search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:22
MENU CLOSE

Οι «58» και τα… 58 κομμάτια

01.02.2014 22:00
oldphotosbenni1391160473.jpg

Διαφορετική πολιτική καταγωγή και πολυσπερμία απόψεων. Η στάση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Διαφορετική πολιτική καταγωγή και πολυσπερμία απόψεων. Η στάση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Οι πιο ψύχραιμοι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου αντιλαμβάνονται τη διάσταση απόψεων που υπάρχουν στους «58», την πολυσπερμία και τη διαφορετική πολιτική καταγωγή όσων την απαρτίζουν, και επισημαίνουν ότι πολλά θέματα θα διευθετηθούν από τη συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής τους με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.
Εκεί ο Βενιζέλος θα τους τονίσει ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν επιθετικές συμπεριφορές απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και ταπεινωτικές αναφορές για την ιστορία και τη διαδρομή του, που δημιουργούν εσωκομματικές εντάσεις.
«Δεν μπορεί από τη μια να ζητάνε την οργανωτική, πολιτική στήριξή μας, να αναγνωρίζουν ότι είμαστε ο πιο δυνατός, συμπαγής και υπαρκτός χώρος στην Κεντροαριστερά, και από την άλλη να δίνουν την αίσθηση ότι είμαστε “τοξικός” πολιτικός χώρος. Με αυτή τη λογική συνεργασίες δεν γίνονται».

Αποφάσεις
Η αλήθεια είναι ότι εντός των «58» υπάρχουν πολλές και σοβαρές διαφωνίες για την εξέλιξη του εγχειρήματος, αφού πολλά πρόσωπα που δέχτηκαν να μπουν μπροστά είχαν αφενός πειστεί ότι σύσσωμη η ΔΗΜΑΡ θα ενταχθεί στο εγχείρημα και έτσι θα ισορροπηθούν οι εντυπώσεις που δίνονται από την τωρινή κατάσταση, όπου είναι μονοσήμαντη η συνεργασία με το ενοχοποιημένο ΠΑΣΟΚ.
Επίσης κάποιοι ονειροβατούσαν ότι η εμφάνιση των «58» θα σημάνει αυτόματα και την αυτοδιάλυση των κομμάτων και των άλλων κινήσεων. Με δεδομένο όμως ότι η ΔΗΜΑΡ εμμένει πεισματικά στην αυτόνομη κάθοδο και το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά αποτελεί τον κορμό του εγχειρήματος, η ηγετική ομάδα των «58» πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.
Σε συνεχείς συσκέψεις εξετάζεται η κατάσταση με στόχο μέχρι τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχουν λειανθεί οι αντιδράσεις και διαφωνίες και να υπάρχει μια ενιαία κατά το δυνατόν στάση, ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες αποχωρήσεις από διαφωνούντες για την ώσμωση, αλλά και την πολιτική κάλυψη από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Στο ΠΑΣΟΚ πάντως συνεχίζεται η ενόχληση από το γεγονός ότι θεωρείται ο «σίγουρος νεροκουβαλητής» της ιστορίας και από την εμμονή να καλούνται να μιλήσουν πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και άστεγοι πρώην ΠΑΣΟΚοι – που φέρουν και πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση –, ενώ δεν καλούνται νέα ενεργά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκφέρουν διαφορετικό πολιτικό λόγο και μπορούν να σηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά.
«Κάνουν μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα, κουβαλάμε τις καρέκλες στις συγκεντρώσεις και δεν μας καλούν στο βήμα», ακούστηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο. Τη διαπίστωση αυτή συμμερίστηκε ασμένως και επαυξάνοντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μια ακόμα ενόχληση αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί ομιλητές επικρίνουν το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα τη διακυβέρνηση του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, που αποτελεί ένα μεγάλο ταμπού, αλλά και υπαρξιακό ζήτημα για το «όλον» εντός και εκτός κομματικού μηχανισμού ΠΑΣΟΚ.

Η έπαρση του Ανδρέα
Στο σημείο αυτό φαίνεται να «έκαψε και το χαρτί του» ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, που αποτελεί το κόκκινο πανί για τους παπανδρεϊκούς. Πρώτος ξεκίνησε τον αγώνα εναντίον του φερέλπιδος και ανερχόμενου Ανδρέα ο Μιχάλης Καρχιμάκης, αλλά και στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος διέκριναν ίχνη έπαρσης, αλαζονείας και άγνοιας της πολιτικής πραγματικότητας. Αποτέλεσμα είναι πολλοί να επισημαίνουν ότι «κόπηκε στα τεστ» ηγετικότητας και συνεπώς δεν έχει προοπτικές για πρώτο ρόλο.
Η Τρίτη ήταν μάλλον μια κακή μέρα για τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, μετά και τη δημόσια επίπληξη που του επεφύλαξε μέσω του «Αθήνα 9,84» ο πολιτικός του μέντορας Σπύρος Λυκούδης, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται να μιλάει στέλεχος ενός κόμματος σε πολιτικό σχήμα που προωθεί άλλο κόμμα».  

Χαμός με το ΕΣΚ
Στον ορυμαγδό των ημερών συνεχίζει να εμπλέκεται και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Χάνες Σβόμποντα συνεχίζει να κρατά ανοιχτή την πόρτα στη ΔΗΜΑΡ. Την ώρα που ο Κουβέλης και πλευρές του ΕΣΚ επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή τους, το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκρισή του, αφού αυτό είναι το παλαιότερο μέλος στο ΕΣΚ.
Μόλις προχθές στις Βρυξέλλες η Άννυ Ποδηματά, που έχει ρίξει γέφυρες με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά συνομιλεί και με τους «58», διοργάνωσε πολιτική εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον Τάσο Γιαννίτση, όπου προσήλθε και ο Σβόμποντα, παρά την ενόχληση του ΠΑΣΟΚ. Λάδι στη φωτιά έριξαν οι προχθεσινές δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη ότι «οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές είναι πολύ προχωρημένες και ότι η ένταξη κοντεύει να ολοκληρωθεί. Στην πορεία ωστόσο θα αποφασιστεί εάν η ΔΗΜΑΡ θα ενταχθεί, εκτός από την ευρωομάδα, και στο κόμμα των σοσιαλιστών».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:17