search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:33
MENU CLOSE

Financial Times: Τα 100 καλύτερα μεταπτυχιακά στον κόσμο

29.01.2014 07:30
Financial Times: Τα 100 καλύτερα μεταπτυχιακά στον κόσμο - Media

Ποια μεταπτυχιακά «εγγυώνται» πολλαπλασιασμό αποδοχών ακόμα και εν μέσω κρίσης. Το υψηλό κόστος των σχολών και η ζήτηση για τους αποφοίτους. Όλη η λίστα με τα 100 καλύτερα MBA στον κόσμο και τις απολαβές που εξασφαλίζουν.

Ποια μεταπτυχιακά «εγγυώνται» πολλαπλασιασμό αποδοχών ακόμα και εν μέσω κρίσης. Το υψηλό κόστος των σχολών και η ζήτηση για τους αποφοίτους. Όλη η λίστα με τα 100 καλύτερα MBA στον κόσμο και τις απολαβές που εξασφαλίζουν.
 
Οι απόφοιτοι προγραμμάτων MBA των καλύτερων επιχειρηματικών σχολών στον κόσμο είδαν τις αποδοχές τους να εκτινάσσονται τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά την παγκόσμια οικονομική κάμψη, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times για την αξιολόγηση του 2014.
 
Οι φοιτητές στα 100 κορυφαία προγράμματα MBA, οι οποίοι ξεκίνησαν στις αρχές της κρίσης το 2008 και το 2009 και αποφοίτησαν το 2010, στο αποκορύφωμα της ύφεσης, είδαν τους μισθούς τους να διπλασιάζονται τα τελευταία πέντε χρόνια. Η άνοδος αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου πολλά στελέχη στη Β. Αμερική και στην Ευρώπη βλέπουν τους μισθούς τους να έχουν παγώσει.
 
Περίπου το 94% των αποφοίτων που απάντησαν στην έρευνα των συντακτών των F.T., Della Bradshaw και Laurent ανέφερε πως πέτυχε τις μισθολογικές αυξήσεις που προσδοκούσε όταν είχε υποβάλει αιτήσεις για το MBA.
 
Oι απόφοιτοι του 2010 που είχαν τους μεγαλύτερους μισθούς τρία χρόνια μετά την αποφοίτηση σπούδασαν στις δύο κορυφαίες σχολές της λίστας. Οι απόφοιτοι του Stanford Graduate School of Business κέρδισαν τις υψηλότερες ετήσιες αποδοχές, με μέσο όρο στην τριετία τα $182.000. Την ίδια ώρα οι φοιτητές του Harvard έλαβαν $176.000, αν και η σχολή τους βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.
 
Αν και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες, οι σημερινές αυξήσεις στους μισθούς δεν συγκρίνονται με τις ένδοξες ημέρες στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν οι απόφοιτοι των MBA από τα κορυφαία σχολεία των ΗΠΑ έβλεπαν τους μισθούς τους να τριπλασιάζονται σε διάστημα πέντε ετών. Πολλοί από αυτούς διαχειρίζονται σήμερα ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο.
 
Η ανάλυση της λίστας των F.T. με τις 500 κορυφαίες επιχειρήσεις δείχνει ότι το 30% των CEOs έχει ένα MBA. Το ποσοστό είναι κοντά στο 50% για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
 
Η διασφάλιση υψηλού μισθού παρά την κρίση είναι ακριβή επένδυση. Τα δίδακτρα σε 24 από τα 100 κορυφαία προγράμματα MBA ξεκινούν από $100.000, με επιπρόσθετα έξοδα διαβίωσης και δύο ή τρία χρόνια χωρίς μισθό. Πολλοί απόφοιτοι τελειώνουν τα προγράμματα με χρέος $100.000.
 
Ωστόσο, με περίπου 12.000 επιχειρηματικές σχολές σε όλο τον κόσμο, τα 100 κορυφαία MBA αντιπροσωπεύουν πραγματικά την ελίτ, εκπροσωπώντας ένα κλάσμα του 1% των πτυχίων που προσφέρονται.
 
Στην Κίνα, όπου ένα πτυχίο MBA σπανίζει, οι απόφοιτοι απολαμβάνουν πολύ υψηλότερες αυξήσεις μισθών από τα στελέχη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Οι απόφοιτοι από τις τέσσερις επιχειρηματικές σχολές της Κίνας που βρίσκονται στη λίστα των F.T. ανέφεραν άνοδο αποδοχών περίπου 160% μεταξύ του 2008, όταν ξεκίνησαν το MBA και τον Οκτώβριο του 2013, όταν διενεργήθηκε η έρευνα των F.T.
 
Ωστόσο, οι επιχειρηματικές σχολές που συνεχίζουν να κυριαρχούν στη λίστα είναι αυτές στις ΗΠΑ, καθώς 51 από τις 100 κορυφαίες βρίσκονται εκεί, συμπεριλαμβανομένων των 7 εκ των πρώτων 10. Υπάρχουν 26 ευρωπαϊκά προγράμματα MBA, με αυτό του London Business School να είναι νούμερο ένα στην περιοχή και να ανεβαίνει στην τρίτη θέση σε όλο τον κόσμο. Το HKUST Business School είναι η κορυφαία ασιατική σχολή, στη θέση 14.
 
Οι F.T. δημοσιεύουν τις λίστες με τα καλύτερη MBA κάθε χρόνο από το 1999. Το διάστημα αυτό, μόνο τέσσερις σχολές έχουν βρεθεί στην πρώτη θέση: το Harvard, το Stanford, η σχολή Wharton του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας και το London Business School. Για την ολοκλήρωση της λίστας του 2014 οι F.T. διενήργησαν έρευνα σε 23.000 αποφοίτους από 153 επιχειρηματικές σχολές.

Ακολουθεί η αναλυτική λίστα των 100 καλύτερων μεταπτυχιακών:




Πηγή: euro2day.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:32