search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:46
MENU CLOSE

Τσίπρας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2014

07.02.2014 09:26
Τσίπρας: «Μην δεσμεύσετε το λαό με νέο μνημόνιο» - Media

Την πίστη του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση μέσα στο 2014 εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «La Republica».

Την πίστη του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση μέσα στο 2014 εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «La Republica».

O Αλ. Τσίπρας βρίσκεται στη Ρώμη όπου προωθεί την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν και μίλησε για πολλά θέματα στην ιταλική εφημερίδα.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι το 2014 θα είναι έτος εκλογών και κυβέρνησης του κόμματος του, ενώ χαράσσει παράλληλα τη γραμμή που θα ακολουθήσει όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό New Deal. Παράλληλα, μένει σταθερός στην άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ και δεν πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή. 
 
«Το 2014 θα είναι έτος βουλευτικών εκλογών. Θα είναι η χρονιά της αποκατάστασης της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, με κυβέρνηση της αριστεράς, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε θα είναι να ζητήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., όχι μόνο του ελληνικού προγράμματος της λιτότητας, του αποτυχημένου μνημονίου, αλλά της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης» είπε.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πως ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα και άλλες χώρες του νότου:
«Κατ’ αρχάς η κρίση χρέους δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός λανθασμένου αναπτυξιακού μοντέλου υπερκατανάλωσης με δανεικά, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Είναι κυρίως το αποτέλεσμα των περιορισμών και των ασυμμετριών της νομισματικής ένωσης. Συνεπώς, δεν είναι κρίση μεμονωμένων κρατών, της Ελλάδας, της Ιταλίας, και άλλων, όπως σκόπιμα διακηρύσσουν διάφοροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Στη συνέχεια της συνέντευξής του επιτίθεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αποκαλεί το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης Σαμαρά «λογιστικό», ενώ παράλληλα αναφέρει και τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι θα πρέπει να επιλεγεί ο ίδιος και όχι ο Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν: 
«Ο φίλος μου Μάρτιν Σουλτς μού είναι ως άνθρωπος ιδιαίτερα συμπαθής, αλλά στο πρόσωπό του εκφράζεται το στρατηγικό αδιέξοδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η ενεργητική υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία συμμετέχει στη διάρρηξη του μεταπολεμικού κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο η ίδια ενέπνευσε και συνδιαμόρφωσε. Και για το λόγο αυτό έχει, πλέον, αποκοπεί από την παραδοσιακή κοινωνική και πολιτική της βάση. Πολλοί λένε ότι η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να γίνει τόσο ριζοσπαστική όσο και η σημερινή πραγματικότητα. Εμείς απλά  την καλούμε να πάψει να είναι μέρος της κρίσης και να γίνει μέρος της λύσης, κάνοντας την αναγκαία στροφή προς τα’ αριστερά»
 
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλεί την Χρυσή Αυγή «εφεδρεία του συστήματος, απέναντι στην επερχόμενη πολιτική αλλαγή με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ αναφέρθηκε και σε προσωπικότητες όπως ο Μπέπε Γκρίλο, τονίζοντας ότι έχει αρκετές διαφορές μεταξύ τους, ωστόσο ίσως ζητήσει την συνεργασία μαζί τους ως πρωθυπουργός της Ελλάδος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39