search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:21
MENU CLOSE

Επιστροφή στις… ρίζες

03.02.2014 22:00
oldphotospod_3001_043_cmyk1391421787.jpg

Στα γνώριμα μονοπάτια της βίας, του ρατσισμού και του φανατισμού γύρισαν οι χρυσαυγίτες

Στα γνώριμα μονοπάτια της βίας, του ρατσισμού και του φανατισμού γύρισαν οι χρυσαυγίτες

Η επιστροφή στο παρελθόν για τη Χρυσή Αυγή δεν έχει να κάνει μόνο με την επανεμφάνιση των Ταγμάτων Εφόδου και του τσαμπουκά ή την επιστράτευση παλαιών συνθημάτων εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Ελλείψει πολιτικών θέσεων και επιχειρημάτων οι υποψήφιοι δήμαρχοι του νεοναζιστικού κόμματος επιλέγουν να «βαδίσουν» στα γνωστά «μονοπάτια» του φυλετικού ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του τυφλού φανατισμού και του εθνικισμού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω αποτέλεσε η πρώτη διαδικτυακή εκπομπή των Κασιδιάρη και Παναγιώταρου μετά την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων τους στον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής αντίστοιχα, όπου και οι δύο προχώρησαν σ’ ένα πρωτοφανές παραλήρημα, που όμως στα μάτια ενός παρατηρητικού τηλεθεατή έμοιαζε με το «απόλυτο» ξεγύμνωμα των δύο ακροδεξιών υποψηφίων.
Δεν θα περίμενε βέβαια κανείς από τον Κασιδιάρη και τον Παναγιώταρο να γνωρίζουν βασικές αρχές… δικονομίας, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν πως, από τη στιγμή που κάποιος βουλευτής κατηγορείται για κακούργημα (όπως η ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση), δεν απαιτείται άρση της βουλευτικής του ασυλίας για τη σύλληψή του κατόπιν εισαγγελικού εντάλματος.
Άλλωστε οι τραμπουκισμοί των χρυσαυγιτών – με σημαίες και διακριτικά της οργάνωσης αυτήν τη φορά – στην Αμφιάλη και το Κερατσίνι, που λίγο έλειψε να στοιχίσουν τη ζωή σ’ ένα πεντάχρονο κορίτσι, «δεν συνέβησαν ποτέ» για τους δύο ομιλητές.
Ούτε θα περίμενε κανείς να δείξουν την παραμικρή ευαισθησία στο σοβαρό θέμα των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, τα οποία, προκειμένου οι χρυσαυγίτες να αποτινάξουν από πάνω τους το νεοναζιστικό τους παρελθόν, δεν δίστασαν να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους.
Οι δημόσιοι έπαινοι όμως στους ιδιοκτήτες – επιχειρηματίες των ΠΑΕ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, με τον Κασιδιάρη να λέει ότι «η Χρυσή Αυγή συναινεί με την ανακατασκευή τόσο του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, αλλά και με την ανοικοδόμηση του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, που μάλιστα θα μοιάζει με την Αγια-Σοφιά», «ξεχνώντας» πως τμήμα των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν για τα δύο έργα προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια, τα οποία αρχικά προορίζονταν για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων, απέχουν παρασάγγας από το… «λαϊκό – πατριωτικό» προφίλ που επιχειρεί να περάσει προς τα έξω η Χρυσή Αυγή.

