search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:21
MENU CLOSE

Περισσότεροι δικαιούχοι για επίδομα ανεργίας – Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

28.01.2014 08:45
Ποια επιδόματα του ΟΑΕΔ καταργούνται με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - Media

«Ανοίγει» ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που δικαιούνται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ καθώς θα μπορούν να το λαμβάνουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάνει διακοπή επαγγέλματος, πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και είναι «ασφαλιστικά ενήμεροι».

«Ανοίγει» ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που δικαιούνται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ καθώς θα μπορούν να το λαμβάνουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάνει διακοπή επαγγέλματος, πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και είναι «ασφαλιστικά ενήμεροι».
 
Το επίδομα διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και καταβάλλεται για διάστημα που ξεκινά από τους 3 και φτάνει τους 9 μήνες (δηλαδή συνολικά η επιδότηση κυμαίνεται από 1.080 έως 3.240 ευρώ).
 
Δικαιούχοι του επιδόματος των 360 ευρώ για διάστημα 3 έως 9 μηνών, είναι οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης.
 
Επίσης, δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρηση, το μερίδιό ή τις μετοχές τους, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.
 
Για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς υπέρ των ανέργων.
 
Για όσους ήταν ασφαλισμένοι την 1/1/2011, απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 1/1/2012, για δύο τουλάχιστον χρόνια αν διέκοψαν την επαγγελματική δραστηριότητα μετά την 1/ 1/2013, ενώ για όσους διακόπτουν από 1/ 1/2014 για τουλάχιστον τρία χρόνια.
 
Τέλος, για να λάβει ένας ελεύθερος επαγγελματίας το επίδομα, το συνολικό ατομικό καθαρό του εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής αίτησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα τα 30.000 ευρώ.
 
Για πόσο διάστημα χορηγείται το επίδομα
 
Το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε περίπτωση που κάποιος πληρεί τις προϋποθέσεις χορηγείται για το εξής χρονικό διάστημα:
 
-Για χρόνο ασφάλισης πέντε έως έξι ετών χορηγείται για 4 μήνες,
-Για χρόνο ασφάλισης επτά έως οκτώ ετών καταβάλλεται για 5 μήνες,
-Για χρόνο ασφάλισης εννέα έως δέκα ετών καταβάλλεται για 6 μήνες,
-Για 11 έως 12 έτη χορηγείται για 7 μήνες,
-Για 13 έως 14 έτη ασφάλισης για 8 μήνες
-Για χρόνο ασφάλισης 15 ετών και πάνω καταβάλλεται το επίδομα για 9 μήνες.
 
«Διευρύνουμε σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων, επεκτείνοντας την καταβολή αυτού του επιδόματος ανεργίας και σε όσους έχουν προβεί σε ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών και είναι συνεπείς με τις οφειλές τους», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
 
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:10