search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:09
MENU CLOSE

Όχι, ευχαριστούμε

05.06.2010 04:10
Όχι, ευχαριστούμε - Media

Της Βάλιας Μπαζού

Πλήττουμε με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με το «πράσινο» παζάρι, με τις οικολογικές μπλουζίτσες, τα οικολογικά κουκλάκια, τις οικολογικές υποσχέσεις και τα «πράσινα», χαρούμενα ενσταντανέ. Πλήττουμε με τις ημερήσιες αποκαλύψεις, τις 24ωρες καταγγελίες, τις εορταστικές, βαρύγδουπες αναλύσεις. Πλήττουμε γιατί πιστεύουμε στη δύναμη των 365 ημερών.

Της Βάλιας Μπαζού

Λέμε να μην πάρουμε Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, λέμε να μην το ρίξουμε φέτος έξω, να μη γιορτάσουμε. Λέμε «όχι» σε εκδηλώσεις, χάπενινγκ, συναυλίες, ζογκλέρ, παιχνίδια και παράτες. Το ερχόμενο Σάββατο είναι 5 Ιουνίου και δεν έχουμε καμιά αίσθηση οικολογικού καθήκοντος γιατί πλήττουμε με το «πράσινο» παζάρι, με τις οικολογικές μπλουζίτσες, τα οικολογικά κουκλάκια, τις οικολογικές υποσχέσεις και τα «πράσινα», χαρούμενα ενσταντανέ. Πλήττουμε με τις ημερήσιες αποκαλύψεις, τις 24ωρες καταγγελίες, τις εορταστικές, βαρύγδουπες αναλύσεις. Πλήττουμε με αυτό το απέραντο τίποτα. Έτσι, λέμε να μην το γιορτάσουμε, να μην πάρουμε μέρος στο 24ωρο άλλοθι, που πλέον δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Το 1972, όταν από τον ΟΗΕ καθιερώθηκε η 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ναι εξυπηρετούσε. Γιατί τότε είχαμε την τύφλα μας, γεννημένοι και αγέννητοι. Γιατί τότε έπρεπε πράγματι να δοθεί έμφαση για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του και τα εκατομμύρια των άλλων ειδών – συγκατοίκων του. Γιατί τότε έπρεπε να αρχίσουν τα πρώτα καμπανάκια για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη διαχείριση των υδάτων, την καταστροφή των δασών, την εξαθλίωση των ωκεανών και των πόλεων. Γιατί τότε νιώθαμε ακόμα ισχυροί και αθάνατοι. Γιατί τότε υπήρχαν άγνωστες λέξεις. Σήμερα, όμως, όχι! Γιατί 38 χρόνια μετά, η άγνοια είναι θέση, η 24ωρη γιορτή είναι χαζοχαρούμενο συγχωροχάρτι, ο 24ωρος «πράσινος» θυμός είναι αξιολησμόνητη εκτόνωση. Γιατί 38 χρόνια μετά, από τις πολλές Παγκόσμιες Ημέρες, από τις πολλές Παγκόσμιες Γιορτές φτάσαμε στο «πράσινο» ξέπλυμα, στο green wash, με επιχειρήσεις – κολοσσούς της ρύπανσης να γιορτάζουν μαζί μας σερβίροντας fake «πράσινα» προϊόντα και «πράσινες» υπηρεσίες. Και έτσι είπαμε να μη συμπορευθούμε, και να περάσουμε την 5η Ιουνίου ως την 156η μέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου, ακούγοντας το «I Believe In Miracles», το « Pet Sematary» και το «I Wanna Be Sedated» των Ramones, ως φόρο τιμής στον θρυλικό μπασίστα Dee Dee Ramone – Douglas Glenn Colvin – που την 5η Ιουνίου συμπληρώνονται 8 χρόνια από τον θάνατό του, ξεφυλλίζοντας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα που το Σάββατο 5 Ιουνίου συμπληρώνονται 112 χρόνια από τη γέννησή του. Ή μήπως αυτές οι μνήμες δεν είναι οικολογικές και πολιτικά ορθές;

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:07