Πυγμαχία
Κατά τ’ άλλα, ουδεμία αναφορά έγινε στο πώς σκοπεύουν οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων της Αθήνας και της Αττικής.
Εκτός αν αυτό που απασχολεί τους Αθηναίους στην πραγματικότητα είναι το αν τα παιδιά τους «θα διδάσκονται στο σχολείο πυγμαχία και ελληνορωμαϊκή, προκειμένου η μαθητική νεολαία να αποκτήσει άριστη φυσική κατάσταση» (τάδε έφη Κασιδιάρης) ή ότι για το κρούσμα φυματίωσης που παρουσιάστηκε σε μαθητή στο σχολείο της Σπάρτης ευθύνονται, σύμφωνα με τον Ηλία Παναγιώταρο, οι λαθρομετανάστες…
Προς ενημέρωση του Παναγιώταρου, πάντως, στο συγκεκριμένο Λύκειο… δεν φοιτούν μετανάστες μαθητές…
Κατά τ’ άλλα, οι χρυσαυγίτες προετοιμάζονται για τη «φιέστα» που προγραμματίζουν για το Σάββατο μπροστά από το Μνημείο των Ιμίων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, προαναγγέλλοντας ακόμη μια παράσταση μίσους, ρατσισμού, φανατισμού και εμφυλιακού τύπου αντικομμουνισμού.
Αυτό, πάντως, που έχει σημασία να διαπιστώσουμε σήμερα είναι ότι η Χρυσή Αυγή, χωρίς καν η ίδια να το περιμένει, έχει βρεθεί στη θέση να υποδέχεται κατά κύματα τη δυσαρέσκεια και τη διάθεση για… εκδίκηση προς τη Ν.Δ. από ένα μεγάλο μέρος της «λαϊκής Δεξιάς», το οποίο δείχνει τάση οριστικής απομάκρυνσης από το κόμμα που κάποτε ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
♦ Πρόκειται για κόσμο ο οποίος δεν δείχνει την τάση – για ιδεολογικούς ή πολιτισμικούς λόγους – να στραφεί προς την Αριστερά.
♦ Πρόκειται ακόμη, σε ένα ποσοστό του, για κόσμο ο οποίος αρχικά είχε στραφεί προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Αδυναμία
Αν δει κάποιος τις εκλογές του 2012, θα διαπιστώσει ότι η Ν.Δ. τον Μάιο είχε λάβει ποσοστό σχεδόν 19%, οι ΑΝΕΛΛ πάνω από 10,5% και η Χ.Α. σχεδόν 7%. Στην επόμενη αναμέτρηση του Ιουνίου η Ν.Δ., προ του κυβερνητικού αδιεξόδου, ανέβηκε στο 29,7%, οι ΑΝΕΛΛ έπεσαν στο 7,5% και η Χ.Α. διατηρήθηκε ελάχιστα κάτω από το 7%.
Από τότε μέχρι σήμερα η Ν.Δ. κινείται δημοσκοπικά (με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse RC για το «Ποντίκι», 23.1.2014, πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων) στο 22,5%, οι ΑΝΕΛΛ στο 5% και η Χ.Α. στο 12%.
Όπως εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί, μια σοβαρή μάζα δεξιών, κατά βάση, ψηφοφόρων έχει απομακρυνθεί από τη Ν.Δ. και περιφέρεται εκλογικά και δημοσκοπικά στους δύο βασικούς δεξιούς δορυφόρους της.
Η κυβερνητική τραγωδία της Ν.Δ., η προφανής αδυναμία των ΑΝΕΛΛ να γίνουν ο βασικός πόλος υποδοχής της τεράστιας και εντονότατης δεξιάς λαϊκής δυσαρέσκειας και οι πολλές εσωτερικές συγκρούσεις τους, αλλά και η πολιτική ανυπαρξία των διαφόρων κομμάτων – σφραγίδων που εμφανίστηκαν ή θα εμφανιστούν στις εκλογές, είναι τα στοιχεία που οδηγούν στην κάλπη της Χ.Α. ένα σεβαστό ποσοστό δυνητικής ψήφου, το οποίο την εκτινάσσει στην τρίτη θέση του σημερινού πολιτικού στερεώματος.
Η προσπάθεια του ναζιστικού κόμματος στις επόμενες εκλογές θα επικεντρωθεί στη μετατροπή της πρόθεσης σε… ψήφους, ώστε να επικυρώσει τη δημοσκοπική της θέση. Το ερώτημα για το τι μπορεί να την εμποδίσει παραμένει αναπάντητο και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η Χ.Α., ύστερα από μια μικρή περίοδο αναδίπλωσης, εμφανίζεται πάλι τόσο προκλητική όσο και πριν από τη δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι. Δυστυχώς, χωρίς απάντηση από την παραπαίουσα κυβέρνηση Σαμαρά…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50