search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:03
MENU CLOSE

Το εφάπαξ, τα απίθανα και οι αλλαγές πληρωμών

25.01.2014 22:00
oldphotossel.551390556738.jpg

Αλλαγές στη λίστα πληρωμών του εφάπαξ που περιμένουν να πάρουν περίπου 50.000 ασφαλισμένοι προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Αλλαγές στη λίστα πληρωμών του εφάπαξ που περιμένουν να πάρουν περίπου 50.000 ασφαλισμένοι προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Στο εξής και σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και με έγγραφο σημείωμα του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη προς τον Γ. Βρούτση, η σειρά για την πληρωμή του εφάπαξ θα καθορίζεται όχι με βάση την ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης, όπως συνέβαινε επί χρόνια, αλλά με βάση την ημερομηνία της αποχώρησης του υπαλλήλου από την υπηρεσία.
Με αυτή την αλλαγή, οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν ώς το τέλος του 2013 θα υποστούν ελάχιστες μειώσεις στο εφάπαξ, ακόμη και αν πάρουν το βοήθημα το 2014 ή το 2015 που θα ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού.
Στο έγγραφο του Θεοχάρη και με αφορμή τις διαμαρτυρίες που δέχτηκε από εφοριακούς, που λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης κινδυνεύουν να πάρουν μειωμένο εφάπαξ, αναφέρεται ότι «εφοριακοί υπάλληλοι που υπέβαλαν αίτηση δεύτερης παραίτησης για αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από άλλους συναδέλφους τους έχουν λάβει ή ενδέχεται να λάβουν σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου εφάπαξ (!), σε αντίθεση με άλλους υπαλλήλους, οι οποίοι, παρότι υπέβαλαν μεταγενέστερα τη δεύτερη παραίτηση, πήραν το εφάπαξ εις το ακέραιο»!
Σε άλλο σημείο του αποκαλυπτικού εγγράφου, με ημερομηνία 31.12.2013, αναφέρεται ότι διαπιστώθηκε από έρευνα σε εφοριακούς υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν ότι η οριστικοποίηση των Δελτίων Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ από την ημερομηνία της παραίτησης μέχρι και την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης από το Γενικό Λογιστήριο μεσολάβησαν ώς και 12 μήνες! Με αποτέλεσμα οι εν λόγω υπάλληλοι να χάσουν τη δυνατότητα ένταξης στη λίστα των υπαλλήλων που πληρώθηκαν ήδη το εφάπαξ και να κινδυνεύουν να το πάρουν με τις νέες μειώσεις που φέρνει ο καινούργιος τρόπος υπολογισμού, που ισχύει από το 2014.

«Θεσμός» οι καθυστερήσεις
Οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων δεν παρατηρούνται μόνο για τους εφοριακούς, αλλά και για τους υπαλλήλους των δήμων, όπως και των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Οι λόγοι για τους οποίους καθυστερούν να βγουν οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου, εξ αιτίας των αθρόων συνταξιοδοτήσεων εν όψει των επικείμενων μειώσεων στο εφάπαξ από το 2014!
Οι υπάλληλοι, δηλαδή, που έβγαζαν συντάξεις για άλλους υπαλλήλους έσπευσαν οι ίδιοι σε σύνταξη για να προλάβουν τις νέες μειώσεις στο εφάπαξ!
Συμβαίνει, λοιπόν, το εξής παράδοξο: Δημόσιος υπάλληλος έχει υποβάλει παραίτηση τον Απρίλιο του 2012, η σύνταξή του βγήκε τον Φεβρουάριο του 2013 και το εφάπαξ του είναι να πληρωθεί τον Μάρτιο του 2014, επειδή το Ταμείο Πρόνοιας μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2013 πλήρωνε τα εφάπαξ που όφειλε σε όσους είχαν συνταξιοδοτική πράξη μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Με το «σύστημα» αυτό, ο υπάλληλος που πήρε σύνταξη τον Φεβρουάριο του 2013 κινδυνεύει να πάρει το νέο εφάπαξ το 2014 με μείωση άνω του 20%.
Αν όμως ληφθεί υπόψη η ημερομηνία παραίτησής του, τότε θα πάρει το εφάπαξ που πήραν όσοι πληρώθηκαν μέχρι τις 31.12.2013.

Η φορολόγηση και τα εξοντωτικά πρόστιμα διαλύουν μικρομεσαίους
 
Για νέα «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω της εξοντωτικής φορολογίας, κάνει λόγο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
«Οι διατάξεις του νέου ΚΦΔ προβλέπουν ένα νέο επαχθές καθεστώς χρηματικών ποινών για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Οι 21 ανατροπές που επιφέρει και τα πρόσθετα βάρη, μόνο ανησυχία μπορούν να δημιουργούν. Στις περισσότερες, μάλιστα, περιπτώσεις τα ποσά με τα οποία θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι αναμένεται να είναι άκρως δυσανάλογα με το μέγεθος των εντοπιζόμενων φορολογικών παραβάσεων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν δεν ανασταλεί η εφαρμογή των διατάξεων, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν από τη λαίλαπα του μνημονίου θα βάλουν οριστικά λουκέτο», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
«Είναι επιεικώς απαράδεκτο την ώρα που το κράτος καθυστερεί επί μήνες ή και χρόνια να επιστρέψει στους πολίτες χρήματα που δικαιούνται, είτε από επιστροφή φόρου είτε από ΦΠΑ, να επιβάλει προσαυξήσεις στους φορολογούμενους ακόμη και για καθυστέρηση μίας ημέρας», σημειώνει ο Π. Παπαδόπουλος κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρόστιμο ύψους 1.000 που θα καλούνται να πληρώσουν, από τον Φεβρουάριο, όσοι επιτηδευματίες με βιβλία β’ κατηγορίας υποβάλλουν εκπρόθεσμα την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.
«Δυστυχώς ο παραλογισμός των εξωπραγματικών προστίμων συνεχίζεται ακάθεκτος. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι η αλόγιστη υπερφορολόγηση δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, αντιθέτως θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το μικρομεσαίο νοικοκυριό», σημειώνει ο Π. Παπαδόπουλος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:02