στις 30 Δεκέμβρη ενέκρινε τη δωρεά της εταιρείας «Προμηθέας Gas», ύψους 30.000 ευρώ στο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών, για την πληρωμή καθηγητών Ρώσικης Γλώσσας στο τμήμα, το ακαδημαϊκό έτος 2013-14. Μάλιστα, η Σύγκλητος παρακαλεί το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών να εκφράσει τις ευχαριστίες του στην παραπάνω εταιρεία.
 
Η «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS ΑΕ» είναι μια μεικτή ελληνορωσική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1991 στην Αθήνα. Μέτοχοί της είναι με ποσοστό 50% η ρωσική εξαγωγική εταιρεία φυσικού αερίου «GAZPROMEXPORT LIMITED», η οποία είναι θυγατρική κατά 100% της «OAO GAZPROM» (της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου παγκοσμίως) και με ποσοστό 50% ο Δημήτριος Χρ. Κοπελούζος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ). Η κύρια δραστηριότητα της «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS ΑΕ» είναι η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου καθώς και των αναγκαίων ενεργειακών έργων υποδομής στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS ΑΕ», ως θυγατρική της «OAO GAZPROM», έχει εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες ρώσικου φυσικού αερίου για την ελληνική αγορά. Παράλληλα όμως αναπτύσσει και άλλες πολύπλευρες δραστηριότητες και η «OAO GAZPROM», αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της προς την «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS ΑΕ» την έχει εξουσιοδοτήσει ως εκπρόσωπό της στα Βαλκάνια σε θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων του τομέα Ενέργειας των χωρών της περιοχής. Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της εταιρείας: «Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS ΑΕ με τις δραστηριότητές της ενισχύει τους ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης και διαδραματίζει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Ανάμεσα στις δραστηριότητές της λοιπόν, για την επίτευξη αυτών των στόχων και συμφερόντων της, είναι και η χρηματοδότηση για τους καθηγητές που διδάσκουν ρώσικα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας!
 
Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση αυτή της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, που το προηγούμενο διάστημα παρουσιαζόταν, όπως και ο πρύτανης του ιδρύματος Θ. Πελεγρίνης, ως ενάντια στο νόμο-πλαίσιο και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που αυτός φέρνει στα ιδρύματα. Φαίνεται, τελικά, ότι οι όποιες διαφωνίες εκφράζονταν δεν είχαν να κάνουν με την ουσία των αναδιαρθρώσεων, δηλαδή την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των Πανεπιστημίων ώστε να τραβούν επενδύσεις και να δουλεύουν μαζί και για τα μονοπώλια. Ετσι αντί να απορρίψει η Σύγκλητος αυτή τη δωρεά, αντί να αγωνιστεί και να διεκδικήσει να πάρουν τα ΑΕΙ κονδύλια από το κράτος στο ύψος των αναγκών τους, δέχτηκε τη χρηματοδότηση από την εταιρεία και μάλιστα για τη μισθοδοσία πανεπιστημιακών δασκάλων.
 
ΜΑΣ: «Τα προβλήματα να λυθούν μακριά από χορηγούς και εταιρείες»
 
Η Επιτροπή Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών με ανακοίνωσή της καλεί τους καθηγητές του Τμήματος να απαιτήσουν να πληρωθούν από κονδύλια του Πανεπιστημίου και να μη δεχτούν να γίνουν εξαρτήματα καμιάς επιχείρησης.
 
Καλεί, επίσης, τους φοιτητές «να μην πιστέψουν πως αυτή η εξέλιξη είναι θετική για τη σχολή και τους φοιτητές. Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθηγητές και οι φοιτητές του Τμήματος (καθυστέρηση στη μισθοδοσία καθηγητών, οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν για τα συγγράμματα) δεν πρόκειται να λυθούν από καμία εταιρεία που εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να προωθήσει τα συμφέροντά της. Να απαιτήσουν ότι καμιά πολυεθνική, κανένα μονοπώλιο, που έρχεται με τα λεφτά του ως σωτήρας της κατάστασης, δε θα πατήσει πόδι στο Πανεπιστήμιο, καθώς αυτή είναι η αρχή αρνητικών εξελίξεων για την επέμβασή τους στην εσωτερική ζωή, το πρόγραμμα σπουδών και το περιεχόμενο της διδασκαλίας, σε μια εποχή που πολλές μερίδες της αστικής τάξης "ορέγονται" αναδιάταξη των διεθνών συμμαχιών της χώρας, στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία και πρέπει να βρουν και το θεωρητικό οπλοστάσιο για να στηρίξουν τέτοιες επιλογές. Οι φοιτητές πρέπει να αντιταχθούν μαζικά σε αυτούς τους σχεδιασμούς, να απαιτήσουν να λυθούν τα προβλήματα του Τμήματος και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του, μακριά από χορηγούς και εταιρείες», καταλήγει η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ.

(Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:43