search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:04
MENU CLOSE

Πιο natural δεν γίνεται!

07.06.2010 04:19
Πιο natural δεν γίνεται! - Media

Υπάρχουν eco friendly προϊόντα, κατασκευές και αντικείμενα τέχνης. Ο Asif Khan προτείνει, όμως, την απόλυτα φυσική σύνθεση με έπιπλα από γυψοφίλες!

Το όνομα του φυτού γυψοφίλη, που είναι από τα λεγόμενα κοινά σε πολλές χώρες, όπως και στη Βρετανία, προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «γύψος» και «φίλος», καθώς τα φυτά αυτού του είδους ευδοκιμούν σε αλκαλικά εδάφη, ακόμη και σε γύψο.

Οι γυψοφίλες χρησιμοποιούνται ευρέως στην ανθοδετική τέχνη και αυτή τους η ιδιότητα είναι που έκανε τον Βρετανό designer Asif Khan να επιλέξει αυτά τα κοινά φυτά για να κατασκευάσει τα απόλυτα φυσικά έπιπλα στο πλαίσιο της σύνθεσης που έκανε με τίτλο ο «Θερισμός».

Οι καρέκλες και τα τραπέζια που έχουν «υφανθεί» με γυψοφίλες, οι οποίες έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία, τράβηξαν όλα τα βλέμματα, αφού θεωρείται μια τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο σε έπιπλα και αντικείμενα, αλλά και σε φωτιστικά ακόμα και ρούχα.

Ο Βρετανός designer εδώ και χρόνια πειραματίζεται με την εφαρμογή της μεθόδου της πλαστικοποίησης στα φυτά, βασισμένος στην ίδια μέθοδο που χρησιμοποιείται στην επιστήμη της ανατομίας στα ανθρώπινα σώματα.

Η μέθοδος βασίζεται στην αντικατάσταση του υγρού και του λιπώδους υλικού της ανθρώπινης κυτταρικής σάρκας από ακετόνη και πλαστικές ουσίες, όπως συνθετική σιλικόνη και πολυεστέρας.

Ο Asif Khan δοκίμασε, παραλλαγμένη ασφαλώς, τη μέθοδο της πλαστικοποίησης στα φυτά γυψοφίλες και κατάφερε να κατασκευάσει ανθεκτικά έπιπλα.

Βασικός στόχος του ήταν να εξερευνήσει τη δυνατότητα κατασκευής αντικειμένων ακόμα και μεγάλων με τη χρήση απολύτως φυσικών υλικών, όπως είναι τα φυτά.

Οι γυψοφίλες πέρασαν από διαδικασία ύφανσης, διαμόρφωσης, αφυδάτωσης για να επιτευχθεί το τελικό «πέτρωμά» τους, ώστε η κατασκευή να αντέξει στον χρόνο.

Η διαδικασία της πλαστικοποίησης των φυτών έγινε μέσα σε ειδικό βιομηχανικό θάλαμο, όπου επετεύχθη κατ’ αρχήν η αφυδάτωση με τη διαδικασία αφαίρεσης των υγρών του φυτού και στη συνέχεια του εμποτισμού των ιστών τους με λιναροσπορέλαιο βασισμένο σε ρητίνη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:01