search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:31
MENU CLOSE

Πανούκλα απειλεί την Βρετανία

24.01.2014 08:55
Πανούκλα απειλεί την Βρετανία - Media

Θα μπορούσε ένα παλαιό, εγκαταλελλειμένο ρωσικό κρουαζιερόπλοιο με κουφάρι 40 ετών να φέρει πάλι την πανούκλα στα βρετανικά νησιά; Να απειλήσει την υγεία εκατομμυρίων κατοίκων και να πυροδοτήσει μια θανατηφόρα επιδημία;

Θα μπορούσε ένα παλαιό, εγκαταλελλειμένο ρωσικό κρουαζιερόπλοιο με κουφάρι 40 ετών να φέρει πάλι την πανούκλα στα βρετανικά νησιά; Να απειλήσει την υγεία εκατομμυρίων κατοίκων και να πυροδοτήσει μια θανατηφόρα επιδημία;

Οι ειδικοί απαντούν καταφατικά στις ερωτήσεις. Και “φωτογραφίζουν” ένα πλοίο – “φάντασμα”, το ρωσικό κρουαζιερόπλοιο “Lyubov Orlova”, ως τον υπ' αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο για τη Βρετανία, ως μια “πλωτή – βόμβα” και ως απειλή για την υγεία των Βρετανών πολιτών.
 
Η ιστορία ξεκινά τον Ιανουάριο του 2010, όταν το υπέργηρο πλοίο, που τα τελευταία χρόνια εκτελούσε κρουαζιέρες για λογαριασμό ρωσικής εταιρείας ταξιδιών, έδεσε σε λιμάνι της Δομινικανής Δημοκρατίας. Το πλήρωμα του πλοίου ανάγκασε τους επιβάτες να κατέβουν, ανακοίνωσε τη διακοπή της κρουαζιέρας και στη συνέχεια εγκατέλειψε το σκάφος αφού η ιδιοκτήτρια εταιρεία τους χρωστούσε μισθούς ενός και πλέον έτους.

Μετά από αρκετές εβδομάδες η εταιρεία χρεοκόπησε και οι πιστωτές της ρυμούλκησαν το πλοίο ως το Νιου Φάουντλαντ του Καναδά. Εκεί παρέμεινε για χρόνια μέχρι που πουλήθηκε, πέρυσι τον Γενάρη, για σκραπ. Ο διαλυτής έφερε στο λιμάνι ρυμουλκό για να οδηγήσει το πλοίο στο τελευταίο του ταξίδι. Μόνο που όταν τα δύο σκάφη ανοίχθηκαν στον Βόρειο Ατλαντικό έπεσαν σε καταιγίδα κατά τη διάρκεια της οποίας το σκοινί ρυμούλκησης έσπασε και το “Lyubov Orlova” έμεινε έρμαιο των κυμάτων. Κάθε προσπάθεια επαναπροσέγγισής του έπεσε στο κενό και τελικώς το πλοίο εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του με όλους τους εμπλεκόμενους να το θεωρούν ήδη βυθισμένο!
 
Από τότε πέρασε ένας χρόνος. Και μόλις προ τριών ημερών αεροσκάφος της βρετανικής ακτοφυλακής έπιασε στα ραντάρ του ένα στίγμα αρκετά μεγάλο για να συγκριθεί με το 4.250 τόνων πλοίο – “φάντασμα” που όλοι είχαν ξεχάσει… Το ρωσικό σκαρί όχι μόνο “επιβίωσε” έναν χρόνο σε αφιλόξενα νερά, αλλά πλέει προς τις ακτές της Σκωτίας, από τις οποίες απέχει πλέον ελάχιστα.

Κι εδώ κάπου αρχίζουν τα προβλήματα. Καθότι οι ειδικοί εκτιμούν πως πάνω στο πλοίο πρέπει πλέον να έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ποντίκια. Τα οποία, από τη στιγμή που στο πλοίο δεν υπάρχουν τρόφιμα, πιθανότατα έχουν αναπτύξει κανιβαλιστικές τάσεις, τρώνε δηλαδή το ένα το άλλο, “συνταγή” που επιβεβαιωμένα οδηγεί στην εμφάνιση πανούκλας και δεκάδων άλλων μολυσματικών για τον άνθρωπο ασθενειών.

Με δύο λόγια αυτές τις ώρες πλέει προς τη Βρετανία ένα σκάφος – κινούμενη απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Και το κακό είναι πως οι αρχές δεν μπορούν να παρέμβουν εάν δεν λάβουν την άδεια του ιδιοκτήτη, δηλαδή του διαλυτή που θεωρητικά έχει ακόμα τα δικαιώματα του πλοίου, που εκτιμάται πως κοστίζει ως σκραπ περί τις 600.000 λίρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:30