search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:42
MENU CLOSE

Βουτιά στο ΧΑ και πτώση του ευρώ προκάλεσε η Ουγγαρία

04.06.2010 17:45
Βουτιά στο ΧΑ και πτώση του ευρώ προκάλεσε η Ουγγαρία - Media

Ραγδαία πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την  έντονη φημολογία για χρεοκοπία της Ουγγαρίας, αλλά και οι φήμες για σοβαρές απώλειες σε θέσεις παραγώγων της Societe Generale. Ειδικότερα στην Ευρώπη, οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος (Παρίσι -2,86%, Μιλάνο -3,79%, Μαδρίτη -3,80%), με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurofirst300 να χάνει την ίδια ώρα -1,5%, κυρίως λόγω των αθρόων απωλειών στον τραπεζικό τομέα. Με πτώση γύρω στο 1,5% άνοιγε και o Dow Jones στις ΗΠΑ.

Ραγδαία πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την  έντονη φημολογία για χρεοκοπία της Ουγγαρίας, αλλά και οι φήμες για σοβαρές απώλειες σε θέσεις παραγώγων της Societe Generale.

Ειδικότερα στην Ευρώπη, οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος (Παρίσι -2,86%, Μιλάνο -3,79%, Μαδρίτη -3,80%), με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurofirst300 να χάνει την ίδια ώρα -1,5%, κυρίως λόγω των αθρόων απωλειών στον τραπεζικό τομέα. Με πτώση γύρω στο 1,5% άνοιγε και o Dow Jones στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, κάτω από το χαμηλό τεσσάρων ετών υποχώρησε το ευρωπαϊκό νόμισμα, με την τιμή του να διαμορφώνεται κάτω από τα 1,2015 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Στην πτώση συνέβαλε και μία κατώτερη του αναμενόμενου επίσημη αναφορά για την αμερικανική αγορά εργασίας, συνδυασμένη με τους διάχυτους φόβους για την ισχύ πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι αγορές περίμεναν περίπου 515 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, άλλα αυτές ήταν μόνον 413 χιλιάδες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και το ποσοστό των ανέργων είναι τώρα +9,7% του “ενεργού” πληθυσμού

Πιθανή πάντως φαίνεται πως είναι η χρεοκοπία της Ουγγαρίας…Άλλωστε δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της χώρας επισημαίνουν ότι η προηγούμενη παρουσίαζε «μαγειρεμένα» στοιχεία, γεγονός που  δημιουργεί ανησυχίες.

Σημειώνεται ότι το εθνικό νόμισμα της χώρας, το φιορίνι, έχει χάσει το 4,5% της αξίας του, τις δύο τελευταίες ημέρες, ενώ το χρηματιστήριο σημειώνει απώλειες άνω του 4%.

Εντωμεταξύ ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι η Ουγγαρία έχει «μία πάρα πολύ μικρή πιθανότητα» να αποφύγει μία ανάλογη με την Ελλάδα κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία είχε λάβει βοήθεια ύψους 25 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2008.Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της είναι στο 7% του ΑΕΠ.

Μεγάλες απώλειες  το Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς επανήλθαν στις αγορές οι φόβοι για πιστωτικό ντόμινο στην περιοχή των χωρών της ευρωζώνης, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία της Ουγγαρίας, που οδήγησαν και το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006.

Με ισχυρές απώλειες όμως έκλεισε και το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί  κάτω από1.500 μονάδες, καταγράφοντας νέα χαμηλά έτους και έκλεισε στις 1.484,90 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 5,03%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 137,776 εκατ. ευρώ.

Στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκαν οι γνωστοί οικονομολόγοι Νουριέλ Ρουμπίνι, Αμάρτια Σεν και Πολ Κρούγκμαν κατά τη διάρκεια ομιλιών τους τις τελευταίες μέρες στην Ελβετία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Tribune de Geneve” ο Νουριέλ Ρουμπίνι υποστήριξε ότι οι επιθέσεις που δέχεται η ευρωζώνη αποτελούν το δεύτερο στάδιο της κρίσης, που ξεκίνησε από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Για την Ελλάδα πιστεύει ότι θα προβεί τελικά σε αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ δεν αποκλείει έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο, η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη στάση πληρωμών προς τους πιστωτές της, τύπου Αργεντινής, αλλά να προτείνει στους δανειστές της να ανταλλάξουν τους τίτλους που κατέχουν με άλλους που λήγουν αργότερα, όπως έκανε η Ουκρανία και το Πακιστάν.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, Αμάρτια Σεν, σε ομιλία που πραγματοποίησε προχθές στη Λωζάννη, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην Ελλάδα δήλωσε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Αθήνας είναι οι κυριότεροι ένοχοι της ελληνικής κρίσης, όμως οι αγορές την ενίσχυσαν στοιχηματίζοντας στη χρεοκοπία της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33