search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:27
MENU CLOSE

Μοιράζει δάνεια, «αγοράζει» χώρες

28.01.2014 22:00
oldphotosputin1390907192.jpg

Μπορεί τα οικονομικά της να μην είναι στην καλύτερη των καταστάσεων, αυτό όμως δεν εμποδίζει τη Μόσχα να συνεχίζει να μοιράζει δάνεια αφειδώς. Φυσικά, δεν τα μοιράζει όπου κι όπου.

Μπορεί τα οικονομικά της να μην είναι στην καλύτερη των καταστάσεων, αυτό όμως δεν εμποδίζει τη Μόσχα να συνεχίζει να μοιράζει δάνεια αφειδώς. Φυσικά, δεν τα μοιράζει όπου κι όπου.
Αντιθέτως, οι κινήσεις της Μόσχας είναι κάτι παραπάνω από προσχεδιασμένες… και – όπως φαίνεται και από μια σειρά εξελίξεις – πετυχαίνουν τον σκοπό τους στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Έχουν γεωπολιτικό στόχο και προσβλέπουν στη διεύρυνση της πολιτικής, στρατιωτικής αλλά και εμπορικής της επιρροής. Με αυτό το σκεπτικό, η Λευκορωσία – της οποίας η σημασία έγινε ακόμη μεγαλύτερη μετά και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη Βαλτική και στις βόρειες χώρες – φιλοξενεί μια κρίσιμη για το Κρεμλίνο ρωσική στρατιωτική βάση. Τον Δεκέμβρη, ο Πούτιν ανακοίνωσε πως το 2014, το Μινσκ θα λάβει δάνειο ύψους 2 δισ. δολ. Η Ουκρανία, την οποία ο Πούτιν θέλει να διατηρήσει πάση θυσία ως «ουδέτερη ζώνη» ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία, «ενημερώθηκε» τον Δεκέμβρη για την πρόθεση της Μόσχας να αγοράσει 15 δισ. δολ. χρέους αλλά και να της κόψει 33% στην τιμή του φυσικού αερίου. Σε αντάλλαγμα το Κίεβο πάγωσε τις συνομιλίες με την Ε.Ε. Εξίσου γενναιόδωρη είναι η Μόσχα και με την Ουγγαρία, με την οποία η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία στις 14 Ιανουαρίου για χορήγηση δανείου ύψους 13,7 δισ. δολ. για περίοδο 30 χρόνων. Έπειτα από δύο δάνεια ύψους 500 εκατ. και 800 εκατ. δολαρίων, το 2012 και το 2013, η Μόσχα κανόνισε ώστε η Gazprom να δανείσει στις αρχές του 2014 στην εθνική εταιρεία πετρελαίου της Σερβίας, Srbijagas, το ποσό των 175 εκατ. ευρώ προκειμένου να τη βοηθήσει στη «συμμετοχή» της στον αγωγό South Stream. Τέλος, η Βουλγαρία, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή του South Stream, θα λάβει από την Gazprom για λογαριασμό της δικής της εθνικής πετρελαϊκής το ποσό των 620 εκατ. ευρώ για μια περίοδο 22 χρόνων…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24