search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:59
MENU CLOSE

Κεντροαριστερή… ζάλη

31.01.2014 22:00
oldphotossel_101391157188.jpg

Η επιστροφή του Ανδρέα Λοβέρδου ως «ισότιμου» συνομιλητή του ΠΑΣΟΚ και η περιδίνηση της ΔΗΜΑΡ δείχνουν ότι οι εξελίξεις γύρω από την Κεντροαριστερά είναι απρόβλεπτες

Η επιστροφή του Ανδρέα Λοβέρδου ως «ισότιμου» συνομιλητή του ΠΑΣΟΚ και η περιδίνηση της ΔΗΜΑΡ δείχνουν ότι οι εξελίξεις γύρω από την Κεντροαριστερά είναι απρόβλεπτες, αφού όλο το σύστημα πιέζει για την επιβίωση του «χώρου ευθύνης», απειλώντας διαφορετικά με τον μεγάλο συνασπισμό Δεξιάς – Αριστεράς που κάποιοι ονειρεύονται.

Η κατάσταση στη ΔΗΜΑΡ είναι τόσο οριακή, ώστε ο Λοβέρδος χάλασε τον αρραβώνα όταν συνειδητοποίησε ότι η αριστερή πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ θεώρησε τη συνεργασία, και μάλιστα υπό τη μορφή «Συμπαράταξης», ως αιτία εσωκομματικής ρήξης. Οι πληροφορίες λένε ότι στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ επικρατεί αναβρασμός από τις πρωτοβουλίες του Φώτη Κουβέλη να επιχειρεί με «μυστικές» συναντήσεις με πασοκογενή στελέχη να ενδυναμώσει την εκλογική απήχησή του.
Πολλά ηγετικά στελέχη σε κομματικές συναθροίσεις επιτίμησαν έντονα την τακτική αυτή του προέδρου και μάλιστα για τον Λοβέρδο υψώθηκε τείχος οργής, αφού πρόκειται για πολιτικό που στηρίζει τα μνημόνια και την κυβερνητική γραμμή και η διαφοροποίησή του από το ΠΑΣΟΚ αφορούσε τις σχέσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τις ηγετικές φιλοδοξίες του.
Ο ίδιος ο Λοβέρδος έκανε τις τελευταίες ημέρες πολλές επαφές με πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει διαθέσεις για μια «αναθέρμανση» των σχέσεών του, κυρίως για την προοπτική συνεργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει και την πολιτική ταπείνωσή του.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που έχει ενημερωθεί εδώ και μέρες για το αδιέξοδο της συνεργασίας Λοβέρδου με τη ΔΗΜΑΡ, έκανε την κίνηση που περίμενε ο επικεφαλής της κίνησης «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» και την προσκάλεσε ονομαστικά στο πλαίσιο της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης για τη δημιουργία της ελληνικής «Ελιάς».
Μάλιστα ο Βενιζέλος μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο το περασμένο Σάββατο ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσει δύο θέσεις για τον Λοβέρδο στην Οργανωτική Επιτροπή της Συνδιάσκεψης: μία για τον ίδιο και μία για τον Χρήστο Αηδόνη, που είναι βουλευτής και ο πιο στενός συνεργάτης του.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε απορρίψει τις κρούσεις να ενταχθεί στους «58», τους οποίους μοιάζει να αντιμετωπίζει με περισσή ειρωνεία και περιφρόνηση. Προφανώς ένας από τους λόγους είναι και προσωπικός, αφού δεν φαίνεται να ανέχεται το γεγονός ότι μια πολιτική υποστηρίκτριά του, η Αθηνά Δρέττα, την οποία προώθησε όσο μπορούσε εσωκομματικά, τον άφησε στα κρύα του λουτρού, έμεινε στο ΠΑΣΟΚ και τώρα ετοιμάζεται να… ξανασώσει την Ελλάδα μέσα από τους «58».
Ο Λοβέρδος δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει ότι την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς είναι σε θέση να τη χειριστούν υπαρκτές πολιτικές οντότητες που έχουν κριθεί από τους πολίτες και απαρτίζονται από εν ενεργεία πολιτικούς. Έως τώρα και οι «58» μοιάζουν να τον αντιμετωπίζουν περίπου ως αόρατο, αφού, μετά τις αρχικές αρνήσεις του για διάλογο, σταμάτησαν και να τον προσκαλούν και να τον επικαλούνται. Τώρα, αν στο πλαίσιο της Οργανωτικής Επιτροπής για τη Συνδιάσκεψη θα υπάρξουν τριβές, αυτό μένει να φανεί.

