search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:47
MENU CLOSE

Ήρθε της… wild card η ώρα για την Εθνική μπάσκετ

01.02.2014 07:14
Ήρθε της… wild card η ώρα για την Εθνική μπάσκετ - Media

Στη Βαρκελώνη χτυπά η καρδιά του ελληνικού μπάσκετ, καθώς το μεσημέρι η FIBA επιλέγει πού θα δοθούν οι τέσσερις wild cards για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Οι δύο… δρόμοι για την Εθνική

Στη Βαρκελώνη χτυπά η καρδιά του ελληνικού μπάσκετ, καθώς το μεσημέρι η FIBA επιλέγει πού θα δοθούν οι τέσσερις wild cards για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Οι δύο… δρόμοι για την Εθνική
Το μεσημέρι θα γνωρίζουμε αν η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, που θα διεξαχθεί 30 Αυγούστου με 14 Σεπτεμβρίου. Μετά την αποτυχημένη παρουσία στο Ευρωμπάσκετ κι από τη στιγμή που δεν τερμάτισε στις πρώτες επτά ομάδες της διοργάνωσης, η «επίσημη αγαπημένη» υποχρεώθηκε να διεκδικήσει μια από τις τέσσερις κάρτες ελεύθερης συμμετοχής από τη FIBA και η Κεντρική της Επιτροπή, που συνεδριάζει στη Βαρκελώνη, θα ανακοινώσει την απόφασή της σήμερα. 

Αντίπαλοι της Ελλάδας στη διαδικασία είναι δώδεκα χώρες, μετά την απόσυρση Ιταλίας και Γερμανίας από τη μάχη. Υποψήφιες χώρες για τις τέσσερις wild cards είναι (σε παρένθεση η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη): Βοσνία Ερζεγοβίνη (57), Βραζιλία (10), Καναδάς (25), Κίνα (12), Φινλανδία (39), Ελλάδα (5), Ισραήλ (37), Νιγηρία (18), Πολωνία (40), Κατάρ (42), Ρωσία (6), Τουρκία (7), Βενεζουέλα (28). 

Η Ελλάδα πληροί όλα τα κριτήρια για να πάρει μία wild card. Έχει συνεπή και πετυχημένη παρουσία στις μεγάλες διοργανώσεις, κάτι που μαρτυρά και η πέμπτη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη. Παράλληλα το άθλημα είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Ελλάδα, οι Έλληνες παίκτες είναι φημισμένοι σε όλη την Ευρώπη και πλέον πετυχαίνουν και στο ΝΒΑ, υπάρχει εξασφαλισμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο για τη μετάδοση των αγώνων της διοργάνωσης, ενώ και η περίφημη «δωρεά» που απαιτεί η FIBA έχει εξασφαλιστεί από χρήματα της τράπεζας χορηγού της Εθνικής. 

Γι’ αυτούς τους λόγους στις τάξεις της ομοσπονδίας, που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Γιώργο Βασιλακόπουλο και τον γενικό γραμματέα Τάκη Τσαγκρώνη, υπάρχει αισιοδοξία πως η Ελλάδα (που μαζί με Κίνα, Βραζιλία και Τουρκία θεωρείται φαβορί) θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο για έβδομη φορά στην ιστορία της και τρίτη συνεχή. 

Το καλό σενάριο 

Η απόφαση της FIBA θα κρίνει, όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, το μέλλον της Εθνικής. Αν εξασφαλίσει τη wild card, αυτομάτως αποφεύγει τα προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ του 2015 στο οποίο προκρίνεται απευθείας, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα συμμετέχει στην κλήρωση που θα γίνει στη Βαρκελώνη (20:00 ώρα Ελλάδας) για να μάθει τους αντιπάλους της στην πρώτη φάση, όπου σχηματίζονται τέσσερις όμιλοι των έξι ομάδων (οι τέσσερις πρώτοι κάθε γκρουπ περνούν στα νοκ άουτ), αλλά και την πόλη στην οποία θα αγωνίζεται. Οι αγώνες της πρώτης φάσης θα γίνουν σε Μπιλμπάο, Γρανάδα, Γκραν Κανάρια και Σεβίλλη, ενώ της τελικής φάσης σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Παράλληλα, ενδεχόμενη συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ σημαίνει πρόσληψη εγνωσμένης αξίας ομοσπονδιακού προπονητή (πιθανότατα Έλληνα) και συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ των περισσοτέρων, αν όχι όλων, των μεγάλων ονομάτων του ελληνικού μπάσκετ, με αρκετές πιθανότητες παρουσίας και των τριών ΝΒΑερ, Κουφού, Καλάθη και Αντετοκούνμπο. 

Το κακό σενάριο 

Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πάρει wild card, θα υποχρεωθεί να λάβει μέρος στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2015. Εκεί έχουν προκριθεί απευθείας η οικοδέσποινα Ουκρανία και οι Γαλλία, Λιθουανία, Ισπανία, Κροατία, Σλοβενία και Σερβία, αλλά και η Εσθονία που εξασφάλισε τη συμμετοχή της από τον πρώτο προκριματικό γύρο. Η Ελλάδα (που έχει την τέταρτη θέση στο ranking και θα είναι ισχυρή) θα διεκδικήσει μία από τις 16 κενές θέσεις με τις Ιταλία, Φινλανδία, Λετονία, Βέλγιο, Βοσνία, Γερμανία, Μαυροβούνιο, Τσεχία, Μ. Βρετανία, ΠΓΔΜ, Ισραήλ, Ρωσία, Γεωργία, Τουρκία, Σουηδία, Πολωνία, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Ελβετία, Αυστρία, Ισλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Δανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. Η κλήρωση θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βαρκελώνη (14:00) και οι συμμετέχουσες ομάδες (εξαιρουμένων όσων από την Ευρώπη πάρουν wild cards για το Μουντομπάσκετ) θα χωριστούν σε επτά ομίλους και θα παίξουν εντός κι εκτός έδρας αγώνες από τις 10 μέχρι τις 27 Αυγούστου. Περιττό να ειπωθεί πως σε αυτή την περίπτωση ο προπονητής θα είναι σίγουρα Έλληνας, θα απουσιάσουν πολλά μεγάλα ονόματα και θα επιχειρηθεί ανανέωση στη σύνθεση της ομάδας.

Πηγή: sport-fm.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:47