search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:30
MENU CLOSE

Οι 7 κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να φύγουν με πρόωρη σύνταξη από το δημόσιο

03.02.2014 18:52
Οι 7 κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να φύγουν με πρόωρη σύνταξη από το δημόσιο - Media

Η πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο αφορά για το έτος 2014 επτά κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να ελπίζουν σε γρηγορότερη έξοδο στη σύνταξη σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών.

     
Αναδημοσίευση από την «Εφημερίδα των Συντακτών»
 
Η πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο αφορά για το έτος 2014 επτά κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να ελπίζουν σε γρηγορότερη έξοδο στη σύνταξη σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών.

Σε αδρές γραμμές τα τελευταία κάστρα πρόωρης συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα αφορούν την 35ετία, την 25ετία και τα ανήλικα παιδιά… Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να ελπίζουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση είναι:
 
1) 35ετία: Αφορά άνδρες και γυναίκες που έχουν ασφαλιστεί στο Δημόσιο πριν από το 1983 και κλείνουν φέτος την 35ετία, οπότε θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία, ακόμη και αν συνταξιοδοτηθεί μετά το 2015, δεν θα απολέσει κανένα δικαίωμά της (σε αντίθεση με όσους θεμελιώσουν μετά το 2016, που αναμένεται να λάβουν μικρότερα ποσά σύνταξης).
 
2) 25ετία: Αφορά τις γυναίκες εργαζόμενες που συνταξιοδοτούνται µε τις προϋποθέσεις του έτους που συµπληρώνουν την 25ετία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για όσους συμπληρώνουν 25ετία, το έτος συνταξιοδότησης εξαρτάται άμεσα από το πότε κλείνει η 25ετία, ενώ για τις γυναίκες το όριο ηλικίας εξαρτάται άμεσα από το εάν κατοχύρωσαν δικαίωμα ώς το 2010. Εάν ναι, τότε βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη στα 60 και με μειωμένη στα 55.
 
3) 25ετία και ανήλικα τέκνα: ∆ηµόσιοι υπάλληλοι χωρίς ανήλικο παιδί µε 25ετία το 2011 και το 2012 αποκτούν δικαίωµα σε πρόωρη – µειωµένη σύνταξη µε τα όρια ηλικίας που ισχύουν για τις γυναίκες. ∆ηλαδή στα 56 αν έχουν την 25ετία το 2011 και στα 58 µε 25ετία το 2012.
 
4) 25ετία και πρόσληψη μεταξύ 1983-1992: Αφορά μητέρες µε ανήλικο παιδί και µε πρώτη ασφάλιση µεταξύ 1983-1992. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 50 αν συµπληρώνουν 25ετία ώς το 2010 και έχουν ανήλικο παιδί ή στα 52-55 αν έχουν την 25ετία το 2011 και το 2012 αντίστοιχα.
 
5) 20ετία και τρίτεκνες μητέρες: Οσες είχαν την 20ετία µέχρι τις 31/12/2010, εξασφάλισαν δικαίωµα για σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας. Από το 2011 απαιτείται και όριο ηλικίας 52-55 ετών και 21 ή 23 έτη συνολικής υπηρεσίας αντίστοιχα για υποβολή αίτησης.
 
6) 20ετία κλεισμένη το 2011 και ανήλικο τέκνο: Ανδρες δηµόσιοι υπάλληλοι µε ανήλικο παιδί και 25ετία το 2011 συνταξιοδοτούνται µε τη συµπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους, ενώ όσοι και όσες συµπληρώνουν την 25ετία το 2012, συνταξιοδοτούνται στα 55.
 
