search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:09
MENU CLOSE

Σόιμπλε: «Δεν θα ήθελα να εφαρμόσω το πρόγραμμα της Ελλάδας στη Γερμανία»

25.01.2014 08:34
Σόιμπλε: «Δεν θα ήθελα να εφαρμόσω το πρόγραμμα της Ελλάδας στη Γερμανία» - Media

«Μισογεμάτο ποτήρι» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγ Σόιμπλε και παραδέχτηκε ότι δεν θα ήθελε να εφαρμόσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στη Γερμανία.

«Μισογεμάτο ποτήρι» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγ Σόιμπλε και παραδέχτηκε ότι δεν θα ήθελε να εφαρμόσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στη Γερμανία.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Σίγουρα παραμένει με απόσταση η πιο δύσκολη χώρα, αλλά αν δείτε την περασμένη τουριστική σαιζόν…θα διαπιστώσετε ότι ήταν η καλύτερη εδώ και χρόνια. Η προηγούμενη χρονιά από αυτήν ήταν καταστροφική», τόνισε σε συνομιλία του με τον γενικό διευθυντή της Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ (Peter Limbourg) στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός o Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημαντικό ρόλο στη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας διαδραμάτισε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το 2011, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση για το πρόγραμμα βοήθειας.

Ο Γερμανός υπουργός θεωρεί επιτυχημένες τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα και οι οποίες «εντάσσονται στην πολιτική της εξυγίανσης και ήταν διαφιλονικούμενες στην χώρα εξαιτίας των κοινωνικών συνεπειών που δεν ήταν αμελητέες», όπως διευκρίνισε. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τον σεβασμό του στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Ελλήνων. «Δεν θα ήθελα να υποχρεωθώ να εφαρμόσω κάτι τέτοιο στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. Τονίζοντας τη θέση του ότι η κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί, είπε ότι «το ελληνικό ποτήρι που πριν από δύο χρόνια ήταν σχεδόν άδειο, σήμερα είναι μισογεμάτο» για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «οι πρόοδοι που έχει επιτύχει η Αθήνα είναι περισσότερες από ό,τι πίστευαν πολλοί».
 
Η Ελλάδα χρειάζεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό
 
Ο Γερμανός υπουργός παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα υποφέρει από τις μεταναστευτικές πιέσεις, όπως και άλλες χώρες της Μεσογείου που δέχονται καθημερινά κύματα προσφύγων. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχει την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι πιέσεις αυτές συνιστούν παράγοντα πολιτική αστάθειας, καθώς ακροδεξιά κόμματα εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες των ανθρώπων για να καλλιεργούν την ξενοφοβία. Το μεταναστευτικό είναι «ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας, την οποία θα πρέπει να βοηθήσουμε», είπε ο κ. Σόιμπλε, παραπέμποντας σε δράσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση και τους πρόσφυγες.

«Αλληλεγγύη δεν σημαίνει να δαπανά κανείς χρήματα που δεν έχει, δηλαδή να κάνει περισσότερα χρέη. Αλληλεγγύη σημαίνει να επιλύει κανείς προβλήματα και να εξηγεί κανείς στον κυρίαρχο λαό για ποιο λόγο αυτός ο δρόμος είναι ορθότερος από κάποιον άλλο», τόνισε στη συνέχεια.
 
«Πάντα μπορεί να συμβεί κάτι»
 
Απαντώντας σε ερώτηση του Πέτερ Λίμπουργκ αναφορικά με το τι θα συμβεί εάν στην Ελλάδα αναλάβουν την διακυβέρνηση ακραίες δυνάμεις και εάν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα που έχουν δοθεί, ο κ. Σόιμπλε δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρατηρώντας ότι «στην πολιτική έχει κανείς καθημερινά να αντιμετωπίσει νέα ζητήματα. Πάντα μπορεί να συμβεί κάτι. H κρίση της Lehman Brothers προκάλεσε στη Γερμανία, το 2009, μια κατάσταση που δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να προκύψει. Είχαμε μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,1 μονάδες…Σε σύγκριση με αυτό, αυτό που υπάρχει κίνδυνος να μας συμβεί εξαιτίας της Ελλάδας, είναι διαχειρίσιμο. Κάνουμε, όμως, τα πάντα ώστε το πράγμα να μην φθάσει εκεί». Ο κ. Σόιμπελ υπενθύμισε στα ίδια συμφραζόμενα ότι σε κάθε περίπτωση στην Ελλάδα η Βουλή αποφάσιζε υπέρ της συνέχειας, έστω και με ισχνή πλειοψηφία.

Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της γερμανικής πολιτικής για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει.
 
(Αναδημοσίευση από τo www.dw.de, Σταμάτης Ασημένιος, Deutsche Welle, Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15