search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 07:31
MENU CLOSE

Ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι στον κόσμο ο Πειραιάς

30.01.2014 11:46
Ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι στον κόσμο ο Πειραιάς - Media

Τον τίτλο του ταχύτερα αναπτυσσόμενου λιμανιού του πλανήτη για το 2013 κέρδισε το λιμάνι του Πειραιά.

Τον τίτλο του ταχύτερα αναπτυσσόμενου λιμανιού του πλανήτη για το 2013 κέρδισε το λιμάνι του Πειραιά.
 
Η αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά το 2013 ήταν υψηλότερη του αναμενομένου, καθώς η θυγατρική της Cosco που έχει τη διαχείριση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ διακίνησε 2,520 εκατομμύρια κοντέινερ (teu) έναντι εκτίμησης για 2,4 εκατ.ομμυρίων. Εάν σε αυτό τον αριθμό προστεθούν και τα 644 χιλιάδες του προβλήτα Ι που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ ο Πειραιάς έφτασε στα επίπεδα των 3,163 εκατ. teu και καθίσταται έτσι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου πραγματοποιώντας αλματώδη ανάπτυξη μέσα σε τρία μόλις χρόνια και υπερδιπλασίασε από το 2011 τα μεγέθη του.
 
Οι ειδικοί εκτιμούν πως έως το 2016 ο Πειραιάς μπορεί να έχει καταστεί το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου. Τα μεγέθη στη Μεσόγειο (στοιχεία 2012) έδειχναν τον Πειραιά 4ο, πρώτο το λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία με 4,46 εκατ. teu, δεύτερο της Αλγκεσίρας επίσης στην Ισπανία με 4,1 εκατ. teu και τρίτο το Αμπαρλί της Τουρκίας με 3,09 εκατ. teu. Την ίδια ώρα τα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της βόρειας Ευρώπης, το Ρότερνταμ, το Αμβούργο και η Αμβέρσα (8,63 εκατ. teu) βλέπουν την διακίνηση στους προβλήτες τους να μειώνεται.
 
Όπως δημοσιέυει η Καθημερινή πηγές από το Ικόνιο όπου και οι τερματικοί σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων ΙΙ και ΙΙΙ της θυγατρικής της Cosco Pacific, Piraeus Container Terminal, το 2013 έκλεισε με αύξηση της τάξης του 20%, Και αυτό μετά παρά την κατά 77% άνοδό του το 2012 στα 2,1 εκατομμύρια teu. Ανοδο που τον ανέδειξε μαζί με αυτή στον προβλήτα Ι στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι του πλανήτη το προηγούμενο έτος, καθώς αναπτύχθηκε συνολικά (και οι τρεις προβλήτες) κατά 63,4% στα 2,75 εκατ. teu.
 
Η εγγύτητα του Πειραιά με το Σουέζ, που αποτελεί το σημείο εισόδου των ασιατικών εισαγωγών στην Ευρώπη, και η σιδηροδρομική του διασύνδεση με το εθνικό και ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο, εξοικονομεί περί τις 6 ημέρες στα εμπορεύματα που κατευθύνονται στην κεντρική Ευρώπη. Τον καθιστά έτσι την προτιμώμενη «πύλη» της Ευρώπης για το ασιατικό εμπόριο.
 
Τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Μεσογείου το 2012

  • Βαλένθια (Ισπανία)
  • Αλγκεθίρας (Ισπανία)
  • Πειραιάς (2013 – Ελλάδα)
  • Αμπαλί (Τουρκία)
  • Τζόια Τάουρο (Ιταλία)
  • Μααρσαλόκ (Μάλτα)
  • Γένοβα (Ιταλία)
  • Βαρκελώνη (Ισπανία)
  • Μερσίνη (Τουρκία)
  • Λας Πάλμας (Ισπανία)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32