12/12/2018 06:13:16

Μια παρέα που αγαπά το περιβάλλον

Μια παρέα που αγαπά το περιβάλλον - Media

Δεκατρία χρόνια τώρα, αλωνίζουν τη χώρα και κάνουν ό,τι δουλειά μπορείτε να φανταστείτε για να κάνουν την Ελλάδα καλύτερη. Το 2001, μια κίνηση πολιτών με αγάπη προς τη φύση και τις δραστηριότητες δημιούργησε μια ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων, αναζητώντας μεγαλύτερη εξοικείωση με τα αθλήματα της υπαίθρου, προσφέροντας ταυτόχρονα κοινωνικό έργο.

Από την αρχή η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άμεση και σύντομα η ομάδα μετατράπηκε σε μια ζωντανή κοινότητα, υπό τη μορφή φυσιολατρικού συλλόγου. Το όνομά του; «Βριλησσός» (όπως κατά Θουκυδίδη το Πεντελικό).

Tα περισσότερα μέλη του προέρχονται κυρίως από τα Βριλήσσια και τους όμορους δήμους, αλλά και από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας. «Είμαστε πανελλήνιας εμβέλειας», μας λέει ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, πρόεδρος του «Βριλησσού». Και συνεχίζει: «Αν πάμε στην Καλαμάτα, θα έρθουν και κάτοικοι από την Τρίπολη».

H κύρια δράση του συλλόγου είναι η πεζοπορία, η ορειβασία, η αναρρίχηση, το ποδήλατο και η χιονοδρομία. Έτσι, μέσα στα 14 χρόνια λειτουργίας του πραγματοποιούνται αξιόλογες αναβάσεις και εκπαιδεύσεις στα ελληνικά βουνά και τις Άλπεις.

«Δεν πρόκειται για έναν κλασικό ορειβατικό σύλλογο», μας λέει ο Δ. Παπαδόπουλος. Γιατί; Επειδή η ομάδα δεν σταματά να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή των Βριλησσίων, να ενδυναμώνει τις σχέσεις των ανθρώπων και να προωθεί την ποιοτικότερη ζωή στην πόλη.

Αφορμή η κρίση. Ο «Βριλησσός» οργανώνει δράσεις στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, στηρίζοντας με χρήματα του ειδικού «ταμείου αλληλεγγύης» μέλη και συμπολίτες που το χρειάζονται.

Από το 2007, ο σύλλογος συμμετέχει στην πυρασφάλεια και τις δενδροφυτεύσεις στο Πεντελικό, ενώ όταν ζητηθεί υποστηρίζονται περιβαλλοντικές δράσεις στα σχολεία της πόλης.

Τα τελευταία οχτώ χρόνια οι εθελοντές του συλλόγου ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για να κάνουν διακοπές… εθελοντικής εργασίας με αναπαλαίωση και καθαρισμό μονοπατιών. Πέρυσι, ήταν προσκεκλημένοι στον Δήμο Ολύμπου - Καρπάθου, ενώ φέτος θα φτάσουν μέχρι την Ευρυτανία.

Κι όμως, οι δράσεις του «Βριλησσού» δεν τελειώνουν εδώ. Υπάρχει μουσική και χορευτική ομάδα, φωτογραφική ομάδα, ομάδα yoga, οι «Αργόσχολοι Βριλησσού» που ασχολούνται με την αστική καλλιέργεια σε γη που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Βριλησσίων…

Πλέον, τα γραφεία του συλλόγου στο πάρκο Τρίτση, στα Βριλήσσια, έχουν γίνει καθημερινό σημείο συνάντησης για τα μέλη και τους φίλους.

Σε καθημερινή βάση, άνθρωποι έρχονται να πιουν τον καφέ τους και να ανταλλάξουν δυο όμορφες κουβέντες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου βγάζουν ψησταριά, με μουσική, μετατρέποντας το πάρκο σ’ ένα ατελείωτο… γλέντι.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.