search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:35
MENU CLOSE

Συμμαχίες και οικονομία, ξανά, το «μήλον της έριδος» στον ΣΥΡΙΖΑ

03.02.2014 10:54
Συμμαχίες και οικονομία, ξανά, το «μήλον της έριδος» στον ΣΥΡΙΖΑ - Media

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε την Κυριακή η πρόταση της ηγεσίας για τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 Περιφέρειες της χώρας, πρόταση με την οποία η ηγεσία μεταξύ άλλων θέλει να δώσει το στίγμα της αμφίπλευρης διεύρυνσης, δηλαδή τόσο προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τα δεξιά του.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε την Κυριακή η πρόταση της ηγεσίας για τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 Περιφέρειες της χώρας, πρόταση με την οποία η ηγεσία μεταξύ άλλων θέλει να δώσει το στίγμα της αμφίπλευρης διεύρυνσης, δηλαδή τόσο προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τα δεξιά του.
 
Προς τα αριστερά το άνοιγμα συμβολίζει η υποψηφιότητα της δημοσιογράφου Αγλαϊας Κυρίτση για την περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, η οποία έδωσε το μαχητικό «παρών» στην κατάληψη της ΕΡΤ τον περασμένο Ιούνιο. Η ίδια πολιτικά προέρχεται από το ΚΚΕ ωστόσο χαίρει της εκτίμησης ενός ευρύτερου αριστερού κοινού που κινείται μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στην άλλη άκρη του μετώπου που επιχειρεί να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πρόπλασμα και για τις βουλευτικές εκλογές, βρίσκονται τρεις υποψηφιότητες οι οποίες συνάντησαν αντιδράσεις εσωκομματικά: του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη του οποίου η υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, του δημάρχου Λειψών Μπενέτου Σπύρου και του δημοσιογράφου από την Καστοριά Θόδωρου Καρυπίδη. Οι δύο τελευταίοι θεωρούνται πολιτικά εγγύτερες στον Πάνο Καμμένο υποψηφιότητες καθώς εκφράζουν πατριωτικές θέσεις. Ο Δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου στηρίζεται και από τους ΑνΕλλ για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κι ενδεχομένως να λάβει στήριξη και από άλλα κόμματα.
 
«Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ και δεν μετανιώνω που ψήφισα το μνημόνιο» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 την Δευτέρα το πρωί ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Οδυσσέας Βουδούρης, απαντώντας στις επικρίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητά του. «Το ψηφοδέλτιο μου είναι ανεξάρτητο» τόνισε.
 
Ο Οδυσσέας Βουδούρης ήταν και χθες Κυριακή το βασικό «μήλον της έριδος» στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Προς το πρόσωπο του υπάρχει εκτεταμένη δυσαρέσκεια όχι μόνο σε επίπεδο μελών της ΚΕ που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα και την τάση της πλειοψηφίας ΑΝΑΣΑ, αλλά και στο επίπεδο όλων των Νομαρχιακών Επιτροπών της Πελοποννήσου.
 
Όσοι διαφωνούν με αυτή την επιλογή θεωρούν ότι δεν ταιριάζει με το αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει το μήνυμα  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει απαλλαγή σε όσους στήριξαν  την κυβερνητική πολιτική και τα μνημόνια. Σε αντίθεση με τις αιχμές που αφήνει η μειοψηφία η ηγετική ομάδα διαμηνύει ότι η συγκεκριμένη επιλογή εμπίπτει απολύτως στις αποφάσεις του κόμματος τόσο τις συνεδριακές όσο και στην απόφαση της ΚΕ του Οκτωβρίου για το πολιτικό πλαίσιο των αυτοδιοικητικών εκλογών αναφορικά με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ από την ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. 
 
Στο απόσπασμα της ομιλίας του στην ΚΕ το οποίο μοίρασε αργότερα και ως δήλωση  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμιζε τη διαφωνία του ως εξής: «H ενδεχόμενη τελική επιλογή για την περιφέρεια, πολιτικών προσώπων που έχουν ψηφίσει στη Βουλή το πρώτο μνημόνιο, ανοίγοντας ένα δρόμο καταστροφής και νεοαποικιοποίησης, ενώ στη συνέχεια ψήφισαν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, βρίσκεται εκτός των ρητών αποφάσεων του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει λάθος μηνύματα στο λαό».
 
Τσίπρας: «Όχι στο αυτογκόλ»
 
Κι ενώ το κλίμα έντασης στην αίθουσα της συνεδρίασης ανέβαινε (η οποία ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους) στελέχη της πλειοψηφίας καλούσαν από το βήμα της ΚΕ να παραμεριστούν οι διαφωνίες και να δοθεί με ενότητα η κεντρική πολιτική μάχη των εκλογών. Στα πηγαδάκια έξω από τον χώρο της συνεδρίασης απαντώντας εμμέσως στην δήλωση Λαφαζάνη, σημείωναν με νόημα πως αν επικρατούσε η στενή λογική συμμαχιών δεν θα είχαν έρθει ποτέ στο κόμμα ούτε η Σοφία Σακοράφα, ούτε ο Αλέξης Μητρόπουλος, ούτε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος και αυτός ψήφισε το πρώτο μνημόνιο. «Δεν τους θέλουμε όλους αυτούς;» ρωτούσαν.
 
Επίσης όσον αφορά την αιχμή του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και άλλων στελεχών της Πλατφόρμας ότι δεν γνώριζαν για την υποψηφιότητα Βουδούρη και ενημερώθηκαν σχετικώς την τελευταία στιγμή, η πλειοψηφία απάντησε ότι τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας είχαν ενημερωθεί από την περασμένη εβδομάδα.
 
