search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:49
MENU CLOSE

«Ξέχασαν» εισφορές 1,2 δις. ευρώ στο ΙΚΑ

27.01.2014 07:40
«Ξέχασαν» εισφορές 1,2 δις. ευρώ στο ΙΚΑ - Media

Ανθρώπινο είναι να ξεχνάς, αλλά υποχρέωση των άλλων είναι σου θυμίζουν τις υποχρεώσεις σου.

Ανθρώπινο είναι να ξεχνάς, αλλά υποχρέωση των άλλων είναι σου θυμίζουν τις υποχρεώσεις σου.
 
Όταν μάλιστα οι «άλλοι» είναι το κράτος, τότε η υπενθύμιση σου πέφτει κάπως… βαριά. Έτσι θα νιώσουν κάποιοι…αφηρημένοι εργοδότες που δήλωναν εισφορές στο ΙΚΑ αλλά ξεχνούσαν να τις πληρώσουν. Όπως αποκαλύπτεται, σε βάρος του Ταμείου είχε στηθεί κομπίνα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, κάτι που πρόδωσαν οι αναδρομικοί έλεγχοι.
 
Ήδη οι πρώτες επιχειρήσεις λαμβάνουν τα σχετικά ειδοποιητήρια και οι εργοδότες που δεν φροντίσουν για την εξόφληση των οφειλών τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», ο νόμος προβλέπει μηνιαία υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και έλεγχο εισφορών. Κάτι που όμως δεν γινόταν στην πράξη, με αποτέλεσμα να παρέμβει το υπουργείο Εργασίας.
 
Έτσι άρχισαν οι αναδρομικές μηνιαίες συγκρίσεις των εισφορών και των δηλώσεων. Από τον αναδρομικό έλεγχο προέκυψε πως μόνο τον Οκτώβριο οι απώλειες του ΙΚΑ από μη καταβολή εισφορών που είχαν δηλωθεί έφτασαν στα 100,5 εκατ. ευρώ.
 
Πλέον καθιερώθηκε ο μηχανογραφικός έλεγχος σύγκρισης των δηλωμένων εισφορών με εκείνες που καταβάλλονται, μέσα μάλιστα σε ένα μήνα από την υποβολή των πρώτων. Σε αυτή τη φάση περνούν από «κόσκινο» τα στοιχεία για τις εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν το καλοκαίρι, ενώ σταδιακά ο έλεγχος θα προχωρήσει σε προηγούμενους μήνες.
 
Στα χαρακτηριστικά παραδείγματα των περιπτώσεων που εκμεταλλεύονταν το «κενό» ελέγχου μία δημόσια επιχείρηση, που αντί να καταβάλει 197.600 ευρώ για εισφορές έδωσε 2.600, άλλη περίπτωση επιχείρησης στο ναυπηγικό κλάδο που έπρεπε να πληρώσει 549.300 ευρώ αλλά αντί αυτού κατέβαλε 3.197, ενώ διαπιστώθηκε και περίπτωση ιδιωτικής επιχείρησης η οποία αντί για 177.500 ευρώ έδωσε 5.260.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10