search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:07
MENU CLOSE

Mετ’ εμποδίων τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

30.01.2014 22:00
oldphotostsipras1391108983.jpg

Σταδιακά και… μετ’ εμποδίων κλείνει τα ψηφοδέλτιά του για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σταδιακά και… μετ’ εμποδίων κλείνει τα ψηφοδέλτιά του για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο, ύστερα από δύο αναβολές, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες για τους περιφερειάρχες και ενδεχομένως μέρος υποψηφιοτήτων για δήμους άνω των 60.000 κατοίκων.

Όμως η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να είναι έτοιμη όσον αφορά τους μεγάλους, κεντρικούς δήμους, ειδικά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δήμοι για τους οποίους διεκδικεί το λιγότερο μια αξιοπρεπή εμφάνιση στον δεύτερο γύρο.

Εν τω μεταξύ η Πολιτική Γραμματεία, που επρόκειτο να συνεδριάσει χθες προπαρασκευαστικά εν όψει της Κ.Ε., αναβλήθηκε και θα συνεδριάσει σήμερα ή αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ανοιχτά θέματα και οι διεργασίες μέχρι την τελευταία στιγμή δεν επέτρεψαν τη χθεσινή πραγματοποίησή της.

Την περασμένη Παρασκευή, σε προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τέθηκε το πολιτικό πλαίσιο, ότι δηλαδή πρόκειται για μια μάχη με κεντρικό πολιτικό – αντιμνημονιακό – χαρακτήρα. Κυρίως εστάλη το μήνυμα της ηγεσίας προς τα κεντρικά πολιτικά στελέχη ότι ζητείται η στράτευσή τους – ο ίδιος ο Τσίπρας στην εισήγησή του σημείωσε πως πρέπει να είναι έτοιμα να δώσουν τη μάχη των εκλογών.

Πάντως, έως το μέσον της εβδομάδας το τοπίο έμοιαζε θολό, καθώς το αρμόδιο επιτελείο δεν φαινόταν να έχει κατασταλάξει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους δήμους ή τις περιφέρειες, προτιμώντας σε κάθε περίπτωση να κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι την τελευταία στιγμή για τον φόβο τού να καούν κάποια ονόματα ή εξαιτίας των διεργασιών οι οποίες ήταν ανοιχτές, τουλάχιστον ώς την ώρα που έκλεινε αυτό το κείμενο.

Η δυστοκία που έχει παρουσιαστεί όλους τους προηγούμενους μήνες και μέχρι σήμερα οφείλεται κατά κύριο λόγο:

• Στην εκλογική – πολιτική εκτίναξη του κόμματος με συνέπεια οι νέες ευθύνες και ανάγκες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αντιστοιχίζονται οργανωτικά, στελεχιακά κ.λπ., παρά την οργανωτική διεύρυνση από τις εκλογές και μετά.

• Στην προτίμηση που δείχνουν τα κεντρικά πολιτικά στελέχη προς την κεντρική πολιτική σκηνή, δεδομένου του ανοιχτού σεναρίου των πρόωρων εκλογών εντός του 2014. Κοινώς, τα υπουργεία (και λοιπά κυβερνητικά αξιώματα και πόστα) δεν μπορούν να περιμένουν…

• Στο ότι οι τοπικές οργανώσεις και κινήσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργούν με τοπικά ή στενά κομματικά και όχι κεντρικά πολιτικά κριτήρια.

• Επίσης, φαίνεται ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και από πλευράς κινήσεων ηγεσίας όσον αφορά τη βολιδοσκόπηση ονομάτων για κρίσιμες περιφέρειες και δήμους.

Σε ό,τι αφορά τους δήμους, συνεχίζονται οι συζητήσεις. Μεταξύ των υπό διερεύνηση υποψηφιοτήτων βρίσκεται και αυτή του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου – η εμφάνιση του Τσίπρα στον «Σταυρό του Νότου» σε μουσική παράσταση του συνθέτη τροφοδότησε περαιτέρω τα σενάρια περί υποψηφιότητάς του για τον Δήμο της Αθήνας, ύστερα από την άρνηση του Δημήτρη Παπαδημούλη. Ιδιαίτερη πρόοδος δεν φαίνεται να έχει γίνει με τη Θεσσαλονίκη.

Ονόματα στο τραπέζι

Όσον αφορά τις περιφέρειες, μια ιδέα για τα ονόματα που συζητούνταν ώς την ώρα που έκλεινε αυτό το κείμενο, έχει ως εξής:

