search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:12
MENU CLOSE

Μάχη με τον καιρό και τον χρόνο δίνουν οι Κεφαλονίτες

05.02.2014 08:54
Κεφαλονιά: Ομαλοποιείται η κατάσταση - Media

Σε σκηνές, σε πλοία, σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ και σε αυτοκίνητα πέρασαν ένα ακόμη βράδυ οι κάτοικοι στο Ληξούρι που αντιμετωπίζουν τους μετασεισμούς και την κακοκαιρία.

Σε σκηνές, σε πλοία, σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ και σε αυτοκίνητα πέρασαν ένα ακόμη βράδυ οι κάτοικοι στο Ληξούρι που αντιμετωπίζουν τους μετασεισμούς και την κακοκαιρία.

Το Ληξούρι θυμίζει βομβαρδισμένη περιοχή, με τους αστέγους να φτάνουν τους 5.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Την ίδια στιγμή, μάχη με τον χρόνο προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα ή ελλείψεις στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά δίνει ο κρατικός μηχανισμός, ενώ συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στο νησί, με χιλιάδες κατοίκους να φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος σημείωσε πως έως το βράδυ της Τρίτης είχαν γίνει 250 νέες αυτοψίες σε κτίρια στο Ληξούρι, με το ποσοστό των κτισμάτων που χρειάζονται επισκευές να ανέρχεται πλέον στο 55%. Τόνισε πως, με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση οι σεισμόπληκτοι θα δικαιούνται διετή επιδότηση από 200 έως 400 ευρώ στο ενοίκιο που θα καταβάλουν, ανάλογα με τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να ζητήσει η Ελλάδα βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών σε σπίτια και υποδομές του νησιού. 


 
Ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε διανομή γευμάτων για τους πληγέντες τους σεισμού και πλέον στο χώρο του γηπέδου φιλοξενούνται από το απόγευμα της Τρίτης αρκετές οικογένειες. Αίτημα πολλών κατοίκων η άμεση αποστολή κοντέινερ όπου θα εξασφαλίσουν ελαφρώς καλύτερες συνθήκες προσωρινής διαβίωσης. 

Σκηνές έχουν στηθεί από άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και εθελοντές στο ανοιχτό γήπεδο Ληξουρίου «Άγιος Αντώνιος», σε μια προσπάθεια να φιλοξενηθούν οικογένειες που τα σπίτια τους έχουν χαρακτηρισθεί μη κατοικήσιμα.

Η "επόμενη ημέρα" στην Κεφαλονιά

Μέχρι στιγμής, η Περιφερειακή ενότητα Κεφαλονιάς σε συνεργασία με τον Δήμο έχει διανείμει μέχρι στιγμής 8000 μερίδες φαγητό και η διανομή συνεχίζεται με 3000 μερίδες περίπου ημερησίως.
 
Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού άξονα Ληξουρίου-Αργοστολίου, καθώς και του επαρχιακού οδικού δικτύου της Παλικής. Ο οδικός άξονας Ληξουρίου-Αργοστολίου είναι προσπελάσιμος για οχήματα εκτάκτων αναγκών και υπάρχει 24ωρη φύλαξη από την Ελληνική Αστυνομία.
 
Τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, με την ολοκλήρωση των επανελέγχων από τους αρμόδιους μηχανικούς και θα εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις για τη λειτουργία τους.
 
Τα δίκτυα ηλεκτροδότησης της ΔΕΔΔΗΕ και τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ λειτουργούν κανονικά, τα όποια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την πρώτη στιγμή.
 
Οι πτήσεις από και προς το Αεροδρόμιο του νησιού διεξάγονται κανονικά.
 
Το ΕΚΑΒ απέστειλε προσωπικό του Ειδικού τμήματος Ιατρικής καταστροφών με δύο ασθενοφόρα οχήματα και εξοπλισμό για την ενίσχυση της τοπικής δύναμης του ΕΚΑΒ.
 
Η ΕΛ.ΑΣ ενίσχυσε περαιτέρω την δύναμή της με επιπλέον 30 άτομα προσωπικό και 8 περιπολικά.
 
Οι ενισχυμένες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που υπάρχουν από την πρώτη στιγμή στο νησί, εκτελούν 24ωρες περιπολίες προσφέροντας βοήθεια όπου αυτή ζητηθεί.
 
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Αργοστόλι 300 κενές καμπίνες με δυνατότητα 700 κλινών στο επιβατηγό πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος και 250 κλίνες στο πλοίο Χίος του Πολεμικού Ναυτικού και με δυνατότητα σίτισης.
 
Επίσης στο λιμάνι του Αργοστολίου υπάρχει ανάλογος αριθμός λεωφορείων για την μεταφορά των πολιτών που θα διαμείνουν στα πλοία, με συχνά δρομολόγια, από και προς το Ληξούρι όλες τις ώρες της ημέρας.
 
Συνεχίζονται οι επανέλεγχοι στα κτίρια του νησιού από 130 και πλέον μηχανικούς για την καταλληλότητα των κτιρίων.
 
Οι προσφορές εταιρειών αλλά και απλών πολιτών συνεχίζονται συνεχώς και έχουν συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή:
 
180.000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού
7.000 κουτιά γάλα εβαπορέ
1000 κιλά μακαρόνια
600 κιλά ρύζι και όσπρια
3000 λίτρα πετρελαίου
 
Η εκκλησία έχει ήδη διαθέσει 4 παλέτες με τρόφιμα κυρίως μακαρόνια και ρύζι 


 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:12