Η Συνδιάσκεψη
Εντός των επόμενων ημερών λοιπόν θα ανακοινωθεί η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής για τη Συνδιάσκεψη και αναμένεται να είναι 20μελής, αντιπροσωπευτική – όπως δεσμεύτηκε η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – του εσωκομματικού τοπίου, ενώ θα μετέχουν με έξι τουλάχιστον μέλη οι «58» και θα μείνουν συμβολικά κενές κάποιες θέσεις που θα καταλάμβανε η ΔΗΜΑΡ, αν συμφωνούσε να συμμετέχει. Ακόμα βέβαια είναι άγνωστο αν θα μετάσχουν στην Οργανωτική Επιτροπή ενεργά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Σπύρος Λυκούδης, τραβώντας το σχοινί της αντιπαράθεσης στα άκρα.
Στόχος είναι στην Οργανωτική Επιτροπή να εξεταστούν όλα τα ζητήματα για τη συγκρότηση της ελληνικής «Ελιάς» στη Συνδιάσκεψη, που προσδιορίζεται για τα τέλη Φεβρουαρίου. Το ζήτημα που απασχολεί το ΠΑΣΟΚ και τους «58» είναι να προσέλθουν όλοι με λυμένα μια σειρά διαδικαστικά ζητήματα, ώστε η Συνδιάσκεψη να επικυρώσει αποφάσεις και να μην υπάρξουν τριβές και αντιπαραθέσεις, αλλά ένα πανηγυρικό κλίμα που θα δίνει το σήμα για πολιτική επανεκκίνηση.
Μάλιστα, ο Βενιζέλος φέρεται αποφασισμένος να επαναλάβει την πρόσκληση προς τον προσφάτως αποχωρήσαντα Γιώργο Παναγιωτακόπουλο και την «Αριστερή Πρωτοβουλία» να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, ενώ αναμένεται να επαναλάβει προσωπική πρόσκληση προς την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Αλέκο Παπαδόπουλο να αφήσουν κατά μέρος τις επιφυλάξεις τους και να συνδράμουν το εγχείρημα.


Οι εκκλήσεις για ένταξη της ΔΗΜΑΡ στην «Ελιά» θα συνεχιστούν
 
Ακόμα και μέσα στη Συνδιάσκεψη, επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα συνεχιστούν οι εκκλήσεις για ένταξη της ΔΗΜΑΡ στην «Ελιά».
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι, αν υπήρχε τώρα μια συνεργασία των δύο κομμάτων, σίγουρα η δυναμική που θα αναπτυσσόταν θα ήταν πολύ πιο έντονη, αλλά εκτιμούν ότι η ΔΗΜΑΡ κινδυνεύει να εμφανιστεί πολιτικά απομονωμένη και εσωτερικά σπαρασσόμενη στις ευρωεκλογές, με κίνδυνο να μην εκλέξει καν ευρωβουλευτή. Κι αυτό διότι είναι δεδομένη η πόλωση που θα υπάρξει στις ευρωεκλογές και τα σκληρά διλήμματα που θα τεθούν.
Ενδεικτικό του προβλήματος, όμως, που απασχολεί τον Φώτη Κουβέλη είναι ότι έχει παγώσει και η συζήτηση για τη συνεργασία με πρώην στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, όπως ο Πάνος Μπεγλίτης ο Χάρης Καστανίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν τόσο στις οργανώσεις όσο και στα ηγετικά στελέχη του κόμματος.
Πολλοί είναι αυτοί που επισήμαναν στον Κουβέλη ότι είναι ακόμα πολύ νωπή η σχέση τους με το ΠΑΣΟΚ και τέτοιου είδους συμπλεύσεις, που δεν μοιάζουν να έχουν πολιτική στόχευση, μπορεί να εκληφθούν από τους ψηφοφόρους ως αριβιστικές.
Αρκετοί εξ άλλου είναι αυτοί που εκτιμούσαν ότι δεν μπορεί έτσι να εξηγηθεί το ότι απορρίπτεται η συνεργασία με τους «58» και το ΠΑΣΟΚ την ίδια ώρα που προωθείται μια άλλη συνεργασία με στελέχη του ίδιου κόμματος που απέτυχαν να εκλεγούν. Ωστόσο πιο ψύχραιμα στελέχη επισημαίνουν ότι το μπλοκάρισμα που επιχειρείται στον Κουβέλη και τις πρωτοβουλίες του αφορά κυρίως τον έλεγχο του κόμματος, αφού η «ενίσχυσή» του με έμπειρα πολιτικά στελέχη μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στην ηγετική ομάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:51