Για την Περιφέρεια Αττικής κι ενώ μήνες ακούγεται το όνομα της βουλευτή του κόμματος Σοφίας Σακοράφα, δίνεται η αίσθηση ότι υπάρχει εκκρεμότητα και πάντως το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο, παρόλο που μέχρι πριν από λίγο καιρό η Κουμουνδούρου έστελνε το μήνυμα ότι πρόκειται για την πιο «κλειδωμένη» υποψηφιότητα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί άλλο όνομα για την Περιφέρεια Αττικής.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η συζήτηση γύρω από το όνομα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλους της κυβέρνησης Παπανδρέου την περίοδο 2009-2010 Μάρκου Μπόλαρη έληξε, καθώς αποκλείστηκε λόγω… «μη εντίμου προτέρου βίου», δηλαδή της στήριξής του στα δύο μνημόνια αλλά και στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Από εκεί και πέρα συζητιούνται η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία προέρχεται από τον συνδικαλιστικό χώρο, αλλά και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας φαίνεται να προκρίνεται η υποψηφιότητα της Ηρώς Διώτη, η οποία φέρεται να έχει δηλώσει ότι βρίσκεται στη διάθεση του κόμματος, παρόλο που δεν επιθυμούσε την υποψηφιότητά της. Πληροφορίες ότι είχαν υπάρξει συζητήσεις, που όμως δεν προχώρησαν λόγω αντιδράσεων, με τον προερχόμενο από τη Ν.Δ. και ανεξάρτητο πλέον αντιμνημονιακό βουλευτή Χρήστο Ζώη, επικεφαλής της κίνησης «Νέα Μέρα», διαψεύδονται από την Κουμουνδούρου, ωστόσο σημειώνεται ότι η υποψηφιότητα της Διώτη δόθηκε εσπευσμένα στη δημοσιότητα μέσω τοπικών ΜΜΕ τη Δευτέρα.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προβάδισμα έχει ο Θόδωρος Καρυπίδης, δημοσιογράφος από τη Φλώρινα, προσκείμενος στο αντιμνημονιακό μπλοκ, ωστόσο πιο κοντά στις απόψεις του Πάνου Καμμένου. Συζητιούνται πάντως και ονόματα τοπικών στελεχών.

Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ακούγεται το όνομα του βουλευτή Δράμας Χρήστου Καραγιαννίδη.

Για την Περιφέρεια Ηπείρου «παίζουν» τα ονόματα των βουλευτών Όλγας Γεροβασίλη (Άρτας) και Χρήστου Μαντά (Ιωαννίνων) καθώς και του τοπικού στελέχους Γιάννη Παπαδημητρίου.

Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξακολουθεί να συζητείται το όνομα του βουλευτή Αχαΐας Βασίλη Χατζηλάμπρου (ο οποίος όμως δείχνει να ενδιαφέρεται για τα ζητήματα της Άμυνας στην κεντρική πολιτική σκηνή κι έχει υποδείξει άλλο πρόσωπο), ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του Αλέξη Μητρόπουλου, αλλά ο ίδιος έχει αρνηθεί.

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου συζητείται το όνομα του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη (ο οποίος προ αρκετών μηνών είχε αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ), ενώ στην περίπτωση που προκριθεί κομματική υποψηφιότητα το προβάδισμα έχει ο αγροτοσυνδικαλιστής Παναγιώτης Πεβερέτος, καθώς ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Σε ό,τι αφορά τον Οδυσσέα Βουδούρη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει καθολική αντίδραση από τους συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών.
Για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συζητείται το όνομα του βουλευτή Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου.

Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το προβάδισμα θεωρείται ότι έχει το τοπικό στέλεχος Θόδωρος Γαλιατσάτος, αλλά έχουν συζητηθεί και αυτά των Γιάννη Μπαλάφα (ο οποίος δεν θέλει να είναι υποψήφιος) και Σταύρου Κοντονή (ο οποίος έχει υποδείξει άλλο, τοπικό στέλεχος).

Για την Περιφέρεια Κρήτης σταθερή προτίμηση φαίνεται να υπάρχει στο πρόσωπο του βουλευτή Χανίων Γιώργου Σταθάκη, με εναλλακτική επιλογή τον Μιχάλη Κριτσωτάκη, βουλευτή Ηρακλείου.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα τελευταία 24ωρα ακούγεται η περίπτωση της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Αγλαΐας Κυρίτση, με καταγωγή από τη Χίο, η οποία όμως πολιτικά προέρχεται από το ΚΚΕ.

Για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει προβάδισμα ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου, ο οποίος όμως ψηφίζεται και από ΑΝΕΛΛ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους Πράσινους. Για την ίδια περιφέρεια έχουν πέσει στο τραπέζι και ονόματα όπως αυτά του γιατρού Νίκου Μανιού, αλλά και του πρώην συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεωνά.

Ωστόσο, τα πάντα μοιάζουν ανοιχτά και υπό αναθεώρηση, ενώ η τελική λίστα με τα ονόματα τα οποία θα υποβληθούν στην έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής θα οριστικοποιηθεί στην Πολιτική Γραμματεία η οποία θα κληθεί να συνεδριάσει έως αύριο.

Στην Κ.Ε. θα συζητηθεί και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εσωκομματικό δημοψήφισμα – στο τέλος Φεβρουαρίου – για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων για τα ευρωψηφοδέλτια, δηλαδή θα διευκρινιστεί το εκλογικό σύστημα, πόσες είναι οι εκλόγιμες θέσεις, πόσες από αυτές θα αποτελούν συνεργασίες κ.λπ.

Κατά πληροφορίες, οι έδρες που υπολογίζεται ότι θα έχει, κυμαίνονται μεταξύ 5 και 8, αναλόγως του αν η εκλογική του επίδοση κινηθεί στα επίπεδα των βουλευτικών του Μαΐου ή υψηλότερα από αυτές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:06