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε ως το τέλος της συνεδρίασης,  με αντικείμενο αυτή τη φορά τις κρίσιμες ψηφοφορίες. Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να παρέμβει  για να εκτονώσει την κατάσταση και απευθυνόμενος προς τα μέλη της μειοψηφίας και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη σημείωσε: «να μη βάλουμε αυτογκόλ αν η απόφαση για τις περιφέρειες δεν έχει τη νομιμοποίηση της πλειοψηφίας… θέλω αυτή τη στιγμή εδώ να αποφασίσει ο Π. Λαφαζάνης αν θα δώσουμε τη μάχη για τους δήμους και τις περιφέρειες μαζί ναι ή όχι. Αν η απόφαση είναι ναι να καταγραφεί η αποχή μόνο και να τελειώνουμε». «Αυτό είναι αυτονόητο», απάντησε ο Π. Λαφαζάνης.
 
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν δύο ψηφοφορίες: μία επί του διαδικαστικού που ζητούσε η ηγεσία,  δηλαδή να εγκριθεί η πρόταση για τις 13 περιφέρειες συνολικά ως «πακέτο» και μία για τα 13 ονόματα.
 
Στην πρώτη ψηφοφορία η Αριστερή Πλατφόρμα, που ζητούσε είτε να γίνει χωριστή ψηφοφορία για το καθένα από τα ονόματα, είτε να γίνει χωριστή ψηφοφορία για όσους υποψηφίους υπήρχαν ενστάσεις, καταψήφισε την πρόταση της ηγεσίας με 63 ψήφους έναντι 97.
 
Ακολούθησε η ψηφοφορία για τα ονόματα από την οποία απείχαν τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, αφού δεν ήθελαν να καταψηφίσουν το υπόλοιπο πακέτο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τρεις εκ της μειοψηφίας, αλλά μόνο τον Βουδούρη κι ενδεχομένως τους Καρυπίδη και Σπύρου.
 
Και στις δύο ψηφοφορίες απείχαν τα μέλη της ΑΝΑΣΑ (ΑΚΟΑ, ΡΟΖΑ, ανεξάρτητοι, τμήμα του Κόκκινο) προκειμένου να μην βρεθούν απέναντι στην πλειοψηφία στην οποία ως τάση ανήκουν.
 
Με την υποψηφιότητα Βουδούρη διαφωνούσαν και άλλα μέλη της πλειοψηφίας ωστόσο συντάχθηκαν με την επιλογή της ηγετικής ομάδας.
 
Επί της ουσίας, η υποψηφιότητα Βουδούρη, η οποία εμφανώς θα σημείωνε διαρροές αν έμπαινε σε χωριστή ψηφοφορία, «προστατεύτηκε» από την επιλογή να ψηφιστεί η πρόταση για τους περιφερειάρχες ως πακέτο.
 
Να σημειωθεί ότι η δυσαρέσκεια που εκφράστηκε και από την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και από την ΑΝΑΣΑ δεν περιορίζεται στο ζήτημα της συγκεκριμένης υποψηφιότητας, αλλά αφορά και μια σειρά επιλογών της ηγετικής ομάδας και της συνολικής λειτουργίας του κόμματος.
 
Είναι ενδεικτική η κριτική που ασκεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» (εκφράζει την ΑΚΟΑ και τον ευρύτερο χώρο της ΑΝΑΣΑ) ότι «η πρόκληση απέναντι στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιστορική και δεν είναι μόνο η άνοδος στη διακυβέρνηση, αλλά κυρίως η αξιοποίηση της κυβέρνησης για μια νέα νικηφόρα και αποτελεσματική προοδευτική και σοσιαλιστική πορεία της χώρας, με στήριξη στο λαό και στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες. (…) Ο κυβερνητισμός και η απορρόφηση από το κράτος και το σύστημα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος».
 
Στην ίδια συνέντευξη χαρακτηρίζει «αυθαίρετες» τις εκτιμήσεις οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ ότι το απεχθές χρέος είναι μόλις 5% και πως «οι δεσμεύσεις για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τις οποίες εκφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ατελέσφορες και βαθιά λαθεμένες, ενώ η αναφορά σε σχέδια Μάρσαλ τουλάχιστον ατυχής». Σε άλλη εκδοχή αυτής της δήλωσης που μοίρασε κατά τη διάρκεια της ΚΕ σημειώνει ότι «Οι απόψεις κεντρικών πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί επαχθούς χρέους 5% είναι αυθαίρετες, λαθεμένες κι εκτός συνεδριακών αποφάσεων. Οι αναφορές σε Σχέδια Μάρσαλ δε λαμβάνουν υπόψη ότι αυτά είχαν αντιαριστερό σχεδιασμό και χρησιμοποιήθηκαν για τον αμερικανικό έλεγχο της Δυτικής Ευρώπης» μεταπολεμικά.
 
Όσο για το σκεπτικό κατάρτισης των ψηφοδελτίων η Αριστερή Πλατφόρμα προέκρινε μια διαφορετική λογική, από αυτή που ακολουθήθηκε τελικώς, δηλαδή την επιλογή τοπικών στελεχών ή συνεργασιών με έντονη παρουσία στα αυτοδιοικητικά πράγματα και αγωνιστικές περγαμηνές είτε στην αυτοδιοίκηση είτε στο συνδικαλιστικό χώρο. «Έχουμε στελέχη άγνωστα μεν ικανά δε» έλεγαν στελέχη της Πλατφόρμας υποστηρίζοντας ότι πλέον δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι άγνωστος καθώς εφόσον τεθεί υπό την «ταμπέλα» του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά αμέσως δημοσιότητα και απολαμβάνει γρήγορα της εκτεταμένης επικοινωνιακής προβολής από τα ΜΜΕ.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:35