7) 20ετία κλεισμένη το 2012 και τρίτεκνοι: ∆ηµόσιοι υπάλληλοι µε 3 παιδιά που συµπληρώνουν 20ετία ώς το 2012. Συνταξιοδοτούνται στα 52 και µε 21 έτη συνολικής υπηρεσίας αν έχουν 20ετία το 2011 και στα 55 µε 23 έτη συνολική υπηρεσία εφόσον συµπληρώνουν 20ετία το 2012. Η διάταξη έχει εφαρµογή και για όσους είχαν 23 τουλάχιστον έτη ώς το 2010 µε 3 παιδιά, καθώς βγαίνουν στα 55.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι για όσους αποχωρούν από την υπηρεσία από 1-1-2013 και μετά και δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, έχουν όμως 15ετή συντάξιμη υπηρεσία, η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας αντί του 65ου που ίσχυε μέχρι τώρα. Είναι τα λεγόμενα κατά παρέκκλιση συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η συμπλήρωση της ανωτέρω 15ετούς συντάξιμης υπηρεσίας δεν συνιστά θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, γι” αυτό και όταν αποχωρεί κάποιος με λιγότερα έτη υπηρεσίας από αυτά που απαιτούνται για τη θεμελίωση δεν βγαίνει ποτέ συνταξιοδοτική πράξη με αναστολή αλλά η έκδοσή της θα γίνει με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Πάντως, εφόσον ο υπάλληλος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, χωρίς όμως να έχει συμπληρώσει το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, μπορεί να αποχωρήσει από την υπηρεσία και να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, οπότε η αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων θα προβεί στην έκδοση πράξης συνταξιοδότησης, η καταβολή της σύνταξης όμως θα ανασταλεί μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατά περίπτωση ορίου ηλικίας. Οι άλλες δυνατότητες που έχει ο υπάλληλος μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του/της δικαιώματος είναι να παραμείνει στην υπηρεσία είτε μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου στην περίπτωσή του ορίου ηλικίας είτε και μετά τη συμπλήρωση του εν λόγω ηλικιακού ορίου και να αποχωρήσει οποτεδήποτε, έχοντας «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα.
 
Παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι
 
Σημαντική για τη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο είναι η διάκριση παλαιού και νέου ασφαλισμένου. Η κατηγοριοποίηση των ασφαλισμένων επηρεάζει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (απαιτούμενος χρόνος και ηλικιακό όριο για τη συνταξιοδότηση), τον τρόπο αξιοποίησης του χρόνου που έχει διανυθεί στην ασφάλιση άλλου ασφαλιστικού φορέα (εφαρμογή ή μη της διαδοχικής ασφάλισης), αλλά και τον υπολογισμό της σύνταξης. Ετσι, παλαιός ασφαλισμένος νοείται ο υπάλληλος ο οποίος, ανεξάρτητα από τον χρόνο διορισμού του στο Δημόσιο, έχει ασφαλιστεί για πρώτη φορά σε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, μέχρι 31-12-1992. Νέος ασφαλισμένος νοείται ο υπάλληλος ο οποίος, ανεξάρτητα από τον χρόνο διορισμού του στο Δημόσιο, έχει ασφαλιστεί για πρώτη φορά σε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, από 1-1-1993 και μετά. Οι πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και των κρατών στα οποία έχουν επεκταθεί οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για την ασφάλιση των εργασιακά μετακινούμενων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ελβετία, Νορβηγία κ.λπ.) υπάγονται και αυτοί στις έννοιες των παλαιών και νέων ασφαλισμένων.
 
Πολύ σημαντική για την έναρξη του χρόνου ασφάλισης είναι η ημερομηνία διορισμού, καθώς το συντάξιμο της τακτικής υπηρεσίας του μόνιμου υπαλλήλου αρχίζει από την ημεροχρονολογία δημοσίευσης της πράξης του διορισμού του στο ΦΕΚ ή από την ημεροχρονολογία ανάληψης υπηρεσίας εφόσον αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την παρέλευση ενός και πλέον μηνός από τη δημοσίευση της πράξης του διορισμού στο ΦΕΚ. Αντίστοιχα, η συντάξιμη υπηρεσία του δημόσιου υπαλλήλου τερματίζεται κατά την ημεροχρονολογία δημοσίευσης στο ΦΕΚ της απόλυσης, της παραίτησης ή μέχρι του θανάτου του/της υπαλλήλου.
 
Διαφορετικό είναι το καθεστώς τερματισμού της συντάξιμης υπηρεσίας στις περιπτώσεις αυτοδίκαιης λύσης της υπαλληλικής του σχέσης (δύο αιτήσεις παραίτησης, παρέλευση απράκτου διμήνου ή μήνα κατά περίπτωση, απόλυση λόγω 35ετίας ή λόγω ορίου ηλικίας). Στις περιπτώσεις αυτές η συντάξιμη υπηρεσία τερματίζεται κατά την ημερομηνία της αυτοδίκαιης λύσης της υπαλληλικής σχέσης. Αν ο υπάλληλος παραμείνει στην υπηρεσία του μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να έχει λυθεί αυτοδίκαια η υπαλληλική του/της σχέση, δεν λογίζεται συντάξιμος ανεξάρτητα από την παροχή υπηρεσίας και την καταβολή μισθού, αφού δεν υπάρχει νόμιμος υπαλληλικός δεσμός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:30