search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:56
MENU CLOSE

Η ιστορία της αγροτικής κοινωνίας

28.01.2014 22:00
Η ιστορία της αγροτικής κοινωνίας - Media

Από το 2002, έτος ιδρύσεώς του, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης αποτελεί σημείο έλξης, αναφοράς και αναπαραγωγής πολιτισμού.

Από το 2002, έτος ιδρύσεώς του, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης αποτελεί σημείο έλξης, αναφοράς και αναπαραγωγής πολιτισμού. Ένας οργανισμός – θεσμός για την ακριτική Αλεξανδρούπολη, που συντελεί όσο λίγοι στην ευρύτερη ελληνική περιφέρεια μέσα από τη διατήρηση, συντήρηση και ανάδειξη του παραδοσιακού λαϊκού πολιτισμού ενώ παράλληλα ενεργοποιεί πολίτες κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν και να δημιουργήσουν σύγχρονο πολιτισμό.
Ψυχή του Μουσείου παραμένει όλα αυτά τα χρόνια η Αγγελική Γιαννακίδου, η οποία έχει αφιερώσει όλη της την ενέργεια, αλλά και μέρος της προσωπικής της περιουσίας, στο πολιτιστικό αυτό κέντρο της πόλης. Με τη συμπαράσταση του συζύγου της και των παιδιών της, αλλά και με τη συμβολή πεφωτισμένων μυαλών της περιοχής που πίστεψαν στο όραμά της και εν μέρει το έκαναν και δικό τους.
Με απόλυτη αυταπάρνηση, έτρεξε σε ολόκληρη την ορεινή Θράκη, πέρασε τα σύνορα προς Ανατολάς και Βορρά, προλαβαίνοντας στο «παρά πέντε» να καταγράψει ένα μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων της αγροτικής κοινωνίας. Εργαλεία της ζωής και της εργασίας της υπαίθρου, περί τα 3.000 σπάνια αντικείμενα σήμερα, αλλά το κυριότερο ανθρώπινες μαρτυρίες μέσα από βιντεοσκοπήσεις και φωτογραφικό υλικό.
Έθιμα και συμπεριφορές οικιακής οικονομίας αρχειοθετήθηκαν σε αυτήν την «κιβωτό» ντόπιου πολιτισμού, για να περάσουν ως πληροφορία και στις επόμενες γενιές. Παράλληλα, είναι ίσως το μοναδικό μουσείο που ανήγαγε την καθημερινότητα του ανθρώπου σε αξία σημαντική. Διατροφικές συνήθειες, συνταγές, γιορτή, γυναικεία απασχόληση, παιδικό παιχνίδι απέκτησαν σημασία υψηλής κουλτούρας. Και όπως ήταν αναμενόμενο, όλα αυτά οδήγησαν σε εκδόσεις, φιλμ, σεμινάρια, εργαστήρια κι ένα εξαιρετικό κατάστημα δημιουργιών χειροτεχνίας και οικοτεχνίας που βρίσκεται στους χώρους του και συμβάλλει όπως μπορεί στα τεράστια έξοδα της λειτουργίας του. Δύο ευρωπαϊκά προγράμματα, το Ίδρυμα Νιάρχου και μία ελάχιστη συμβολή του ΥΠΠΟ είναι οι πηγές της χρηματοδότησης αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος. Φυσικά υπάρχουν και οι φίλοι του Μουσείου και η εθελοντική εργασία, που τώρα πια, με την κρίση που μαστίζει τα πάντα, είναι η μόνη σωτηρία του.
Φέτος, το Μουσείο έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταγραφή της Ιστορίας της Αλεξανδρούπολης μέσα από ένα πρόγραμμα δράσης με νέους. Μία δράση που αποπειράται να αφηγηθεί την πορεία της πόλης «από το σήμερα μέχρι τη γέννεσή της», όπως λέει και η κ. Γιαννακίδου. Σαν ένα rewind της διαδρομής της πόλης προς τα πίσω μέχρι τη στιγμή που εντάχθηκε στον ελληνικό κορμό, μέσα από την καταγραφή επαγγελμάτων, μουσικών διαφόρων εθνοτήτων, φωτογραφιών. Μια μικρή εποποιία ενός τόπου ιδιαίτερου, που τον Μάιο θα εκτεθεί σε κοινή θέα με τον τίτλο «Παγωμένες εικόνες».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:55